1 (edytowany przez tptomek 2018-07-01 10:29:13)

Temat: TENDA AC6

Witam

Ma ktoś lub pracował na TENDA AC6 ?
Cena jest dość fajna https://allegro.pl/router-tenda-ac6-i7251677591.html opis również tylko zauważyłem różnice na ich stronie czy w opisach zresztą ściągnięte z ich www pisze procesor 900 MHz a na filmiku który jest po lewej stronie
http://www.tendacn.com/pl/product/AC6.html piszę że procesor 1GHz nie wiadomo jeszcze co z pamięcią ram i rom ?

Idzie na to wgrać gargoyle lub lede ?

Pytanie czy warto pchać się w TENDA AC6 oraz czy idzie coś na to alternatywnego zainstalować ?

pozdrawiam

2

Odp: TENDA AC6

Broadcom, zapomnij o openwrt. https://wikidevi.com/wiki/Tenda_AC6

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez tptomek 2018-07-01 11:25:43)

A wiecie czy 5GHz bez anteny będzie miało sygnał tak z min. 60% odległość ok. 60m (Google pokazuje 45m) w linii prostej kamienice po tej samem stronie ulicy z tym że jedno mieszkanie jest na pierwszym a drugie na drugi piętrze ?

Do tej pory na 1043ND -> MR3420 ma ok 30% ale połączenie jest zrywane zastosowałem anteny panelowe (nie za bardzo ustawione) to ok 40% w porywach do 50 cały czas się zastanawiam czy nie zainwestować w urządzenia 5GHz głownie chodzi mi o Archera C7 posiadam Huawei E5186 i nie wiem jak one dwa by współgrały na 5GHz ?

4

Przecież nikt ci nie odpowie na to pytanie. Zależy to od zbyt wielu czynników. Podłącz i sprawdź.

5

No wiem że trudne pytanie ale może lepiej wiecie jak działa 5GHz czy bardziej się roznosi itp ? Łatwo powiedzieć podłącz i sprawdź jak nie zadziała i weź się baw ze zwrotami itp ehh. Wiem że nie ma ani jednej sieci (chyba) na paśmie 5GHz natomiast na 2,4 jest ok. z 20.

6

5 GHz gorzej się niesie niż 2,4 GHz

7 (edytowany przez tptomek 2018-07-01 12:35:29)

Czyli nie pakować się w 5GHz ?? A jeszcze pytanie 2,4 jaki może mieć max transfer bo na stronie tenda ich AC15 czy 18 piszą że ma 600MB to możliwe ?? Jeszcze jedno 1043ND w wersji V2 ma max 300 a od chyba od V4  czy tam od V3 piszę że 450 ? Testował to ktoś może są gdzieś testy potwierdzające poprawę w tym modelu ? Ja mam 1043ND ale w wersji V2 a mam możliwość dostać w wersji V4 i się zastanawiam czy warto ?

8 (edytowany przez 9tysiecy 2018-07-01 12:45:41)

TL-WR1043ND ma trzy anteny i max może osiągnąć 450 Mb/s (realnie może 150-200 w idealnych warunkach) ale druga strona też musi być wyposażona w MIMO 3x3, V4 jest lepszy od V2 ale dla WiFi to nie warto bo nie ma różnicy, różnią się np. pojemnością flash. 600Mb/s po 2,4 GHz w tej Tenda może jest ale pamiętaj że druga strona też musi być do 600Mb/s, a w żadnym urządzeniu takiej karty w zasadzie nie znajdziesz.
Most na 5Ghz w ten sposób nie będzie działał dobrze, jak w ogóle zadziała. Profesjonalnie to tylko dwa zewnętrzne urządzenia np. Ubiquti Loco M2 albo coś do TP-Link.

9

Może i być 600 Mbit/s pod routerem o ile karta klienta jest kompatybilna z tym standartem. W Asusach masz wifi 2,4 GHz właśnie 600Mbit/s.
np RT-n18U.

10

Nie no jedno urządzenie stoi u mnie i nadaje drugie u siostry i odbiera wifi (od niego potem idzie po kablu do lapka i po wifi do tableta) i właśnie kombinuję posprzedawać co mam i zakupić 2x takie same ale musi mieć ono funkcję WISP aby jedno z nich mogło sygnał wifi odbierać.

11

Myślę byś wystawił za okno np. Po oby dwóch stronach takie coś
https://www.dipol.com.pl/punkt_dostepow … _N2515.htm
I wtedy powinno działać.

12

Wszystko fajnie ale niestety takie cacko dość drogie a i tak nie wiadomo czy zda egzamin.

Sprzedałem swojego 1043ND został mi MR3420 i Huawei E5186.
E5186 stoi u mnie w mieszkaniu a MR3420 u siostry jak pisałem odległość od 40 do 60 dokładnie nie wiem Google pokazuje 45m i teraz na takiej konfiguracji czyli E5186 i MR3420 działa przyzwoicie choć chciało by się lepiej dlatego się zastanawiam nad dwoma kwestiami jedna wymienić tego MR3420 na coś mocniejszego i tu mam pytanie prośbę znacie jakieś routery/ap z wifi 2,4 co mają 450Mb i mu-mimo najlepiej 3x3 (ten huawei chyba takie ma) ciekaw jestem jak by taki sprzęcik poradził sobie z E5186

Drugi pomysł to sprzedać obydwa i zakupić 2x Archer C7 V2 i dać mu gargoyle (tak wiem stary) albo nawet zostać na oryginalnym zwłaszcza że obsługuje modemy LTE i może się łączyć z innym AP coś tam ma jak Enable WDS Bridging tylko że emulator jest z 2013 roku a najnowszy ich firmware z 2018 roku i nie wiem czy ta funkcja została czy ją usunęli.

