26

Odp: Restart połączenia w przypadku braku internetu (skrypt)

Na tym sagemie który masz  - nie, nie masz tak sterowanie zasilaniem usb. Zrób reboot jak nie ma połączenia.

W ogóle to jakiego modemu używasz?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27 (edytowany przez boaooooo 2019-02-11 21:31:55)

zte mf 821.  chociaz nawet ten reboot jak by dzialal po zwieszenu to  by juz spoko moglo byc bo dosc szybko wstaje . zobaczymy do jutra czy rano bedzie polaczenie smile

ale zaznaczam ze jak mi polaczeie stanie i zaloguje sie do luci , w zakladce interfejsy , klikne recznie polacz na interfejs wan to mi internet wraca.   Wiec moze ta komende ponownego polaczenia interfejsu jakos by dalo sie ogarnac.

28

Luci robi to samo - zapisane dane i podniesienie interfejsu.

29

chyba na tym "reboocie" zostawie bo jako tako zdaje egzamin -polaczenie utrzymuje dosc dlugo a reset robi w miare niezauwazalni,e wec moglo by tak zostac choc wolalbym zeby robil sie restart samego polaczenia nie caleg rutka.   Ale jak sie nie da to i tak dobrze ze wogole pod ten modem wskrzesilem jeszcze ruterka. dzieki wszystkim  a dla Pana Cezarego browar sie nalezy smile za zachete do zglebienia tematu bo juz sie podalem i mialem rutka wyrzucic. Podaj namiary na priv to browar bedzie smile dzieki.

30

Pytanie do skryptu podanego przez Ciebie Cezary. Wszystko działa jak powinno ale po podniesieniu interfejsu przez ten skrypt LUCI tego częściowo nie zauważa. Piszę częściowo, bo parametry podaje na bieżąco ale wciąż jest aktywny przycisk "Połącz".

31

Odinstaluj luci smile

32 (edytowany przez smereka 2019-11-22 23:19:04)

Mam pytanie odnośnie skryptu sprawdzającego połączenie. Otóż czy ma ktoś pomysł jak sprawdzić a w zasadzie co sprawdzić żeby rozpoznać czy istnieje połączenie z internetem w przypadku orange wifi funspot. Problem jest taki, że nawet bez zalogowania się do usługi czyli bez wpisywania loginu i hasła wystarczy połączenie z takim routerem i ping w świat leci do świata a przynajmniej te które testowałem wszystkie odpowiadały. Oczywiście wpisanie jakiejkolwiek strony nie powoduje jej wyświetlenia dopóki nie będzie poprawnego zalogowania. Ma ktoś pomysł? Mowa oczywiście o skrypcie pod openwrt tylko i wyłącznie to mnie interesuje.Chętnie przetestuję

33

Po prostu ściągaj stronę, np. google i jak nie będzie to zawartość googla to nie ma internetu?

34 (edytowany przez smereka 2019-11-22 23:33:02)

O to jest pomysł. Ale jakim skryptem to zrobić? Bo ja z pisania to słaby jestem. Pomożesz to przetestuję chętnie?

35

wget

36

http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#automat … rtpoczenia

Zamiast

if ! ping -q -c 1 -W 10 google.com > /dev/null; then
        (ifup wan) &
    fi

Robisz

if ! wget -qO - http://google.com | grep -q Google; then
        # i tu coś robisz jak nie ma połączenia
    fi

Tylko co chcesz zrobić jak tego połączenia nie ma? Test testem, ale coś jeszcze trzeba tam wstawić.

37

Działa Cezary wyśmienicie przynajmniej na razie. Po prostu ustanowić połączenie chcę smile Dziękuję

38

Cezary

Jak zrobić by wget sprawdzał po konkretnym interfejsie w routerze ?

wget -qO - http://google.com | grep -q Google >/dev/null 2>&1

wget -I tun0 -qO - http://google.com | grep -q Google >/dev/null 2>&1 - ne działa... ( na ping działa komenda -I )

39

Nie ma czegoś takiego (bo i po co). Po prostu ściąga. Jak chcesz żeby leciało przez tun0 to przestaw sobie routing domyślny na na tun0

40

sęk w tym ze nie chce by wszystko szło przez tun0

A bywa tak ze VPN sie nie podniesie a ping czy wget zadziała...

Chyba zeby tylko IP google puscic przez tun0 ??

Ale czy jak zabraknie tun0 to nie pojdzie domyslnie przez "zwykły" net... ?

41

Jak ci tunel nie działa to ping też nie będzie działać na jego interfejsie...

42

Ale czasem jest tak ze ping działa a połączenie fizycznie juz nie, stąd podpatrzyłem ten temat smile i google

43

No i niestety zonk

Puszczanie samego google ( nawet konkretnego ich IP ) przez tun0 nie działa do konca poprawnie

Dodałem:

ip route add 172.217.16.46 via 10.9.10.1 dev tun0

ale...

Po "usunięciu" działającego tun0 ruch do tego IP jest puszczany przez domyslny net hmm

44

Google nie ma konkretnego IP, mają tego bardzo dużo.

45

Dałem przykładowy wyciągnięty z ping, ale to nadal nie rozwiązuje mojego problemu wink

Masz jakiś pomysł ?

46

Nie.

47 (edytowany przez smereka 2019-11-26 11:05:38)

A co chcesz zrobić jak tego pingu nie będzie czy raczej co ma się stać jak co nie działa?

48 (edytowany przez onken 2019-11-26 19:58:54)

Ma zrestartować połaczenie na Openvpn jak cos nie działa.

Przy czym ping jest ale czesto tylko ping i skrypt nie działa poprawnie bo nie restartuje wtedy.

Ale problem już rozwiązany i sprawdzam połączenie na konkretnym interfejsie smile używając wget + ping dla drugiego sprawdzenia.

49

Jak chcesz żeby ping szedł przez server vpn to przecież może pingowac właśnie IP server vpn czyli np. 10.8.1.1. Jak server vpn nie odpowie to znaczy, ze nie masz z nim połączenia. Wtedy niepotrzebne jest określanie interfejsu no bo przecież router na podstawie tablicy routingu wie, ze dany adres jest osiągalny przez dany interfejs

50

Trochę odgrzeje temat. Chciałbym zrobić taki skrypt pod interfejs wireguard. Tu jest ten problem, ruter nie wyłącza interfejsu gdy nie jest osiągalny serwer. Muszę wtedy logować się do rutera i wyłączyć wg0, by szedł po wanie. Chciałbym zrobić tak by ruter na interfejsie wg0 pingował ip googla co 5 minut, po nie udanych 5 próbach wyłączał by ten interfejs, a wtedy próbował przez wan, po 5 próbach na wanie restartował by wtedy interfejs. Jest to osiągalne?