1

Temat: 2 modemy + MR3420 przełączanie po zakończeniu pakietu

Siema,
Czy da się na Gargoyle w TP-Link MR3420 zrobić tak że mam 2 modemy pod przez hub podłączone, działa modem 1 a gdy się skończy pakiet w (NJU) to mi się przełączy na 2 modem z Drugim taki samym pakietem ? Jak tak to czym to wykonać ?

2

Odp: 2 modemy + MR3420 przełączanie po zakończeniu pakietu

W gargoyle w sensie w gui nie. Gargoyle obsługuje jeden modem.

Natomiast ręcznie w konsoli tak. Po prosty w jakiś sposób (ussd/sms - nie wiem w jakim sposób to stwierdzasz) sprawdź czy się pakiet skończył, jeżeli tak to przestaw network na inny interfejs i wznów połączenie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez toom18 2019-12-09 14:24:52)

A nie da się tego zrobić z automatu ? Bo to dla Mamy, ja mieszkam 200km od niej i jestem tam 2 razy w miesiącu. A nie chce jej bajerować na umowę czasową bo niedługo podłączają jej światłowód wiec szkoda kasy na 2 umowy naraz.

Ogólnie gdy pakiet się skończy to przychodzi SMS

4

Nie, nie da się zrobić tego z automatu. Jak w całym openwrt - to nie jest funkcja standardowa która by była od razu w sofcie (i sprawdzająca akurat w njumobile czy się transfer skończył). Jak coś potrzebujesz fajnego/extra - to masz to sobie sam zrobić.

5

A da się zrobić żeby automatycznie przłączało co 15 dni? Czyli 30 dni na dwa modemy po 15 dni? Gdzieś to widziałem ale nie mogę znaleźć

6

Prawie wszystko da się zrobić. A w szczególności da się zrobić żeby się przełączało co 15dni. Cron i masz, opis znajdziesz na eko.one.pl

7

Po całonocnej walce z Mwan3 nie wiem jak to zrobić, nie wiem jak ustawić przełączanie co x dni

8

Ale przecież mwan3 nie z tym nic wspólnego. Jak masz zrobione dwa połączania to robisz w cronie ifdown wan; ifup wan2 i to wszystko..