Temat: TP Link wr1043nd + konwerter usb->RS-232

Witam! Chciałbym podłączyć do routera konwerter usb-rs232, ponieważ nie chce ingerować w elektronike w samym routerze. Chodzi o to, że potrzebuje "bezprzewodowego portu rs-232", czyli zamiast urządzenie podłanczać do komputera kablem rs-232, chciałbym, aby było ono podłączone do routera i wtedy bezprzewodowo na komputerze wykrywane normalnie tak jakby było podłączone do komputera do portu rs-232. Czy istnieją jakieś pakiety do OpenWrt, do obsługi konwertera usb-rs232? I czy takie coś jak opisałem jest do zrealizowania?

2

Odp: TP Link wr1043nd + konwerter usb->RS-232

Jak dobrze rozumiem, kupujesz dowolny działający pod linuksem kabel USB-RS232 (Prolific2303,  FTDI) i podłączasz do routera. Moduły do tych popularnych są w repo.

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

3 (edytowany przez kamillo 2011-06-10 21:35:18)

Dokładnie o to mi chodzi, że podłącze do routera przykładowo Prolific2303 i uzyskam port RS-232. Nie wiem czy dobrze znalazłem w repo, ale to chyba te moduły są do tej przejściówki: kmod-usb-serial-pl2303_2.6.32.27-1cj_ar71xx.ipk. Rozumiem, że instaluje się je normalnie poprzez

opkg install kmod-usb serial-pl2303

Jeśli juz będe miał wgrane moduły, to w jaki sposób odbywać się będzie komunikacja między rs-232 a pc, tzn czy potrzebuje dodatkowego oprogramowania na pc?

4

Musisz zainstalować odpowiednie oprogramowanie np. remserial czy ser2net. ale nie wiem czy pod windowsem znajdziesz klienta do tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Ok czyli pierwsze wgrać moduły do przejściówki np tej Profilic 2303, a następnie któreś z oprogramowań remserial lub ser2net. Co sądzicie o tym artykule http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1706881.html. Chyba tutaj jest opisane właśnie to czego potrzebuje? Nawet jest klient pod windowsa TCP-COM.

6

Jak masz klienta windows to ok, próbuj.

7

Cezary mam do Ciebie prośbe. Czy mógłbyś skompilować ser2net i wrzucić do repo? Byłbym bardzo wdzięczny smile Szukałem w necie, ale nie znalazłem nic wiarygodnego co będzie działać. Klienta pod windowsa juz mam, jest to TCP-COM, nawet jest do tego działający crack, więc działa ok z tego co próbowałem "na sucho".

8

Wy to zawsze macie problemy smile, przecież jest w pakietach normalnie: http://downloads.openwrt.org/snapshots/ … /packages/

9

DZIEKUJE big_smile widać słabo szukałem

10

czy ktoś z Was orientuje się moze czy w przejsciówce pl2303, wszystkie linie RS są wykorzystywane? Chodzi mi o tą przejściówke http://allegro.pl/adapter-usb-rs-232-db … 27758.html

11

Tego nie wiesz. Co producent to okablowanie, nie będziesz wiedział czy jest pełne czy tylko tx/rx dopóki tego nie rozprujesz i nie zobaczysz.

12

hmm no to kiepsko, bo trzeba kupować w ciemno... choć z tego co widze to są też z prolific z pełnym COM, jak np na tej aukcji zapewniają http://allegro.pl/prolific-2303-usb-rs2 … 75217.html

13

Nie wiedza koledzy jak ustawić przejściówkę ftdi aby można było korzystać z wirtualnego portu com. Mam program na pc i tam jest konfiguracja ip oraz portu. Jak ustawić przejściówkę ftdi aby była dostępna np pod 192.168.1.1:1000?

14

Zainstaluj inny program, który konwertuje port szeregowy na pakiet tcp? Była o nim mowa tu przy okazji ser2net

15

troszke wyżej wrzuciłem link z elektrody na temat konfiguracji ser2net i programu na pc... aczkolwiek sam jeszcze tego nie testowałem. W przyszłym tyg będe miał kabelek więc dam znać jakie rezultaty smile

16

zainstalowałem kmod-usb-serial-pl2303, oraz ser2net i skonfigurowałem to posiłkując się artykułem z elektrody. Mam taki problem że w ogóle u mnie brak katalogu /dev/tts i po próbie połączenia klientem z pc wywala błąd

Could not open device /dev/tts/1 for port 6001: No such file or directory

co moze być przyczyną?

