1

Temat: Gargoyle, tryb mostu/przekaźnika i brak internetu na hostach

Znajomy poprosił mnie o pomoc w konfiguracji domowej sieci, gdyż zainstalowano mu w domu antenę kierunkową z routerem ZTE WF830 (PLAY). Dla zwiększenia zasięgu w domu chciał podłaczyć Netgeara WNDR4300 z Gargoyle 1.11 w trybie mostu/przekaźnika.
Wydawałoby się, że wszystko pownno działać, ale efekt jest taki, że most się "zapina" a na komputerach zalogowanych do Netgeara (po WiFi i kablu) nie ma internetu. Testy pokazały, że:
- netgear na pewno zalogował się do ZTE, bo uzyskał adres IP z DHCP ZTE
- komputery zalogowane do Netgeara dostają adres IP z puli DHCP ZTE
- z komputera można spingować adres bramy ZTE, nie można natomast adresu w internecie (zarówno w formie IP jak i pisanego tekstem (www.costam.pl)
- po zalogowaniu się przez SSH do Netgeara można z poziomu konsoli spingować bramę ZTE jak i adresy w internecie (zarówno w formie IP jak i pisanego tekstem (www.costam.pl)
- z poziomu GUI ZTE można spingować adres komputerów zalogowanych do WiFi Netgeara.
- wpisując w przeglądarkę komputera podłączonego do Netgeara adres strony w postaci IP jest on rozwiązywany do formatu www.costam.pl, ale strona nie może zostac otworzona (dzieje się tak na kilku komputerach, więc nie jest to wina ustawień jednego komputera)
- zmiana ustawień serwera DNS zarówno w Netgearze (adres pobierany z bramy lub wpisywane ręcznie) jak i ustawienie ręcznie adresacji karty sieciowej komputera nie eliminuje problemu.

Zadziałało dopiero przestawienie Netgeara do pracy jako router z WANem na DHCP (WiFi) i pracą WiFi jako Klient+AP.
Dlaczego nie działa to poprawnie w trybie mostu i przekaźnika? Da się coś wywnioskować na podstawie przeprowadzonych testów?

2

Odp: Gargoyle, tryb mostu/przekaźnika i brak internetu na hostach

Np. mtu do zmiany. Lub netgear bawi się np. z ttlaami czy czymś takim; nie miałem styczności tym ZTE więc zbytnio nie wiem.
Możesz uruchomić tcpdumpa i zobaczyć gdzie i co nie odpowiada i gdzie giną pakiety. Ale to będzie i tak sama diagnostyka bo softu ZTE nie zmienisz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.