Temat: GL-B1300 Openwrt - wydzielenie klienta Wifi do VPN?

Dzień dobry
Idzie do mnie GL-B1300 (Convexa-B z Openwrt) = plan jest taki, żeby podłączyć go Mesh (ponoć ma) do mojego FritzBoxa. DO GL-B1300 chcę przyporządkować m.in. 2 urządzenia, które będą łączyły się po Wifi. Pytanie - da się jakoś zaczarować, żeby urządzenia 1 i 2 wychodziły po VPN (klient, nie żaden tunel), a inne wychodziły normalnie na świat?

Przepraszam za język - nie jestem sieciowcem smile

2

Odp: GL-B1300 Openwrt - wydzielenie klienta Wifi do VPN?

Jeżeli na Fritzboxie masz oryginalny soft to zapomnij o meshu - nie wiesz jak go podłączyć, nie znasz ani protokołu ani kluczy.

Jaki masz soft na gl-b1300? Jeżeli ich (gl-inetu) to w odpowiednio nowej wersji masz vpn bypass. Jeżeli zaś zwykły openwrt to sobie doinstaluj, wtedy będziesz mógł powiedzieć które urządzenia mają omijać vpna.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No niestety mam oryginał Fritza 7590 - jakby było mało sad     Mesh...  że to dziadostwo nie chce ze sobą współpracować - to po co takie "dziwne" standardy..   Coś mi się zdaje, że Fritz pójdzie na allegro - bo to dobre, stabilne urządzenie, ale żeby drugi router do niego podłączyć - to zawsze mu coś nie pasuje...  No chyba, że to Fritz..

4

"Mesh" to ogólne pojęcie sieci kratowej. Natomiast implementacji tego jest od groma, a czego używają, jak używają i jak skonfigurowanego tego już nie wiesz. Równie dobrze mogą używać swojej własnej implementacji, bo i czemu nie.

5

A wracając do meritum - da się wydzielić, żeby tylko 2 urządzenia wychodziły po wifi przez VPN  (nordvpn czy tam inne)?  A reszta - normalnie??  Pozdrawiam!

6

Przecież ci to już napisałem - zainstaluj sobie vpnbypass/luci-app-vpnbypass to będziesz to mógł zrobić. Nie czytasz.

7

Aaa sorry - faktycznie.
Dziękuję, przyjdzie router będę "dziada" testował.

Pozdrawiam