Temat: xiaomi mir3g

Witam wszystkich serdecznie.

Na swoim routerze mam zainstalowanego obecnie padavana w wersji 3.4.3.9-099_dff9a34, instalowałem sam jakieś 2 lata temu i od tamtej pory nie robiłem aktualizacji do wersji linaro bo jakoś czasu nie było smile

Niby wszystko działa jak powinno (nie mam z nim żadnych problemów) ale postanowiłem spróbować innego oprogramowania.

Na wszystkich swoich routerach które miałem były zainstalowane niestandardowe oprogramowania. Niestety nigdy jeszcze nie korzystałem z openwrt. Zawsze miałem dd-wrt lub (obecnie) padavana. Niestety przy ddwrt nigdy nie miałem okazji korzystać z opcji usb i udostępniania plików ponieważ routery nie miały opcji usb. Openwrt wgrałem na próbę do jakiegoś starego tplinka aby zobaczyć jak to jest i postanowiłem wgrać do mojego xiaomi. Oczywiście mowa tu o openwrt z obsługą luci. Dostęp oczywiście do ssh mam bo przez opkg zainstalowałem kilka aplikacji.

Będę miał kilka pytań smile

1 (najważniejsze). Czy wystarczy wgrać plik sysupgrade przez przeglądarkę aby mieć openwrt?
Z wgraniem openwrt będę miał chyba najwięcej problemu bo chyba przeczytałem za dużo na ten temat materiału.
Dostęp do UART też mógłbym zrobić bez problemu jeśli byłby potrzebny bo konwertery mam na stanie.
Bread jest obowiązkowy? Mógłby ktoś napisać dokładnie krok po kroku jak to zrobić aby czegoś nie zepsuć?

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=17713 czy to mi wystarczy?  Oczywiście ściągnę aktualne pliki

2. Czy przez luci będę mógł utworzyć udostępnianie plików przez ftp, dlna, samba?
3. Ogólnie wszystko działa mi dobrze na padavanie, jest sens instalować coś innego?
4. Przez wifi łąpię w tel (mi9) ponad 400Mb/s (nie zawsze, przeważnie około 350Mb/s), czy na openwrt osiągnę więcej? Netia dała mi 600
5. Korzystam z ftp do robienia kopii zdjęć z tel, robi to automat w nocy, prędkości są przeważnie około 160Mb/s, czy na openwrt można uzyskać więcej?
6. Czy openwrt będzie widziało dysk o pojemności 8TB? Mam jakiś z odzysku w pełni sprawny WD RED. Do padavana go jeszcze nie podłączałem bo nie było okazji.
7. Czy w openwrt przy podłączeniu dwóch dysków jest możliwość zrobienia automatycznej kopii z jednego na drugi o określonej porze i określonych plików? Hub usb 3.0 mam aktywny, dysk w sumie też ze swoim zasilaniem.
8. Czy najnowsze dostępne openwrt "Wydanie stabilne bazujące na OpenWrt 19.07" nie ma problemów z wifi? Praktycznie wszystkie urządzenia mam podłączone przez wifi i dla mnie to bardzo ważne aby działało stabilnie.
9. Jeśli  będę już miał openwrt to przejście ewentualnie na gargoyle to już nie problem? Wystarczy przez przeglądarkę wgrać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość smile

pozdrawiam

2

Odp: xiaomi mir3g

1. nie. Zwykle trzeba przygotować specjalnie pliki żeby padavan to łyknął. Tym bardziej jak masz breeda jako bootloader
2. tak/nie. To zależy czy sobie do luci doinstalujesz odpowiednie dodatki. Np. do ftp oficjalnie nie ma
3. nie?
4. nie. OpenWrt ma inne sterowniki (nie producenta) które mniej osiągają
5. patrz punkt 4
6. OpenWrt nie ma jakiś specjalnych ograniczeń, sprawdź.
7. jak sobie zrobisz tak to tak będziesz miał. OpenWrt nie żadnej takiej funkcjonalności, musisz to sobie zrobić.
8. patrz punkt 4
9. tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam serdecznie. Też mam taki router i też mam na nim padavana. Niestety już nie rozwijanego i stąd decyzja o zmianie softu na openwrt. Może ktoś podesłać jakiegoś linka jak, zrobić to bezpośrednio czy też konieczny jest powrót do oryginalnego softwaru?
Pozdrawiam serdecznie

4

W pierwszym poście masz link do tematu.

5

Witam

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź smile myślałem trochę na temat zmiany i skoro mogę mieć jakieś kłopoty lub pogorszenie wifi to raczej na razie odpuszczę.

Podłączyłem ten dysk (WD RED 8TB) pod padavana i po formacie jest wykrywany i pokazuje pełną pojemność smile

Zależy mi też na prędkości przesyłu przez wifi do FTP i tu po zainstalowaniu nowego dysku plik 2GB wrzucało z prędkością średnią 230Mb/s przez wifi oczywiście.

Ogólnie gdybym się zdecydował to https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=17713 tak mogę przejść na openwrt?

pozdrawiam

6

"Chyba tak" Generalnie były jakieś problemy z breedem, więc najpierw poczytaj na forum doświadczenia innych ludzi. Ja nigdy chińskiego breeda nie wgrywałem na swoje urządzenie, więc większych doświadczeń nie mam.

