1

Temat: Netgear R6220

Cześć. Kupiłem sprzęcik jak w temacie ale mam problem z dużymi opóźnieniami w ładowaniu stron. Identycznie jak w tym wątku:

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=294227

Firmware V1.1.0.86_1.0.1

Spotkał się ktoś z was z tym problemem i potrafiłby mi pomóc?

2

Odp: Netgear R6220

na oryginalnym fw to nawet WAN nie podłączyłem. Ten model kupuje się po to żeby wgrać alternatywne oprogramowanie wink

3

Przenoszę do inne bo to nie na temat jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Pit1 napisał/a:

Cześć. Kupiłem sprzęcik jak w temacie ale mam problem z dużymi opóźnieniami w ładowaniu stron. Identycznie jak w tym wątku:

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=294227

Firmware V1.1.0.86_1.0.1

Spotkał się ktoś z was z tym problemem i potrafiłby mi pomóc?

Rozumiem, że problem masz tylko na Linux Mint? Jeżeli masz możliwość to wgraj OpenWrt 18.06.4 i sprawdź czy problem także występuje.

NETGEAR r6220: link --> tworzenie buildu
NETGEAR r6220: link --> przywracanie oryginalnego oprogramowania za pomocą nmrpflash
NETGERA r6220: link --> sterownik mt76

5

Pomogło, wgrałem Gargoyle i internet śmiga. Dzięki smile Temat do zamknięcia.

6

chemik89 napisał/a:

na oryginalnym fw to nawet WAN nie podłączyłem. Ten model kupuje się po to żeby wgrać alternatywne oprogramowanie wink

No to włożę kij w mrowisko - na czym polega przewaga alternatywnego oprogramowania nad tym firmowym?

7

Na wszystkim. Oryginalne oprogramowanie ograniczone jest do tego na co producent pozwolił. Na alternatywnym ogranicza cię wyobraźnia.

Zrobisz 5 tuneli vpn na oryginalne? Pewnie nie. Podłączysz modem? Podłączysz przekaźnik do sterowania oświetlenia? Podłączysz kartę muzyczną żeby zrobić budzik o 6 rano? O samej funkcji routera już nie wspominam.

8

Cezary napisał/a:

O samej funkcji routera już nie wspominam.

No właśnie, właśnie o to mi idzie - te dodatkowe funkcjonalności to kwestia zrozumiała.
Ale na czym polega przewaga odnośnie samej "funkcji routera"?

9

Chociaż by w tym że sam możesz ustawić czym jest port wan i ile tych wanów jest, zrobić sieć gościnną (to akurat ostatnio ma większość softów) oraz samemu zrobić reguły firewalla tak jak chcesz.

10

No i przede wszystkim aktualizacje. Większość stockowych softów jest dziurawych jak sito. Bardzo dużo OFW ma softy z kernelami 2.6 czy 3.x.

Nie zmienia to faktu, że jeśli ktoś nie odczuwa potrzeby zainstalowania alternatywnego softu, to najprawdopodobniej go nie potrzebuje.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

11

darekkkk napisał/a:
Cezary napisał/a:

O samej funkcji routera już nie wspominam.

No właśnie, właśnie o to mi idzie - te dodatkowe funkcjonalności to kwestia zrozumiała.
Ale na czym polega przewaga odnośnie samej "funkcji routera"?

Dla mnie brak jednej funkcji dyskwalifikuje oryginalny firmware a mianowicie chodzi o brak możliwości ustawienia tego samego SSID dla sieci WiFi 2.4GHz i 5GHz. Teraz większość urządzeń obsługuje dwie częstotliwości i dzięki takim funkcjom jak "smart connect" samo wykrywa kiedy przełączyć się z 5Ghz na 2.4GHz i odwrotnie. Na OpenWrt to standard a na oryginale brak. Jak chcesz to możesz dać plusa do mojego zgłoszenia https://community.netgear.com/t5/Idea-E … -p/1810467

NETGEAR r6220: link --> tworzenie buildu
NETGEAR r6220: link --> przywracanie oryginalnego oprogramowania za pomocą nmrpflash
NETGERA r6220: link --> sterownik mt76