1

Temat: zabezpieczony komputer

witam - znajomy poprosił mnie o pomoc , kupił  prawdopodobnie poleasingowe komputer dell i5  . Problem jest taki ze komp jest zabezpieczony jakoś na płycie . Nie idzie odpalić linuxa live usb ,  działa na nim win10  - ale jakiekolwiek podłaczenie do sieci  - tez powoduje bład i restart systemu , nie mozna tez  kopiowac plikow po podaczeniu zewnetrznego dysku , do obudowy  jest zamontowany  przycis jak w alarmie samochodowym do otawrcie drzwi - chodzi o otwarcie obudowy kompa . Mozna wejsc do biosu ale  nic tam nie ma - zadnego boot sekure czy cos takiego .Czy ktoś sie spotkał z  takim "korpo"  zabezpieczeniem  ? .

2

Odp: zabezpieczony komputer

Zworka do resetu cmosu na płycie, jak nie ma to wymontuj dysk, podłącz do innego pc, zainstaluj na nim linuksa/windowsa (nie aktywuj go) i przełóż znów do komputera - jest szansa że się uruchomi.

A tak w ogóle to oddajcie sprzęt do sprzedawcy i niech wymieni na niezabezpieczony.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak własnie poradziłem znajomemu - komp do zwrotu .
wydaje mi się ze zabezpieczenie jest poza biosem , bo do biosu mogę wejsc i ustawic co chce ewentualnie  przywrócic ustawienia , to by było za proste skoro zostały wdrozone takie zabezpieczenia . Temat mnie zaciekawił jak to jest rozwiazane . W kompie był wymnieniony dysk na ssd  i wgrany win 10 ale  koles co sprzedał kompa  albo nie wiedział , albo zapomniał zdjac te zabezpiecznia .  Sam win10 uruchamia sie , działa ale  kontakt ze swiatem zewnatrznym  całkowicie zablokowany  gdzies na poziomie sprzetowym . Podłaczenie wi-fi  - error i zwis systemu , podłaczenie   kablem  to samo , start z usb  to samo  , podłaczenie zewnetrzy dysk to samo .Czyzby na płycie był wlutowany jakiś chip ? nie wiem takie moje domysły , na chwile obecną nie mozna przy nim grzebać  .

4

Jeśli to Dell z serii latitude na płycie masz chip TPM zajmujący się nie tylko przechowywaniem kluczy szyfrujących smile

5

dzięki @ MrB za naprowadzenie , za blokadę odpowiedzialny był chip TPM , obcja w biosie była WYŁĄCZONA a mimo to komputer był zablokowany , dopiero po aktywoawaniu funkcji  pokazała się dodatkowa obcjia  do dezaktywacji smile