7

ok

Ogólnie to ja breeeda nie mam jeszcze wgranego.

Dzięki za zainteresowanie

8

Witam może ktoś wspomóc jakimś linkiem dot. breeda do xiaomi 3G bo zupełnie nie kumam o co z tym chodzi?
Natomiast jeśli chciałbym bez, breeda zmienić soft z padavana na operwrt to muszę wgrać oryginalny soft czy wersję developerską i, czy ponownie muszę odblokować ssh czy jeśli raz to, już robiłem to nie muszę ponownie wgrywać łatki ssh?

9

Breed to bootlaoder który się instaluje wraz z padavanem. Jak go nie masz to dobrze, wbrew temu co on potrafi - nie instaluj go dla openwrt bo tylko coś miesza w partycjach.

10

Czyli co wgrać oryginał później wersję developerską później ssh i dopiero openwrt? Czy tą drogę można skrócić?

11

W ten sposób na pewno możesz. Z padavana pewnie też się jakoś da, choć nigdy nie miałem okazji tego robić.

12

Mam dwa egzemplarze, jeden z padavanem jeden z gargoyle.
Breed jest do niczego nie potrzebny, można o nim zapomnieć.

Przejrzyj ten wątek :
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=18280&p=3

Instrukcja wgrania kolegi IceG na pewno zadziała. Tylko nie rób bezmyślnie, po pierwsze nazwa plików musi być zgodna ze sobą, czyli przykładowo "mtd write gargoyle-1.11.0.0-ramips-mt7621-mir3g-squashfs-rootfs0.bin rootfs0", to teraz nie wgrywasz 1.11.0.0. czyli trzeba zmienić.

Poza tym w punkcie drugim chodzi po prostu o wrzucenie plikó do pamięci /tmp routera. Można to zrobić przez USB, a można prościej, np logując się poprzez WinSCP.

13 (edytowany przez ricki_75 2019-12-28 08:59:25)

Dzięki za wszystkie odpowiedzi wiele wyjaśniły. Jedną tylko mam zagwozdke. Muszę wrócić z padavana do oryginalnego softu później muszę ponownie wygenerować łatkę ssh. Z tym że skoro raz już to robiłem nie będzie krzyczał że sprzęt jest już podpięty do konta xiaomi?
No i czy wracając do oryginału nie mogę wgrać od razu wersji developerskiej?

14

ricki_75 napisał/a:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi wiele wyjaśniły. Jedną tylko mam zagwozdke. Muszę wrócić z padavana do oryginalnego softu później muszę ponownie wygenerować łatkę ssh. Z tym że skoro raz już to robiłem nie będzie krzyczał że sprzęt jest już podpięty do konta xiaomi?
No i czy wracając do oryginału nie mogę wgrać od razu wersji developerskiej?

Dawno nie dłubałem przy Xiaomi, ale z tego co pamiętam to zawsze wgrywałem wersję developerską i nie wgrywałem tej łatki przy każdym powrocie.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

15

No i duża lipa. Mimo że na pendrive mam plik miwifi.bin nie ma opcji zmiany firmware na oryginalny. Dioda z pomarańczowej zmienia się na niebieską i wskakuje zainstalowany wcześniej padavan. Wciskam przycisk reset z włożony pendrive i nic się nie dzieje

16

Obstawiam, że masz breed teraz a ta procedura dotyczy standardowego bootloadera? A jeśli masz breeda, to czy nie ma przypadkiem w nim opcji wrzucenia developerskiego?
Już niestety nie pamiętam szczegółów, jak z tym walczyłem.

17 (edytowany przez ricki_75 2019-12-28 16:24:10)

Nie mam breeda
Dzięki za pomoc i cierpliwość mam już Gargoyle 1. 12 czas na testy

18

Tak, hasło jest widoczne po zalogowaniu na stronie https://d.miwifi.com/rom/ssh
Sprawdziłem

19

Super dzieki wszystko działa jak należy.

20

ricki_75 napisał/a:

Nie mam breeda
Dzięki za pomoc i cierpliwość mam już Gargoyle 1. 12 czas na testy

Jak odczucia po padavanie? Wszystko w tym gargoyle jest co było w padavanie? Samba, FTP dlna, działa?

Pytam bo się zastanawiam nad przejściem wink

21

Sam siedze na poniższym Gargulcu na mir3g i powiem ze rakieta wink. Poki działa parę miesięcy - nic nie zmieniam.

-----------------------------------------------------------------------------
 |                                                                           |
 | Gargoyle PL 1.11.0.4 (0bea84a9)                                           |
 | OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7812-aced9de9a4                                  |
 | Build time: 2019-07-06 19:08 CEST                                         |
 | Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl                               |

22

Ja jak, już, wcześniej wspominałem jadę na gargulcu 1.12.0. Petarda, wszystko chodzi jak należy na razie nic nie zmieniam.

23

a czy na tym routerze z openwrt (19.07) da sie podmienić sterowniki od wifi, tak aby sprawność była tak jak na oryginalnym sofcie Xiaomi.

P.

24

Nie, nie ta wersja kernela.

Natomiast był gość który budował oryginalne sterowniki pod różne platformy, było to na forum openwrt.org ale dawno już nie zerkałem czy to nadal działa.

25

https://github.com/pexcn/pandorabox
"He's dead, Jim,"

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748