Odp: Netgear R6220 jak skonfigurować jako repeater
Teraz nie ma dwóch tych samych bo dopisałem dwie linie do wifinet
Tzn jedną dopisałem na 6/5 GHz a jedna zostawiłem dla testów jak była.
Zaraz zrobię screena jak jest bez tych linii co pisałeś.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Netgear R6220 jak skonfigurować jako repeater
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Teraz nie ma dwóch tych samych bo dopisałem dwie linie do wifinet
Tzn jedną dopisałem na 6/5 GHz a jedna zostawiłem dla testów jak była.
Zaraz zrobię screena jak jest bez tych linii co pisałeś.
Nie!!!
Nie mieszaj sam nic w konfiguracji dopóki nie pokażesz wszystkich danych. W ten sposób do niczego nie dojdziemy, jak będziesz co chwila coś zmieniał i w końcu nie wiadomo jest prawdziwe. Szkoda czasu i mojego i twojego jak będzie tak kombinował.
Nie rób podwójnych sieci. Użyj 5GHz tylko do połączenia z nadrzędnym AP i 2.4GHz to rozsyłania internetu. Nie łącz wszystkiego do wszystkiego.
ok
Wygląda ze robiłem jednak błąd ![]()
Mam teraz po jednym połączeniu, i faktycznie pokazuje wybór dwóch stacji pod roznymi mac, ale wtedy jak nie jest aktywne połączenie.
Czyli jak mam aktywne 2.4 to widzę dwa adresy mac i dwa rozne zasiegi dla 5 GHz.
I odwrotnie.
Połączenie do głównego routera mam po 5 GHz ( chyba spina się na prawie 600 Mbps )
Ale jak uzywam 5 GHz jako klienta to działą bardzo kiepsko...
Czyli nie da się uzyskać dwóch "przedłuzeń" sieci na raz, czyli i 2,4 i 5 GHz aby to szło sprawnie
?
O tym już pisałem wcześniej - nie będzie sprawniej bo i tak ruch będzie szedł jednym łączem. Nie wiem po co w ogóle tak kombinujesz.
dlatego ze czasami potrzebuje pobrac jakis wiekszy update ( np ROM telefonu ) i po AC szło zdecydowanie szybciej, około 2x )
Tu nie chodzi by szło równocześnie dla róznych klientów ale zamiennie.
Edit
Ale z drugiej strony jak mam dobrze konfig zrobiony, to i na 2,4 osiągam pod 100 Mb/s ![]()
A 110 w porywach na 5 GHz przy max zasięgu ![]()
Cezary ![]()
Jeżeli się zdecyduje na rozglaszanie na dwóch pasmach, to warto dla 2.4 ustawić osobny wwan czy to nie ma znaczenia ?
Po co osobny wwan?
No bo pisałeś że ruch idzie jednym wanem, a Tak by szedł dwoma ![]()
I po raz drugi - to nie jest bonding żeby łączyło dwa różne kanały...
Ok, rozumiem ![]()
Testuje i testuje, jest problem z wydajnością na 2.4 GHz.
Jak jestem podpięty na główny router to osiągam nawet pod 70-80 Mb/s
Jak jestem na tym drugim, tj 6220 to prędkość jest max 25-35 Mb/s
Da się to jakoś poprawić ?
Na 5 GHz jako AP ( mam na myśli na 6220 ) nie ma takich spadków.
Jest chyba ciut mniej niż na glownym ale kwestia 10-20 %
Edit
Wyłączyłem jako punkt dostępowy AP sieć 5 GHz i osiągi na 2.4 lepsze.
Zbieg około liczności czy faktycznie tak to musi działać ?
Edit_2
Jak zrobić by mieć dostęp do tego 6220 z sieci lokalnej jak jestem zalogowany na jego wifi
Bo teraz mam dostęp ale tylko wtedy jak jestem w sieci lokalnej po kablu i jak jestem zalogowany po wifi ale urządzenia głównego.
Jest to w poradniku - po adresie ip który został mu przyznany na interfejsie radiowym. Jaki dostałeś?
Dostałem, wpisałem go na stałe nawet i z sieci tzn jak jestem zalogowany do WiFi samego R6220 nie działa wtedy wejście do panelu ![]()
I jeszcze jedno, mogę sobie ustawić jakoś MAC address na interfejsach wifi by były bardziej friendly dla mnie ?
Mac adresu nie zmieniasz. I nie ma znaczenia czy masz z nim trudność czy nie - nie ruszaj go.
Jak masz adres który dostałeś na wifi? Jaki masz adres na lanie w r6220?
Na LAN mam 192.168.1.1
Na wwan 192.168.0.6 i bridge ( I z adresem i bez ) zachowuje się tak samo.
Siec na której pracuje ma właśnie 192.168.0.x
Czyli z LAN po kablu działa, z WiFi polaczonym na C7 też ale jak już połącze się telefonem z WiFi z 6220 to zero dostępu.
Może coś z firewall ??
Czyli adres 192.168.1.1 cię nie interesuje. Jeżeli dostał 192.168.0.6 to musi być do niego dostęp przez wifi lub z lanu.
Komputer dostał adres 192.168.0.x?
Tak, cała sieć ma ten zakres.
No i jak mówię, np test z telefonu.
Jak zaloguje się do WiFi archera C7 to mogę wejść na 192.168.0.6 ( czyli IP R6220 )
Jak zaloguje się do WiFi R6220 to już nie mogę nim zarządzać ![]()
U mnie działa ![]()
A u mnie nie
a czy przypadkiem czegoś w firewallu nie powinno być wpisanego ?
Nie. Dodany tylko bridge, tak jak w poradniku.
A czy bridge ma mieć zdefiniowany IP z zakresu 0.x ?
Bo u mnie ma ( ale sprawdzałem i bez ) taki sam jak wwan.
Dopiero na wwan zaczęło wogole wchodzenie do tego R6220
Jeżeli przerobiłeś z dhcp to i bridge i wwan ma mieć jeden taki sam.
Stwierdzam, że najprostszy soft aby zrobić repeter z dowolnego routera to Gargoyle. W Netgear R6220 ustawianie trwało maksymalnie 2 minuty. Jedyna ciekawa sytuacja jaka spotkała mnie po wgraniu Gargoyle do R6220 to taka, że router cały czas wyświetlał, że zmiany będą tylko w ramie i po resecie zginą. Wgrałem jeszcze raz i ten problem zniknął.
Trzeba było poczekać aż się jffs zrobi a nie logować się od razu...
Dawniej Gargulec w GUI robił repeater na 1 radiu (albo 5, albo 2.4).
Czy nowa wersja pozwala wybrać jedno radio na komunikację z routerem, a drugie do propagacji?
Nie. Gargoyle zawsze robi repeater na pierwszym radiu (choć oczywiście możesz to sobie ręcznie zmienić, tylko później nie możesz ruszać gui żeby nie nadpisało zmian.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Netgear R6220 jak skonfigurować jako repeater
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc