1 (edytowany przez karnasw 2019-12-25 11:24:51)

Temat: WDR3600 flash 16MB - brak resetu do fabrycznych z trybu bridge

Witam, jakoś pół roku temu ustawiałem WDR3600 jako repeater. Tryb  ten jednak spowodował, że nie mam do niego dostępu. Dzisiaj chciałem przywrócić router do ustawień fabrycznych, ale nie regauje on na przycisk reset. Trybu recovery nie mogę użyć bo mam 16MB flash, a obrazu producenta wgrać nie można. Jest jakaś jeszcze opcja dostępu do tego routera bez łączenia po UART? Nie za bardzo mam ochotę na rozbieranie skrzyneczki, a już nawet nie pamiętam jakiego trybu bridge użyłem dokładnie.

Jeżeli już uda się go zresetować, która opcja repeatera będzie najlepsza, żebym miał dostęp do niego i żebym mógł wgrywać do niego aktualizacje bez przeszkód. Chcę go użyć jako wzmocnienie do strumieniowania z GeForce Experience. Niestety sam notebook gubi pakiety, router na górze jest za daleko.

2

Odp: WDR3600 flash 16MB - brak resetu do fabrycznych z trybu bridge

Uruchom w trybie failsafe i zrób firstboota.

W WDR3600 przycisk nie jest oprogramowany jako reset tylko wps, dlatego nie działa jako reset.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Da się go oprogramować jako reset?

4 (edytowany przez Cezary 2019-12-25 11:38:10)

Na stałe - jak sobie przekompilujesz system, tak. Do resetu do wartości fabrycznych - możesz to sobie programowo zmienić.

5 (edytowany przez karnasw 2019-12-25 11:44:32)

Dzięki, zadziałało.
Jaki tryb bridge najlepiej wybrać?
Mam mikrotika jako AP, chciałbym, żeby WDR3600 działał jako repeater z AP. Chcę mieć do niego dostęp i żeby strata w prędkości między routerami była jak najniższa.

Dla potomnych:

1. Uruchamiamy router i w momencie kiedy zaczyna migać gwiazdka koło przycisku power, wciskamy kilka razy przycisk WPS/Reset. Gwiazdka zacznie migać jeszcze szybciej.
2. Na karcie sieciowej ustawiamy bramę jako 192.168.1.1 i adres z tej sieci.
3. Łączymy się przez SSH po adresie 192.168.1.1
4. Wpisujemy mount_root, potem firstboot && reboot now, zatwierdzamy 'y'.
5. Router zresetowany do fabrycznych ustawień

https://openwrt.org/docs/guide-user/tro … tory_reset

6

Tak jak byś miał jakiś wybór że pytasz "jaki tryb bridge" wybrać. Czytaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta

Pamiętaj że w wdr3600 masz dwa radia, więc możesz połączenie zrobić na jednym radiu a rozgłaszać drugie  jeżeli główny AP ma też 5GHz.

7

Tak ma 5GHz. Dzięki, za szybką pomoc i Wesołych smile