1

Temat: Kupiłem domenę i co teraz?

Kupiłem domenę i przy okazji dałem się oszukać, ale mniejsza o to.
Mam stały publiczny IP i chcę by moja nazwa domeny wskazywała na router z Openwrt i nie mam pojęcie gdzie to ustawić.
W panelu od rejestratora nie ma takich opcji, Jedynie delegowanie DNS. Próbowałem tam zmieniać na mój adres IP ale się nie da. Nie chcę kupować hostingu jedynie by domena wskazywała na mój IP.

2

Odp: Kupiłem domenę i co teraz?

To to jest właśnie to - u operatora podaje się IP gdzie jest ma kierować daną domenę. A ty już masz tam sobie zrobić serwer nazw który obsługują tą domenę. Jak nie chcesz stawiać tego u siebie (co jest lepsze - chyba że faktycznie masz 24/7 dostępny sprzet) to postaw np. na darmowym https://freedns.42.pl/

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Acha czyli zamiast stawiać serwer DNS na routerze u siebie, to postawić na freedns i tam ustawić na moje IP?
Wychodzi na to że inaczej to pojmowałem.

4

Musisz mieć jakiś serwer nazw który obsługuje daną domenę. Czy to zrobisz u siebie, czy na jakimś wykupionym hostingu czy darmowym, wszystko jedno - musi być. U jakiegoś operatora wykupujesz tą domenę i wskazujesz gdzie ona jest hostowana i to w sumie tyle. Później resztę robisz już w serwerze nazw - rekordy MX, CNAME czy co tam potrzebujesz do szczęścia.

5

Tam przy rejestracji konta jest dużo ptaszków do zaznaczenia. Które będą mi potrzebne? Praktycznie domena  ma być tylko na użytek własny.

6

A skąd ma ktoś wiedzieć co to są za ptaszki. Może przeczytaj po prostu od czego one są...

7

Interfejs zaawansowany
(parametry SOA i TTL)    
Interfejs IPv6
(rekordy IPv6 w strefach podstawowych)    
Rekordy TXT
(rekordy TXT w strefach podstawowych)    
Rekordy SRV
(rekordy SRV w strefach podstawowych)    
Rekordy CAA
(rekordy CAA w strefach podstawowych)    
Liczba wierszy do wprowadzania dla każdego rekordu:    4

8

Teraz google i sprawdź czym w dns są rekordy TXT, SRV czy CAA. Do "prostej" obsługi domeny pewnie nie będziesz potrzebował żadnego z nich.

9

Witam.
Może pochwal się gdzie wykupiłeś tą domenę może uda Ci się bardziej pomóc.

Ogóle sprawa wygląda następująco:
Jeżeli wykupiłeś jakąś domenę powiedzmy "mojadomena.pl" to gdzieś w panelu administracyjnym masz pewnie do konfiguracji rekordy DNS.
Musisz odszukać ten który się nazywa "A"
Tam podajesz swoje publiczne IP.

Tylko to nie wszystko twój dostawca internetu musi ci zezwolić na wystawienie usług na WAN czyli albo na swoim ruterze masz bezpośrednio ten publiczny adres IP albo ruter dostawcy przekazuje cały rusz przychodzący na port WAN w twoim ruterze.

Więc jak już ustawisz rekord "A" na swój IP to trzeba trochę poczekać max 24h ale częściej w ciągu godziny google już wie że taka domena istnieje.
Teraz musisz jakąś usługę wystawić na świat bo rozumiem że nie stronę logowania do rutera.
Na ruterze musisz zrobić przekierowanie portów z WAN np. port 80 na jakiś host w LAN port dowolny.
Po takiej operacji jeżeli w przeglądarce wpiszesz mojadomena.pl to otworzy Ci się strona internetowa (o ile właśnie taką usługę wystawiłeś).

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

10

Już poradziłem sobie. Niestety kupiłem na o12.pl, bo przeczytałem, że odnowienie 12zł, ale okazało się że za miesiąc. No ale nic. Najwyżej przetransferuję na ovh.
Na o12.pl nie ma gdzie poustawiać rekordów. Jedynie można zmienić DNSy i to zrobiłem na freedns.42
Domena już działa i właśnie sobie ustawiam nginx'a

11

Mam jednak jeszcze problem. Wygląda na to, że mój ISP ma jakieś usługi na portach 80 i 443. Od strony LANu domena dziala, od strony WAnu nie. Po wyłączeniu wszystkich przekierowań  i przeskanowaniu z zewnątrz mam nadal dwa porty otwarte. Są to właśnie 80 i 443. Da się jakoś to ominąć? Podejrzewam, że to porty do konfiguracji Loco 5 dla ISP.

12

Nie, nie ma jak tego ominąć (poza wystawieniem usług na innych portach oczywiście.

13

No właśnie mi zależało zrobić reverse proxy i przekierowanie portu 80 na 443, a tam wystawić wszystkie  moje usługi webowe.
Oczywiście mogę wystawić na innych portach, ale wtedy zawsze będzie trzeba podać numer portu po nazwie domeny?

14

Tak, będziesz musiał podawać numer portu.

15

Jak masz zakupione zewnętrzne IP od swojego dostawcy to nie powinien on nic udostępniać że swoich usług na tym IP. Powinny być tam dostępne usługi jakie ty udostepniłeś i nic więcej. Chyba, że masz jakoś nieoficjalnie IP od dostawcy. smile

16

Nie dostawca tylko isp...

17

Cezary napisał/a:

Nie dostawca tylko isp...

Przecież to to samo.

18

inaczej - nie ten który sprzedał domenę tylko ten który dostarcza internet.