1

Temat: Netgear R6220 - sieć MESH

Witam.
Zastanawiam się nad spięciem dwóch routerów Netgear R6220 z OpenWrt w sieć MESH ?
Da się coś takiego zrobić ? Jak wygląda sprawa z przełączaniem się klienta ?

2

Odp: Netgear R6220 - sieć MESH

Spiąć możesz (choć po co jak masz tylko dwa - zrób to przez relayd). Czy klient się przełączy to zależy od klienta, nie masz większego wpływu na to.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ogólnie chodzi mi o zwiększenie zasięgu wifi. W tej chwili w niektórych miejscach domu jest słaby lub nie ma go wcale.
Aż tak obeznany w sprawie nie jestem dlatego pytam o najlepsze rozwiązanie tego typu.
Wydaje mi się, że dwa routery tego typu wystarczą na pokrycie zasięgiem domu.

Jeśli chodzi o przełączanie się klienta to chciałbym, żeby automatycznie przełączył się na węzeł który ma najmocniejszy sygnał, a nie trzymał sygnał aż wyjdzie spoza zasięgu. Tego rodzaju rozwiązanie jest chyba w TP-Link (OneMesh) i Tenda Nova.

4

Co najwyżej można odciąć klienta przy słabym sygnale, ale standardowo tego nie ma w openwrt. Są łatki na sieci, musiał byś sobie przekompilować hostapd. A tak nie masz wpływu na to czy klient się przełączy czy nie.

Zrób po prostu most bezprzewodowy, czytaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy

5

Dzięki na link.
Miałeś może do czynienia z tymi urządzeniami wspomnianymi w 3 poście ? Tam faktycznie klient łączy się do nadajnika o największe mocy czy jest to tylko chwyt marketingowy ?

6

Nie, nie miałem. Nie wiem czy faktycznie tak to działa.

7

lexom napisał/a:

Ogólnie chodzi mi o zwiększenie zasięgu wifi. W tej chwili w niektórych miejscach domu jest słaby lub nie ma go wcale.[...]

A może PLC (o ile w obu lokalizacjach masz tę samą fazę w gniazdku) i drugiego R6220 zrobić tylko jako zwykłego AP, połączonego z nadrzędnym po PLC/LAN?