Temat: xiaomi mir3g
Witam wszystkich serdecznie.
Na swoim routerze mam zainstalowanego obecnie padavana w wersji 3.4.3.9-099_dff9a34, instalowałem sam jakieś 2 lata temu i od tamtej pory nie robiłem aktualizacji do wersji linaro bo jakoś czasu nie było
Niby wszystko działa jak powinno (nie mam z nim żadnych problemów) ale postanowiłem spróbować innego oprogramowania.
Na wszystkich swoich routerach które miałem były zainstalowane niestandardowe oprogramowania. Niestety nigdy jeszcze nie korzystałem z openwrt. Zawsze miałem dd-wrt lub (obecnie) padavana. Niestety przy ddwrt nigdy nie miałem okazji korzystać z opcji usb i udostępniania plików ponieważ routery nie miały opcji usb. Openwrt wgrałem na próbę do jakiegoś starego tplinka aby zobaczyć jak to jest i postanowiłem wgrać do mojego xiaomi. Oczywiście mowa tu o openwrt z obsługą luci. Dostęp oczywiście do ssh mam bo przez opkg zainstalowałem kilka aplikacji.
Będę miał kilka pytań
1 (najważniejsze). Czy wystarczy wgrać plik sysupgrade przez przeglądarkę aby mieć openwrt?
Z wgraniem openwrt będę miał chyba najwięcej problemu bo chyba przeczytałem za dużo na ten temat materiału.
Dostęp do UART też mógłbym zrobić bez problemu jeśli byłby potrzebny bo konwertery mam na stanie.
Bread jest obowiązkowy? Mógłby ktoś napisać dokładnie krok po kroku jak to zrobić aby czegoś nie zepsuć?
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=17713 czy to mi wystarczy? Oczywiście ściągnę aktualne pliki
2. Czy przez luci będę mógł utworzyć udostępnianie plików przez ftp, dlna, samba?
3. Ogólnie wszystko działa mi dobrze na padavanie, jest sens instalować coś innego?
4. Przez wifi łąpię w tel (mi9) ponad 400Mb/s (nie zawsze, przeważnie około 350Mb/s), czy na openwrt osiągnę więcej? Netia dała mi 600
5. Korzystam z ftp do robienia kopii zdjęć z tel, robi to automat w nocy, prędkości są przeważnie około 160Mb/s, czy na openwrt można uzyskać więcej?
6. Czy openwrt będzie widziało dysk o pojemności 8TB? Mam jakiś z odzysku w pełni sprawny WD RED. Do padavana go jeszcze nie podłączałem bo nie było okazji.
7. Czy w openwrt przy podłączeniu dwóch dysków jest możliwość zrobienia automatycznej kopii z jednego na drugi o określonej porze i określonych plików? Hub usb 3.0 mam aktywny, dysk w sumie też ze swoim zasilaniem.
8. Czy najnowsze dostępne openwrt "Wydanie stabilne bazujące na OpenWrt 19.07" nie ma problemów z wifi? Praktycznie wszystkie urządzenia mam podłączone przez wifi i dla mnie to bardzo ważne aby działało stabilnie.
9. Jeśli będę już miał openwrt to przejście ewentualnie na gargoyle to już nie problem? Wystarczy przez przeglądarkę wgrać?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość ![]()
pozdrawiam