17

przyczyną jest błędna nazwa urządzenia. /dev/ttyUSB0 a nie /dev/tts/1

18

jak można sprawdzić pod openwrt czy wszystkie linie rs232 są obsługiwane w mojej przejściówce. Używam PL2303 i przy podłączonej do laptopa działa normalnie, w przypadku mojego zastosowania (programowanie mikroprocesora Basic Atom Pro). Natomiast przy próbie programowania przez router i openwrt wywala mi że nie mam połączenia z procesorem. Na kompie wirtualny port jest widziany niby prawidłowo: http://img838.imageshack.us/img838/8783/tcpcom.jpg Używam klienta TCP-COM i zarówno w nim mam "connected" oraz na kompie widać ten port. Wygląda na to jakby nie do końca ta przejściówka działała w przypadku obsługi przez router. Jakieś pomysły?

19

Nie używasz kontroli przepływu sprzętowego, więc pewnie nie wykorzystujesz nawet dodatkowych linii.

Poszukaj czegoś co pokazuje stan linii, pewnie coś w perlu znajdziesz.

20

z tego co mi wiadomo, to właśnie któreś linie są jeszcze wykorzystywane, bo na zwykłej przejściówce usb-rs232 znajomi próbowali i nie poszło (próby normalnie na pc). Ja kupiłem taką z pełną emulacją portu COM i na PC działa, tylko tak jakby na routerze nie obsługuje pełnej emulcaji. Hmm nie bardzo wiem czego szukać do sprawdzania stanu linii, bo nie orientuje się w temacie. Cezary może przychodzą Ci jakieś przykładowe nazwy, co mógłbym sprawdzić?

21

Chodziło mi o ten screenshot. Jeżeli soft wykorzystuje linie to pod openwrt ten SAM soft robi dokładnie to samo, więc powinien działać.

Nie orientuje się w nazwach takich programów.

22

Witam,

Chciałbym pociągnąć ten temat dalej. Postanowiłem zutylizować stary konwerter USB -> Serial DB9 Cable
(oznaczony KTM 6012) i wykorzystać go do komunikacji wireless z rejestratorem jakości energii
(jest w pobliżu TP Linka 1043nd).
Zainstalowałem sterownik kmod-usb-serial-pl2303 - 2.6.32.27-1cj oraz ser2net - 2.7-2 i o dziwo ruszył z kopyta
z klientem TCP-COM w sieci wewnętrznej ... w pliku /etc/ser2net.conf ustawiłem parametry
...port TCP, oraz prawidłowy adres urządzenia (u mnie jak widać przejściówka jest na /dev/ttyUSB3).

$ logread
Sep  2 21:45:52 Gargoyle user.info kernel: usb 1-1.1: new full speed USB device using ar71xx-ehci and address 7
Sep  2 21:45:52 Gargoyle user.info kernel: usb 1-1.1: configuration #1 chosen from 1 choice
Sep  2 21:45:53 Gargoyle user.notice usb-modeswitch: 1-1.1:1.0: Manufacturer=Prolific_Technology_Inc. Product=USB-Serial_Controller_C Serial=?
Sep  2 21:56:17 Gargoyle user.info kernel: USB Serial support registered for pl2303
Sep  2 21:56:17 Gargoyle user.info kernel: pl2303 1-1.1:1.0: pl2303 converter detected
Sep  2 21:56:17 Gargoyle user.info kernel: usb 1-1.1: pl2303 converter now attached to ttyUSB3
Sep  2 21:56:17 Gargoyle user.info kernel: usbcore: registered new interface driver pl2303
Sep  2 21:56:17 Gargoyle user.info kernel: pl2303: Prolific PL2303 USB to serial adaptor driver

Problem okazał się, że jedynie ser2net uruchomiony z parametrem -d
( - Don't detach and send debug I/O to standard output)

odpowiada na oprogramowanie (win) rejestratora u klienta.
Czy można inaczej ustawić ser2net by pracował w tle i nie przerywał
i odpowiadał na czas przy próbach połączenia?

23

ser2net -d & ?

24

Witam rozumnie ze chodzi ci o uratowanie routera w razie nie udanego update ? są jeszcze programatory  AVR programator USB. można go poszukać na allegro jak osobiście  go mam, lecz jeszcze nie użyłem bo nie mam takiej potrzeby. a mam MR3420. A teraz pytanie z innej paczki kupiłem nie dawno  HUBA na allegro do podłączenia dysku, bo przedłużyłem sobie pamięć flash.Wszystko po instalowałem i git ale mam pytanie. Cezary zobacz tego huba dobry będzie daję link http://allegro.pl/hub-usb-2-0-4-porty-4 … 36326.html pozdrawiam

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile