1 (edytowany przez dimitri 2009-03-07 12:35:23)

Temat: Asus Wl-500GP i Sagem Fast 800e4

Na początku chciałem się gorąco przywitać ponieważ  już od dłuższego czasu śledzę co się dzieje na tym forum, i  w końcu skłoniło mnie to do kupna najlepszego routera jakim jest Asus Wl-500gp.

Otóż mam neostrade i ten nieszczesny modem który także pod ubuntu i debianem przysważał mi problemów za zainstalowaniem. Znalazłem coś takiego w sieci:

Thomson SpeedTouch 330, PPPoA i Neostrada

Thomson SpeedTouch 330 otrzymany od TP za 1 zł jest obsługiwany przez Linuksa. Pakiet z firmware również jest obecny w OpenWRT.

W przypadku SAGEM F@st 800 OpenWRT posiada jedynie sterownik. Firmware należy skopiować ręcznie do katalogu /lib/firmware/ueagle-atm po zainstalowaniu OpenWRT.

Aby sprawdzić, czy po podłączeniu do portu USB routera modem został wykryty, oprogramowanie firmware załadowane, a synchronizacja ukończona pomyślnie wydajemy polecenie dmesg | tail. Powinniśmy zobaczyć taki komunikat:

speedtch 2-1:1.0: found stage 1 firmware speedtch-1.bin.4
speedtch 2-1:1.0: found stage 2 firmware speedtch-2.bin.4

ATM dev 0: ADSL line is synchronising
ATM dev 0: ADSL line is up (1312 kb/s down | 320 kb/s up)

Modem jest gotowy i możemy skonfigurować połączenie PPP. W tym celu ustawiamy w pliku /etc/config/network w sekcji WAN configuration:
config interface        wan
        option ifname   "ppp0"
        option proto    pppoa
        option encaps   llc
        option vpi      0
        option vci      35
        option username "XXXXXXX@neostrada.pl"
        option password "XXXXXXXX"

Aby nawiązać połączenie używamy:

# ifup wan

Jak widać jest to możliwe aby asus pociagnoł ten modem tylko że niemogę sobie za bardzo z tym poradzić.

2

Odp: Asus Wl-500GP i Sagem Fast 800e4

Po prostu podłącz go. Później musisz poszukać sobie firmware, bo standardowo go nie ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

przekopiowalem firmware do /lib/firmware/ueagle-atm/ te same co uzywalem w debianie i ubuntu, natomiast niewiem czy to wszystko ma sen skoro Kernel 2.6.16 lub nowszy (używamy modułu z Kernela) musi być. A openwrt które używam to kernel 2.4 wiec to może jest przyczyna? bo wogule modem sie nie synchronizuje tylko poprostu po podłączeniu odrazu sie lampi swieca i nic wiecej.

4

Właśnie od tego trzeba było zacząć - dla 2.4 nie ma pół rzeczy związanych z atm. Albo sam sobie skompilujesz albo używasz 2.6.

5

hmm a moge prosić jakąś instrukcje jak sie samemu kompiluje? Bo chyba tego nigdy nie robilem i za bardzo niewiem o co chodzi.

6

Tego się nie streścić w 2 zdaniach, bo tych opcji nie ma dla 2.4 i zwykle trzeba samodzielnie grzebać głęboko w systemie.

Ale - na tym forum jest człowiek który uruchmiał to na 2.4 (kamikaze 8.09) - uzywał co prawda starych modułów, ale jakoś mu chyba to działo - skontaktuj się z nim.

7

HMM A CÓŻ TO ZA OSOBA?

8

janosick. No sorry, ale ja mam szukać po forum?

9

dzieki