Temat: WNDR4300 mac, Flash, backup, restore i jeszcze kilka problemów

To chyba pierwszy mój wpis na tym forum, dużo już się o OpenWrt dowiedziałem, ale trochę rzeczy jeszcze nie rozumiem.
1. Jak to jest z adresami mac? Na odwrocie jest jeden, a potrzebne minimum 4 lan,wan,wlan0,wlan1. Już miałem przez to problemy bo mam kilka takich routerów i bawi się różnymi konfiguracjami i miałem problem z podłączeniem jednego jako client do drugiego który udostępniał wifi. Przez przypadek wpadłem na o że oba miały ten sam mac adres i client nie otrzymywał ip po DHCP. Nie za bardzo rozumiem politykę mac w openwrt, wiem że mogę pozmieniać i tak zrobiłem.

2. Mam dostępne chyba 11 czy 14MB a gdzie reszta flasha? Doczytałem że więcej być nie może bo fleshowałem z poziomu softu netgear i on ma dostęp do jednej partycji. Poradzę sobie z tftp z rs prosto do płyty przerabiałem to z tplinkami. Niestety chyba potrzebny jest obraz w którym jest definiowany większy flash.

3. Mam 18.06 z luci nie działa tam backup-restore. Gdzieś już coś doczytałem że problem jest w tym że robi archiwum gz-tar a oczekuje tar czy odwrotnie, nawet znalazłem gdzie poprawić oczekiwania ale nie zadziałało. Potem popatrzyłem w backup doszedłem że to tylko spakowany config i sobie go kopiuje ręcznie z czym też zrobił się problem. Poza tym potrzebuję najlepiej robić obraz całości z pakietami i konfiguracją z tego względu że będę miał 5-6 takich routerów i we wszystkich chce te same pakiety itp. Nie wiem jak zrobić taki obraz, wiem ze można przez dd i sobie poradzę tylko nie wiem której partycji.

4. Udało mi się już zrobić tunel przez OpenVPN(dedyk, 2routery komputer i telefon) działają w nim też takie rzeczy jak dostęp z lanu routera 1 do lanu routera 2 (to było dla mnie najważniejsze bo po to się w to bawię) nie umiem ustawić stałych adresów ip dla klientów openVPN. Mam osobne pliki dla klientów bo jest to potrzebne do routingu miedzy lanami, niestety nie działają mi przyznawanie stałych adresów internet jest rozbierzny w tej kwestii.
ifconfig ip1 ip2 czy ifconfig ip1 mask? ip1 i ip2 to para adresów, jak dobrze rozumiem każdy klient musi mieć pare
Niestety i jeden i drugi wpis powoduję wysypanie się sieci(klienci nie mogą się połączyć)

5. Modem Huawei 3372 NDIS, jak to skonfigurować? Rozumiem że całe połączenie z internetem konfiguruje w modemie, a tylko modem jako eth pokazuje ze ma byc wanem. Tylko jak?

6. Jak jesteśmy przy WAN. To dodając połączenie jako klient wifi(wan) i wan jako port wan(dodany fabrycznie) Router korzysta z obu znaczy z tego do czego jest podłączony mimo że tego nie definiuje. Chyba że definicja zone firewall wystarcza. Chciał bym do tego dodać ten modem właśnie. Tak żeby mieć taki uniwersalny router i wan był przez to co sie podlaczy(wan-kabel, 3/4g, client wifi z ustawiona nazwa i haslem)

7. Temat nie na teraz ale może ktoś podrzuci, mam inteligentny dom, podłączam pod automatykę wszystko co się nawinie, swiatła, ogrzewanie, studnie itp. Fajnie by było podłączyć openwrt które udostępniało by mi siłe sygnału 4g, aktualny przesył, sumaryczny przesył itp najlepiej modbus tcp albo mqtt(tu niestety wiem ze mogę to przeczytać ale nie wiem jak, ale pewnie sobie poradzę)

2

Odp: WNDR4300 mac, Flash, backup, restore i jeszcze kilka problemów

1. Interfejsy powinny mieć takie mac adresy jak ma oryginalny soft. Nie może być takich samych na różnych urządzeniach, np. chyba że coś zwalone miałeś w flash i w obu było zapisane to samo. Openwrt jeżeli nie znajdzie mac adresu to zwykle losuje sobie jakiś, nie ma nigdzie zakodowanego takiego samego mac adresu.
2. Jest cały, tyle że zajęty przez inne partycje systemowe. Znów - openwrt utrzymuje zwykle oryginalny podział partycji, niezbyt często się zdarza że wykorzystuje inne partycje chyba że wiadomo ze są puste i nic w nich nie ma
3. W openwrt backup jest zawsze archiwum plików i jest to właśnie tar.gz. I dokładnie w takiej formie działa restore. Co ci nie działa? W niektórych routerach możesz backupować całe partycje (czytaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-backup#kop … tkichzmian) o ile masz właściwy system plików. Jeżeli zaś masz ubifs to nie możesz tak zrobić.
4. W manualu od openvpn jest to przecież wyjaśnione, ip - maska. I jeżeli coś nie działa to patrzysz w logi i szukasz rozwiązania, bo samo "nie działa" nie powoduje nic sensownego i nikt ci nie udzieli odpowiedzi "dlaczego nie działa" przy tak skromnej porcji danych. Wróżki się skończyły.
5. Hilink czy zwykły? Bo piszesz że ndis (zwykły) a później mówisz że hilink (eth) a to nie to samo. Jak skonfigurować różne typy połączenia masz podane tu: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g
6. Po prostu robisz kilka interfejsów i dodajesz je o jednej strefy "wan" w firewallu
7. No śmiało, to wszystko możesz sobie wyciągnąć różnymi programami, zrobić jakiś format/paczkę i wysłać tam gdzie chcesz. To już tylko od ciebie zależy co chcesz uzyskać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

1. To w takim razie cos dziwnego się dzieje z tymi macami u mnie. Szkoda ze nie sprawdziłem na oryginalnym sofcie.
3. Tworzy się jako tar, a przy restore oczekuje tar.gz
4. Właśnie w logach nic za bardzo nie ma, serwer staruje, przy połaczeniu wysyła config, a klient nic specjalnego nie pokazuje, ale sprawdzałem to na macu bo do routera clienta nie miałem doiścia przyjrzę się.
5. Sory mój błąd, oczywiście hilink nie wiem dlaczego napisałem NDIS już mi się to pomieszało.
7. To ja wiem że mogę, tylko potrzebuję wskazówek.

4

1. Wgraj jeszcze raz oryginały i zobacz jakie są. Przynajmniej poćwiczysz wgrywanie/odtwarzanie
3. Nie. Pokaż jak i kiedy robi się tar (i jeżeli powiesz że robisz to przez gui to ja odpiszę że niektóre przeglądarki z automatu taki tak tar.gz rozpakują. Więc nie rozmawiamy o gui. Zrób to normalnie z konsoli i pokaż że robi się tar).
5. Jak w poradniku. Tylko ustawiasz dhcp, interfejs i to wszysto
7. Konkrety. Napisałeś ogólnikami na razie. Jak chcesz uzyskać jakieś dane to konkretnie napisz co chcesz uzyskać to ci powiem jak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.