Odp: Witam - kilka pytań początkującego
Łącze fizycznie będzie 300Mbps, ale na wifi które masz (do 450Mbps) to tyle nie uzyskasz. Własnie te 100Mbps to masz co na takim wifi uzyskasz.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Witam - kilka pytań początkującego
Strony Poprzednia 1 … 47 48 49 50 51 … 57 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Łącze fizycznie będzie 300Mbps, ale na wifi które masz (do 450Mbps) to tyle nie uzyskasz. Własnie te 100Mbps to masz co na takim wifi uzyskasz.
A czy jest jakiś sprzęt co da radę więcej pociągnąć pod warunkiem że klient też będzie dawał radę ?
No napisałem Ci już. Nie. Kup inny router (AC).
Dobry router z AC to już dość poważna kasa i raczej nie ma sensu bo i tak klientów z AC jakoś dużo nie ma. No chyba że dość budżetowy R6220 ale czy to ma sens, chociaż ponoć też jest szybszy od WNDR4300.
Router z AC za ~90zł na allegro. Sam oceń czy warto.
Wiem że po tyle są nawet tańsze ale różnią się bodajże tylko zasilaczem ale jak już to lepiej brać oryginał ? Może by się skusić, czy jakoś stwarza problemu wgranie OpenWrt z Luci żeby mieć WOL, sambe, ftp. zdalny dostęp ? No i może trochę kasy by zostało jakbym się pozbył starych routerów. Tylko mnie zastanawia taka rozbieżność cen od ok. 90zł do prawie 300zł
Auto tez możesz mieć nowe za 36.000, jak i za 180.000. Każde ma koła, jeździ w przód i w tył...
Poświęć trochę czasu i poczytaj o różnicach, zobacz testy, fora.
Masz różne czipy, wielkość pamięci, porty Gbit i FastEthernet, rożnej jakości firmware, no i sama marka robi różnicę.
Mówisz o różnicach w r6220 ? Może masz sprawdzonego sprzedawcę który oferuje dobry sprzęt do OpenWrt żeby nie było problemów w późniejszym użytkowaniu.
jak chcesz wysokie prędkości wan - wlan to musisz sypnąć z sakiewki, tanie routery nie bez powodu są tanie ;p a suport jest jaki jest - wszystko zależy od tego co chcesz mieć a co faktycznie potrzebujesz
Parametry jakie oferuje r6220 jak na razie wystarczą tylko się zastanawiam czy jak kupię za te ok 90zł będzie ok czy są między nimi jakieś różnice.
Np. nie za zasilacza albo pudełka.
No właśnie różnice jakie widzę to nie oryginalny zasilacz, brak pudełka lub folia naklejona. Pytanie czy procesory, pamięci takie same, bo gdzieś czytałem że lubią być pamięci uszkodzone ale czy jest możliwość jakoś to sprawdzić ? Cezary wysłałem ci e-maila na temat 1043ND czy byłbyś zainteresowany.
W polecanej aukcji Netgear R6220 "wysokiej jakości zamiennik" czyli tani chiński zasilacz? Jakie jest źródło pochodzenia tych routerów? Odświeżane, poserwisowe, a może typowy złom elektroniczny? W opisie asekuracyjne "widoczne rysy, które powstały podczas transportu". Bardzo są porysowane?
Generalnie - Te R6220 wyglądają na jakiś sprzęt poleasingowy czy coś takiego. Przerobiłem już ich kilka(naście) i stan był różny - od idealnych nawet bez odcisków palców po takie z dość sporymi rysami (jak by ktoś je trzymał w jeden torbie z kluczami) - ale one były od ludzi, nie bezpośrednio od sprzedawcy więc nie wiem czy coś ktoś z nimi nie robił.
Zasilacz normalny, europejski, zwykły. Większość jest sprawna, trafiają się sztuki które mają błędy w nand (ale to jak wiadomo - nand potrafi i lubi mieć błędne bloki), choć oczywiście te błędne bloki mogły wynikać też z zużycia flasha - to już trudno stwierdzić. Działają po prostu.
To jest odpowiedź sprzedawcy
Routery nie są odnawiane - kupiliśmy je jako używane.
Parametry są identyczne - różnią się jedynie stanem wizualnym oraz oryginalnym opakowaniem:
88 zł - brak oryginalnego opakowania, używany (routery przyszły luzem)
96 zł - oryginalne opakowanie oraz akcesoria - trochę lepszy stan wizualny
109 zł - brak oryginalnego opakowania, oryginalna folia na obudowie
@Cezary @fido, dziękuję Wam za informacje. Lubię jak sprzęt ładnie wygląda, dlatego wolę więcej dopłacić ![]()
A może "pimp-my-router"? Jak ktoś ma smykałkę artystyczną i rozróżnia więcej niż trzy kolory to coś się da z tym zrobić...
Ja i tak jako facet rozróżniam trzy kolory
@Cezary @fido, dziękuję Wam za informacje. Lubię jak sprzęt ładnie wygląda, dlatego wolę więcej dopłacić
z tego powodu dalej trzymam czerwonego watchguarda - czerwony jest szybszy ![]()

Tak dla potomnych ja kupiłem wersje
naprawdę mogę polecić stan wizualny ok. oryginalny zasilacz, pudełko, przewód LAN, płyta i broszury.
z tego powodu dalej trzymam czerwonego watchguarda - czerwony jest szybszy
Kolorki super, ale co tak niechlujnie, kable poukładaj ![]()
A może "pimp-my-router"? Jak ktoś ma smykałkę artystyczną i rozróżnia więcej niż trzy kolory to coś się da z tym zrobić...
Pomysł niezły tylko trochę szkoda tracić gwarancję, w sumie sprzęt wysłużony i może się przydać.
Tak dla potomnych ja kupiłem wersje
naprawdę mogę polecić stan wizualny ok. oryginalny zasilacz, pudełko, przewód LAN, płyta i broszury.
Dzięki za informację, chyba też wezmę wersję za 96 zł.
Witam
Posiadam
1. Router 1043ND wgrane Gargoyle
2. Do routera podłączony modem z kartą Aero2
3. Do routera podłączony rejestrator
Wiadomo że Aero2 nie ma zewnętrznego IP
Czy jest możliwość konfiguracji routera żeby można było się z nim zdalnie łączyć ?
Czy jest możliwość konfiguracji routera żeby można było się łączyć zdalnie z rejestratorem ?
Czy jest możliwość konfiguracji routera żeby można było się łączyć zdalnie z tym modemem ?
Standardowo - kup/zrób sobie jakiś serwer vpn w internecie z publicznym adresem IP, a tego 1043 zrób sobie klienta vpn. Będziesz mógł wtedy innym klientem podłączyć się do serwera i dostać się do tego 1043. Oczywiście jak wszystko poprawnie skonfigurujesz. I nie piszę tu o różnej maści usługach vpn bo one nie umożliwiają komunikacji klient-klient, tylko o postawieniu własnego serwera.
Tak też myślałem o VPN.
Mam właśnie u siebie w domy serwer NAS i tam ustawiony VPN i tu by nie było problemu. Żeby ustawić 1043ND jako klienta vpn muszę zainstalować pakiet odpowiedzialny za VPN ? Jak już to zrobię i ustawię (o ile jest taka możliwość) żeby 1043ND łączyć się automatycznie z serwerem VPN to pozostałe urządzenia czyli modem i rejestrator też muszę jakoś konfigurować ?
Urządzenia muszą mieć wpisane poprawnego gatewaya. A reszta to tylko odpowiednia konfiguracja tras routingu. Zobacz np.
https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun#przykady
Choć nie twierdzę że to musi być openvpn bo jest wiele innych vpnów.
Strony Poprzednia 1 … 47 48 49 50 51 … 57 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Witam - kilka pytań początkującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc