Aktualnie bawię się edimaxem br6104kp. Co musiałbym zmienić żeby diody z których niektóre są wylutowane przerobić na przyciski. Artykuł o GPIO czytałem ale nie mogę swoich diód wyesportować tak żeby zadeklarować je jako wejścia lub wyjścia
root@OpenWrt:/sys/class/leds# ls
lan1_lnkact lan2_speed lan4_lnkact usb1 wan_speed
lan1_speed lan3_lnkact lan4_speed usb2
lan2_lnkact lan3_speed power wan_lnkact
root@OpenWrt:/sys/class/leds#
Z zacytowanego fragmentu z opisu "sterowanie linii gpio"
"Włączenie obsługi GPIO
Aby sterować linią należy je najpierw udostępnić do przestrzeni użytkownika ("wyeksportować"). Robi się to podając odpowiedni numer GPIO do pliku export w w/w katalogu (w tym przykładzie gpio o numerze 2):
# echo "2" > /sys/class/gpio/export
Powinien pojawić się katalog o nazwie /sys/class/gpio/gpio2. Jeżeli takiego nie ma - najprawdopodobniej GPIO o numerze 2 jest wykorzystywane przez system i nie można z niego skorzystać.
"
Wynika że mam je użyte w systemie. Muszę je wywalić z systemu i ponownie skompilować źródła czy jednak da się jakims poleceniem zwolnić je z systemu ?
Jak już będę miał zwolnione diody do gpio to podanie 3.3V np z pinu od jp2 od rs232 zasymuluje mi stan aktywny na konkretnym GPIO ?
Gdzie mogę dopisać skrypty odpowiadające za pobudzenie jakiegoś gpio ?
Jest jakaś inna metoda na stworzenie większej logiki np. od kliku gpio potraktowanych jako wejścia żeby coś wykonywać