1 (edytowany przez siutek 2019-10-14 18:45:52)

Temat: Jaki router po wndr4300?

Witam. Mój dotychczasowy ruterek (netgear wndr4300) padł. Nawet po zainstalowaniu najnowszej wersji openwrt ruter ani nie wypuszcza ruchu na zewnątrz ani nie wpuszcza do sieci. Krotko mówiąc; nie ma Internetu (ani po kablu ani po wifi).

Nic przy nim nie grzebałem od jakiegoś czasu więc ja nic nie nabroilem tongue po prostu pewnego dnia zaczął zrywać połączenie na kilkanaście/kilkadziesiat minut, potem net na chwilę wracał i znowu...

Dzisiaj już netu nie mam wcale, permanentnie. Nie mam pomysłu gdzie szukać przyczyny, bo nowy firmware, świeży, czysty... nic nie pomógł.

Dlatego moje pytanie brzmi następująco:
Jaki router o podobnych parametrach mogę kupić? Chciałbym się zamknąć w kwocie 250zl. Oczywiście możliwość instalacji openwrt obowiązkowa! Port USB zbędny.

2

Odp: Jaki router po wndr4300?

Na razie R6220 na allego za 88zł.  Stosunek ceny do możliwości na razie nie do pobicia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Na razie R6220 na allego za 88zł.  Stosunek ceny do możliwości na razie nie do pobicia.

Ale chyba nie nówka?! Bo z tego co widzę nowe kosztują w okolicach 280zl i wyżej

4

I to jakiś problem że nie nówka?

5

Cezary napisał/a:

I to jakiś problem że nie nówka?

Nie jeśli działa tongue

6

Działają. Masz limit finansowy, możesz kupić trzy. Ja padnie za dwa lata to będziesz miał następny...

7

Cezary napisał/a:

Działają. Masz limit finansowy, możesz kupić trzy. Ja padnie za dwa lata to będziesz miał następny...

W sumie nie głupi tok rozumowania! Nie wpadłbym!

8

To jeszcze szybkie pytanko...
Dzisiaj przyszedł do mnie ruterek Netgear R6220, szukam sobie do niego OpenWRT (przy użyciu szukajki), ale nie wiem co wybrać. Oprócz sysupgrade, który na tym etapie mnie nie interesuje jest jeszcze obraz Kernel-Image i Root-Image - który mam wgrać?? oczywiście na ruterku jest fabryczny firmware, w wersji V1.1.0.34_1.0.1

9

Oba  - przeczytaj jak się to wgrywa, bo tego nie zrobiłeś: https://git.openwrt.org/?p=openwrt/open … 9cfc8cf267

10

No i się zaciąłem.
Podążałem za wskazówkami spod wskazanego przez Ciebie adresu i zonk.

polecenie:
mtd_write write luci-19.07-snapshot-r10532-cf3b50377e-ramips-mt7621-r6220-squashfs-rootfs.bin Rootfs

poszło bezbłędnie, ale na
mtd_write write luci-19.07-snapshot-r10532-cf3b50377e-ramips-mt7621-r6220-initramfs-kernel.bin Kernel

Konsola wyrzuciła błąd:
Reading Kernel OOB failed: 400000
[e] Erasing mtd failed: Kernel

yyy... i co teraz?? zaczynać znowu wszystko od nowa? co z pierwszym plikiem, czy jego wgranie nie namiesza?? qrde, nie wiem w którą stronę się ruszyć tongue

11

Raczej chodzi o sam fakt że masz uszkodzony flash - te modele tak mają i trafiają się uszkodzenia w różnych miejscach.

Spróbuj wgrać oryginalny soft przez https://github.com/jclehner/nmrpflash jak się uda to wymień sprzęt po prostu.

12

muszę używać tego programu nawet jeśli router nadal działa i ma połączenie z netem?? jeszcze go nie resetowałem, nie wystarczy wykorzystać do wgrania fabrycznego firmware odpowiedniej zakładki w panelu admina routera?? Tymbardziej, że obecnie na routerze mam wersję V1.1.0.34_1.0.1, a z serwera netgear ściągnąłem nowszą 1.1.0.86.

Pewnie moje pytania są głupie dla znawców tematu, ale jeśli to możliwe próbuję sobie ułatwić.

Ściągnąłem nmrpflash w wersji na windows, ale już pierwsze odpalenie powoduje błąd:

"Nie można kontynuować wykonywania kodu, ponieważ nie znaleziono obiektu wpcap.dll. Ponowne zainstalowanie programu może rozwiązać ten problem."

gdzie się nie odwrócisz tam d**a. hmm

13

Spróbuj, może się uda wgrać.

wpcap.dll masz sobie zainstalować, przecież jest to napisane na w/w stronie.

14

fakt, nie zauważyłem, dopiero teraz doczytałem w możliwych problemach o tym.