1,826

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Pierwszy post jest z wrzesnia 2015...
Podział, który proponujesz, wymagałby nieustannego moderowania.
Kto miałby tę pracę wykonywać?

1,827

Dyziek napisał/a:

Pierwszy post jest z wrzesnia 2015...
Podział, który proponujesz, wymagałby nieustannego moderowania.
Kto miałby tę pracę wykonywać?

Nie koniecznie nieustannego, rynek routerów nie jest dynamiczny, i wiele routerów wciąż jest na półkach.

1,828

Nie, tak się nie da. Jak chcesz to proszę bardzo, możesz monitorować rynek i co tydzień uzupełniać spis co jest w sprzedaży a co już nie ma. Jak nie masz powiązania z jakimiś hurtowniami to naprawdę jest uciążliwa praca.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,829 (edytowany przez Przemo1981 2019-12-28 09:12:14)

Na x-kom w promocji WRT32X za 749zł.

Obecnie używam TP-Link TL-WDR4300 v1 z Gargoyle 1.11.0.4. Mając łącze 250Mb/s (po koncentryku) ważniejsza dla mnie była prosta obsługa wraz z DLNA, za co Cezary wielkie dzięki. W styczniu kończy mi się umowa i prawdopodobnie przesiądę się na światłowód 1Gb/s symetryczny z Inea.
Mam wielki dylemat czy pozostać przy WDR430 ale władować na niego OpenWrt 18.06 z LuCI i powalczyć z instalacją DLNA czy pójść w nowe urządzenie. Ile realnie na WDR4300 z OpenWrt 18.06 miałbym obcięte łącze, przepustowość pomiędzy WAN a LAN - ponad 800Mb/s jak podaje producent czy mnie?

WDR4300 + Gargoyle

1,830

warty coś ten linksys ? jak dzisiaj się sprawują radia marvela pod openwrt?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

1,831

@Przemo1981: wdr4300 nie wyciągnie ci 1Gbps w natowaniu. A tym bardziej jak zainstalujesz openwrt 18.06 czy gargoyle. Możesz się to tego zbliżyć po włączeniu flow offload, ale do tego potrzebujesz już 19.07. A tak w ogóle to głęboko przemyśl zakup czegoś o wiele mocniejszego - zarówno jeżeli chodzi i rdzenie jak i ilość ramu.

1,832

Próbowałem zrobić travel router na Nexx WT3020, ale pamięci nie ma nawet na tyle dużo żeby zaktualizować pakiety, a chciałem jeszcze parę rzeczy dograć. Pomyślałem więc, że może coś innego. Znalazłem GL.iNet GL-AR750 i GL.iNet GL-AR750S. Ten drugi ma trochę szybszy procesor, porty gigabitowe zamiast setek i 128 MB pamięci, która ponoć jest nie obsługiwana w czystym OpenWRT... no i nie wiem co wybrać wink Ktoś miał w ręce te routery?

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

1,833

Ja...

http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=4621

Wracając do wt3020 - co tam potrzebujesz do "travel"? Jeżeli do modemu to masz moje obrazy mifi. Jeżeli do wifi to zainstaluj mój obraz luci i doinstaluj luci-app-travelmate.

1,834

a czy jest szansa, że te 128MB będzie kiedyś dostępne?

1,835

1. https://github.com/openwrt/openwrt/pull/2184
2. to już jest dodane w wersji rozwojowej smile https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 3240af2dc8

1,836

PS - a czasami nie będzie lepszy Mudi (GL-E750)?

1,837 (edytowany przez drk 2019-12-28 20:54:26)

Nie rwę się do kupowania nowego routera, tylko po wgraniu Twojego obrazu z LuCi zostaje jakieś 580kB miejsca . Chciałbym dodać np.: nlbwmon, czy nano, bo "przez Ciebie" smile coraz więcej rzeczy robię jednak z konsoli, tyle że do vi jakoś nie mogę się przyzwyczaić. I jak wchodzę to są 64 pakiety do zaktualizowania... a lubię mieć zaktualizowane pakiety.

