Temat: Asus Wl-500GP i Sagem Fast 800e4
Na początku chciałem się gorąco przywitać ponieważ już od dłuższego czasu śledzę co się dzieje na tym forum, i w końcu skłoniło mnie to do kupna najlepszego routera jakim jest Asus Wl-500gp.
Otóż mam neostrade i ten nieszczesny modem który także pod ubuntu i debianem przysważał mi problemów za zainstalowaniem. Znalazłem coś takiego w sieci:
Thomson SpeedTouch 330, PPPoA i Neostrada
Thomson SpeedTouch 330 otrzymany od TP za 1 zł jest obsługiwany przez Linuksa. Pakiet z firmware również jest obecny w OpenWRT.
W przypadku SAGEM F@st 800 OpenWRT posiada jedynie sterownik. Firmware należy skopiować ręcznie do katalogu /lib/firmware/ueagle-atm po zainstalowaniu OpenWRT.
Aby sprawdzić, czy po podłączeniu do portu USB routera modem został wykryty, oprogramowanie firmware załadowane, a synchronizacja ukończona pomyślnie wydajemy polecenie dmesg | tail. Powinniśmy zobaczyć taki komunikat:
speedtch 2-1:1.0: found stage 1 firmware speedtch-1.bin.4
speedtch 2-1:1.0: found stage 2 firmware speedtch-2.bin.4ATM dev 0: ADSL line is synchronising
ATM dev 0: ADSL line is up (1312 kb/s down | 320 kb/s up)Modem jest gotowy i możemy skonfigurować połączenie PPP. W tym celu ustawiamy w pliku /etc/config/network w sekcji WAN configuration:
config interface wan
option ifname "ppp0"
option proto pppoa
option encaps llc
option vpi 0
option vci 35
option username "XXXXXXX@neostrada.pl"
option password "XXXXXXXX"Aby nawiązać połączenie używamy:
# ifup wan
Jak widać jest to możliwe aby asus pociagnoł ten modem tylko że niemogę sobie za bardzo z tym poradzić.