Znacie jakiś sprzęt z wifi2,4 co ma 450Mb z mu-mimo najlepiej z tp-link i co nie kosztuje miliony ??

13

1043 v2/v3/v4 są 3x3

14

To w takim razie gorszy od MR3420 dlatego go sprzedałem. Zasięg delikatnie lepszy ale jakość internetu tragedia nie szło cokolwiek załadować.

Mam plan na C7 V2 ale pytanie takie może znacie www na której będzie pisać albo macie takie porównanie jak ma się radio z Huawei E5186 do Archera C7 V2 ?? jak wyżej pisałem na 2,4 działa dość przyzwoicie gdzie to ma tylko 300Mb a 5GHz ma 450 pytam się bo tak się zastanawiam jak będą gadać na 5GHz z C7 ??

15

C7 V2 ma bardzo dobre radio 5 GHz ale nie wiem jak sprawdzi się w takim zastosowaniu. Jeżeli potrzebny Ci link na większą odległość to zastosuj dedykowane do tego celu urządzenia, a nie routery. A jak kasa nie pozwala to puść 50 metrów skrętki i będzie po problemie big_smile

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

16

Właśnie się zastanawiałem nad kablem ale problem jest taki że siostra mieszka na 2 piętrze a ja nie mam ani takiej drabiny ani nie mam możliwości rozwieszenia. Po drugie większość kamienic prywatne i wątpię aby się zgodzili do tego pomiędzy moją a drugą jest wjazd więc przydało by się jakiś sznurek rozwiesić i przymocować do muru a to się wiąże z wkręcaniem dybli w co wątpię abym dostał zgodę ;/

17

A tego Ubiquiti lub CPE510 rozumiem że to podłączam w port WAN w routerze i poprzez www ustawiam aby łączyło się z wifi które nadaje mój E5186 ?? I nie ma nic przeciwko że u siostry było by to wpięte w MR3420 a on nie ma 5GHz ??

18

Port dowolny, chcesz WAN to możesz WAN. Możesz zrobić AP tylko. I jak chcesz robić most na takich urządzeniach to robi się go raczej na dwóch takich samych, wtedy ma to sens. Ale można na jednym próbować. I to że TL-MR3420 nie ma 5 GHz nic nie zmienia. Przecież łączysz go kablem.

19

Zastanawiam się jeszcze nad takim czymś https://allegro.pl/zewnetrzny-wzmacniac … 32115.html

Obecnie u siostry ten MR3420 odbiera i nadaje i tu się czasami muli dlatego jak bym miał coś takiego zakupić to właśnie bym go do wan podpiął i wtedy wifi w tym routerze było by całe tylko jako nadawcze.

Tylko się zastanawiam czy to coś da u mnie ten E5186 bez anten bo on nie ma na wifi gniazda a u siostry do tego MR3420 podpięta jedna taka https://5.allegroimg.com/s512/03550a/91 … ca9cca5065 i zasięg obecnie jest na 40-50% skacze ale często się 50 pokazuje czy ten zewnętrzy byłby lepszy niż ta panelówka ??

20

Wiesz że dwie anteny nie są dla ozdoby tylko żeby MIMO działało, a w ten sposób to zakłócasz? W sumie to nie dziwne że się zacina. Możesz kupić Nanostation Loco M2 i niech on odbiera, kablem łączysz z routerem. Może pomóc, pod warunkiem że sieć z E5186 ma w tamtym miejscu jeszcze jakiś sygnał w miarę.

21 (edytowany przez tptomek 2018-07-17 10:52:41)

Generalnie mam 2x takie więc podłączę drugą tylko muszę zrobić mały maszt aby to nie latało zwłaszcza że dość mocny wiatr jest i mam pytanie lepiej jak te dwie panelówki będą jedna nad drugą w pionie czy lepiej jak jedna obok drugiej w poziomie ??

22

Co lepsze ta tenda czy Tplink WR1043ND?
Chodzi o podział łącza, a mianowicie limitowanie. Mam internet po LTE i jak rodzina przyjedzie itp. to kazdy daj hasło dzieci itp.
Poustawiac im po mas 0,5 mega i nie wysysają łącza big_smile Filmy na Yt poleca wolno bo wolno ale reszta tez podziała. Tak max do 3 4 osób by uzywało. Zazwyczaj sam korzystam.
Wiem, ze do Tplink trzeba by wrzucic inny soft.
Dlatego prosze Was specjalistów o informacje smile
Tenda ma ciekawy emulator podział łacza itp. Nie wiem jak to w praktyce działa smile Cena tez duzo mniejsza jak Tplinka. Router do domu jednorodzinnego.

23

Kompletnie nie związane to jest z tematem forum. Chcesz porozmawiać o oryginalnym sofcie to zapraszam na openrouter.info.

24

Do tplinka mozna wgrac alternatywny soft i dzielic łącze czy kontrolowac predkosc.
Chodzi mi o porównanie. Co bedzie lepsze. Nie znam sie na tych sprawach.

25

Nikt nie porównuje oryginalnego oprogramowania do alternatywnego, zupełnie nie ma to sensu. Oryginał jest osadzony w ramkach które sobie producent wymyślił, alternatywa nie jest żaden sposób ograniczona - co sobie wymyślisz i potrafisz zrobić to zrobisz.

Nie ma lepszego. Jest inne, tak po prostu.