Przy nowym routerze odpadłby mi problem z niedziałającą kartą WiFi na USB, bo w większość miejsc jest N, a ja wszystkie urządzenia już ma AC, więc byłoby łatwiej. Choć może wystarczy poszukać karty na USB, która po prostu działa...

1,838

Cezary napisał/a:

PS - a czasami nie będzie lepszy Mudi (GL-E750)?

Nie. Tam gdzie planuję go używać internet jest raz po kablu, dwa razy po wifi, a jak nie ma prądu to nie ma internetu smile

1,839

drk napisał/a:

Nie rwę się do kupowania nowego routera, tylko po wgraniu Twojego obrazu z LuCi zostaje jakieś 580kB miejsca

Jak zaakceptują łatki to wywalę z obrazu sambe na rzecz cifsd. Będzie i nowocześniej i troche miejsca jeszcze się zwolni, ale to na bliżej nieokreśloną przyszłość.

1,840

@drk, kląłem na vi do czasu, az zycie zmusilo do nauki. Powaznie, to cos daje radę

1,841 (edytowany przez Przemo1981 2019-12-28 22:04:36)

Cezary napisał/a:

... A tak w ogóle to głęboko przemyśl zakup czegoś o wiele mocniejszego - zarówno jeżeli chodzi i rdzenie jak i ilość ramu.

Nie musiałem "głęboko myśleć" - decyzję o zmianie routera podjąłem dzisiaj widząc transfer 8,5MB/s zgrywając po kablu na komputer (cifs) większą ilość zdjęć i filmów z dysku Seagate Expansion 4TB USB 3.0 (Ext4) podłączonego po USB do WDR4300... :]

Nie ukrywam, że po głowie krążyły mi także myśli o jakimś NAS'ie, jednak zostanę przy dysku podpinanym na usb do routera. W szoku byłem czytając o transferach nawet ponad 100MB/s (odczyt/zapis) po USB na dysk w NTFS przy routerach WRT1900ACS, WRT3200ACM czy WRT32X.

Niestety ceny ich też są ... delikatnie szokujące smile Cezary, podpowiedz proszę jaki mocny router poleciłbyś do poniższej konfiguracji sieci, znajdę coś tańszego a również mocnego jak powyższe modele Linksysa? Czy po prostu szukać np. WRT1900ACS w jakiejś promocji? Kuszą mnie w tych Linksysach transfery na dysku z NTFS, gdyż bez większych kombinacji można nawet podpiąć dysk bezpośrednio do kompa z Windowsem, a z Ext4 i Windowsem już tak "różowo" nie jest.
Czy przy wgranym Gargoyle na WRT1900ACS będą podobne transfery na dysk z NTFS?

Konfiguracja sieci:
- router z podpiętym po USB dyskiem (CIFS, FTP, DLNA)
- UTP (RJ45): 2x TV (DLNA), PC, drukarka
- WiFi: 802.11 b/g/n (1 urządzenie), 802.11 a/b/g/n/ac (3 urządzenia)

WDR4300 + Gargoyle

1,842

Ja bym kupił jakiś minipc + AP do tego

1,843 (edytowany przez Przemo1981 2019-12-28 22:21:17)

Cezary napisał/a:

Nie spodziewałem się takiej podpowiedzi, spróbuje się zagłębić w temacie minipc i zobaczymy co z tego wyjdzie smile

WDR4300 + Gargoyle

1,844

I kup NAS. Warto.

1,845

Cezary napisał/a:

Można coś więcej na ten temat. Mini PC mam chyba jakiś Dell wyse 7220 lub jakoś tak. To o to chodzi mniej więcej?

1,846

Więc zainstaluj sobie na tym openwrt i masz. Nic więcej nie ma w wypowiedzi smile

1,847 (edytowany przez drk 2019-12-29 13:33:40)

Dyziek napisał/a:

@drk, kląłem na vi do czasu, az zycie zmusilo do nauki. Powaznie, to cos daje radę

nie neguję, ale z większymi i mniejszymi przerwami próbuję się (lub muszę) od kilkunastu lat do vi przyzwyczaić... no nie i .... wink

PS. Finalnie wgrałem do Nexxa MiFi i niech tak zostanie smile Może uda mi się ustawić drugą kartę bezprzewodową jako klienta smile 

PPS. Szukam więc teraz karty USB z wifi N300, która działa w Openwrt i nie kosztuje więcej niż Nexx smile Ktokolwiek widział, ktokolwiek słyszał... to będę wdzięczny.

1,848

Ja mam kilka modułów na rt3071 - działają. Możesz poszukać na aliexpresie czegoś na rt3070 (150Mbps), rt3072 (300Mbps) itp.

1,849

Proszę o pomoc w doborze sprzętu.
Powoli dochodzę do wniosku , że mój WDR3600 powoli przestaje dawać radę i zastanawiam się nad jakąś zmianą. Net aktualnie z LTE (okolo 90-100Mbps) ale kiedyś pewnie jakiś światłowód. Dodatkowo mam 2 switche TP-linka TL-SG1008D - co mogłem podłączyłem kablem. Cały czas mam podłączonych przez WiFi około 20 urządzeń IoT w paśmie 2,4GHz - w przyszłym roku pewnie dojdzie jeszcze klika... Pozostałe urządzenia typu komputery, telefony , TV, konsola czy MiBox to kolejne 15 urządzeń.
Z racji wolnego transferu zrezygnowałem z serwera plików na routerze i podłączyłem WD cloud.
Router w sumie działa ok ale trochę zaczyna brakować mi zasięgu WiFi oraz mam problem z zalogowaniem się do interfejsu np. w celu podejrzenia IP konkretnego urządzenia.

Mam również Tendę AC15 ale ten router mnie rozczarował - na standardowym sofcie ma świetny zasięg WiFi ale nie obsługuje modemów LTE. Po zmianie softu na Tomato sieć WiFi na 5GHz ma bardzo słaby zasięg ( coś jest nie tak ze sterownikami i od dłuższego czasu nic się w tym temacie nie dzieje).

Chciałbym aby ten cały mój "bajzel" obsługiwał 1 router + switche.

Pytanie brzmi standardowo - co kupić?

Co powiecie o polecanych w pierwszym poście Linksysach WRT1900ac/acs albo WRT3200acm?
Warto ładować w nie pieniądze do domowych zastosowań? WRT1900acs aktualnie nowy kosztuje 630zł. Co z szeroko polecanym R6220?

Co sądzicie o mikrotikach - zwłaszcza polecany i relatywnie tani (240zł):
https://www.cdr.pl/p6153,mikrotik-route … -band.html
Jak to jest z tym RouterOS ? Czy to rzeczywiście taki świetny system dla routerów? Czy ktoś może wie czy ten router obsłuży hub USB żeby podłączyć modem LTE oraz drukarkę na USB?

Co powiecie o Asusach np. AC88U? Aktualnie w cenie około 600zł.

Pozdrawiam i czekam na konstruktywną krytykę...

PS. Mam jeszcze Nexxa ale on ma już swoje zadanie i na razie spisuje się świetnie oraz Easyboxa i Sagemcoma z podpisu ale one chyba nie powalczą o miano głównego routera w domu...

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

1,850

Ten mikrotik jest naprawdę niezły i wydany. A to czy polubisz routeros to już od ciebie zależy  (no i nie na temat forum).

Tendę wróć na oryginalny soft i zrób z niej AP - ustaw adres ip, wyłącz serwer dhcp, podłącz kablem pod lan - i tak korzystaj z niej.