1

Temat: Problem z siecią gościnną

Witam,

mam dwa routery.

1. Główny z DHCP 192.168.1.2 WDR3600, Gargoyle 1.11 (PL). Do USB podłączony modem HiLink 192.168.8.1
2. Podrzedny 192.168.12 Mr3420 v2 z Gargoyle 1.10 (EN)

Chciałbym uruchomić siec gościnną. Modemy są połączone przewodem Lan. MR3420 podpiety jest pod gniazdo LAN. Na pierwszym nie ma problemu z siecią gościnną bo ładnie się to w GUI ustawia. Na drugim podrzędnym jest też taka opcja, jednak jest problem bo tutaj nie ma DHCP. Dlatego wprowadziłem następującą konfigurację wg. jednego z poradników (poniżej zmiany). Niestety brak internetu a sieci gościnnej routera nr 2 (podrzędnego). Coś czuję, że to przez to, że internet idzie z modemu USB pracującego pod własnym IP jako hilink. Ale nie mam pomysłu jak to poprawić.

Proszę o pomoc w rozwikłaniu problemu.

uci set network.guest=interface
uci set network.guest.type=bridge
uci set network.guest.proto=static
uci set network.guest.ipaddr=172.16.0.1
uci set network.guest.netmask=255.240.0.0

uci set dhcp.guest=dhcp
uci set dhcp.guest.start=200
uci set dhcp.guest.limit=40
uci set dhcp.guest.leasetime=12h
uci set dhcp.guest.interface=guest

uci set wireless.guest=wifi-iface
uci set wireless.guest.device=radio0
uci set wireless.guest.mode=ap
uci set wireless.guest.network=guest

uci set wireless.guest.ssid=nazwa_sieci_goscinnej
uci set wireless.guest.encryption='psk2'
uci set wireless.guest.key=haslo_sieci_goscinnej

uci add firewall zone
uci set firewall.@zone[-1].name=guest
uci add_list firewall.@zone[-1].network=guest
uci set firewall.@zone[-1].input=ACCEPT
uci set firewall.@zone[-1].output=ACCEPT
uci set firewall.@zone[-1].forward=ACCEPT

uci add firewall forwarding
uci set firewall.@forwarding[-1].src=guest
uci set firewall.@forwarding[-1].dest=wan

uci commit

2

Odp: Problem z siecią gościnną

MR3420 podłącz wanem a nie lanem. Jak podłączysz lanem to pół rzeczy nie działa w gargoyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Próbowałem, ale nadal brak internetu. Może to banalne prytanie, ale oprócz wetknięcia wtyku w gniazdo WAN jak powinna być ustawiona konfiguracja w panelu  - WAN połączony z LAN a może  Statyczne IP kablowe?

4

Jako gateway i ustawiona osobno sieć gościnna.

Gargoyle ma to rozwiązane po swojemu i nie udostępnia sieci gościnnej w żaden sposób na interfejsie przewodowym. Więc masz dwa wyjścia
- uruchomić sieć gościnną na pierwszym, uruchomić na drugim i drugi połączyć do pierwszego żeby robił kolejną sieć (nawet jak ma się nazywać tak samo). Obie nie będą ze sobą powiązane, oczywiście masz wtedy inną adresację itd.
- zainstalować na pierwszym zwykłe openwrt, zrobić siec gościnna na osobnej sieci i wypuścić ją na vlanie albo na jednym z portów ethernetowych. Wtedy możesz połączyć drugi zwykły ap i skorzystać z tego vlanu, opisane to jest na eko.one.pl: http://eko.one.pl/?p=openwrt-vlan#siewi … ednymkablu

5

W takim razie lepsza będzie dla mnie opcja nr 1.

"Jako gateway i ustawiona osobno sieć gościnna." - nie jestem pewien czy dobrze rozumiem. To miało by być tak: https://prnt.sc/prnx2f

"drugi połączyć do pierwszego żeby robił kolejną sieć" - mógłbyś coś więcej napisać. Jak to zrobić? smile

6

Włącz wan na dhcp kablowo. Zmień adres ip na lanie na 192.168.2.1. Zapisz, podłącz kable do wanu.

7

Internet działa. Jednak z sieci gościnnej przez SSH idzie połączyć się ze wszystkim co jest w sieci. Gdzie może być problem?

8

Z drugiego? Tak będzie, wanem drugiego to "internet" czyli sieć gościnna też ma tam dostęp.

9

Tak z drugiego. Nie wiem czy precyzyjnie się wyraziłem. Po podłączeniu do wifi gościnnej drugiego mogę logować się do urządzeń podłączonych do sieci lokalnej. A właśnie taki był zamysł, żeby goście mieli dostęp tylko to internetu.

10

Nie powinno, gargoyle wycina na poziomie ebtables ruch to sieci lokalnej. Jeżeli mimo wszystko masz dostęp to zgłoś problem na https://github.com/ericpaulbishop/gargoyle/issues

11

przecież to normalne że jeśli podepniesz drugi router do sieci istniejącej to z drugiego będzie pełen dostęp do sieci na pierwszym routerze? to wyjątkowo głupie rozwiązanie  jako utworzenie sieci gościnnej, jedyne bezpieczne rozwiązanie to utworzenie sieci gościnnej na pierwszym i wyprowadzenie jej po vlanach na jakiś ap , bez natu bo i po co ...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .