1,751

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Cezary napisał/a:

Nie w tej cenie. OpenVPN ma bardzo kiepską wydajność - zobacz https://forum.openwrt.org/t/1gbps-on-openvpn/44097

Królik napisał/a:

Jak ktoś chce wysokie transfery przez VPN to polecam wireguard.

Ok, dzisiaj zobaczę wireguard jak sobie radzi. Tylko prawdopodobnie będę musiał jeszcze extroota zrobić. Dzięki za informację.

1,752

Niedługo zmieniam mieszkanie i planuję wrzucić wszelkie sprzęty do szafki rack zamkniętej w szafie. Minusem tego rozwiązania jest umiejscowienie rack- w rogu dużego mieszkania. W związku z tym zastanawiam się nad zakupem czegoś z PoE (+AC) i wrzuceniem tego na sufit w centralnym punkcie mieszkania. Według wyszukiwarki do wyboru mam
Meraki MR33   
Mikrotik RouterBOARD RBwAPG-5HacT2HnD (wAP AC)   
Ubiquiti UniFi AP AC LITE   
Ubiquiti UniFi AP AC PRO

Cenowo i wyglądem najbardziej pasuje mi Ubiquiti. Czy dobrze rozumiem że na głównym routerze Xiaomi 3G wyłączam wifi i po prostu podłączam Ubiquiti z wgranym OpenWrt i wyłączonym DHCP ?
Może macie inne pomysły? WiFi będzie obsługiwać około 6 urządzeń mobilnych i 1/2 laptopy. Natomiast Smart TV x2, NAS, stacjonarka- to wszystko po kablu z R3G (switch)

1,753

Może być takie rozwiązanie jak podałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,754

Czytam na bieżąco ten wątek i mimo to mam pytanie :

Jakie sprzęt aktualnie jest o najlepszym zakresie możliwości/wydajności z pełnym wsparciem openwrt (a na najlepiej gargoyle) w jakimś zakresie finansowym powiedzmy kilkaset złotych? I co ważne - ze sterownikami do wifi oddającymi 100% możliwości sprzętu.
W niedługim czasie powinienem mieć światłowód

1,755

Najlepiej wspierane są aktualnie sterowniki do atherosa/qualcomma, więc szukaj takiego radia. Mediatek dzielnie je goni choć nadal jest z tyłu.

Po taniości - nadal Netgear R6220 z allegro za niepełną stówkę.

1,756

A nie po taniości?

1,757

Coś na ipq. Nowe asusy są fajne, jeżeli za dużo ethernetu nie potrzebujesz to apeki od ubiquiti/unifi.

1,758 (edytowany przez cheebkens 2019-09-22 23:43:00)

Cześć,

Czy nowy Linksys EA6350 v3 za 209 zł to dobra okazja?
Czy jednak brać Netgear R6220 do 100 zł.
Planuję wymienić wysłużonego Netgeata WNDR3700v2, który nie wyrabia mi do gry zdalnej z PS4.

Pozdr.

1,759

I to i to może być.

1,760 (edytowany przez cheebkens 2019-09-24 22:15:10)

Dzięki za radę, wziąłem i to i to wink
Linsys jak na razie prezentuje się rewelacyjnie pod względem wydajności. Jutro powinien dotrzeć Netgear, więc będzie okazja porównać i jeśli nie będzie za dużej różnicy to zostawię ten drugi. Nie mam serca nowego Linksysa flashować, szkoda, że nie da się na nim łatwo przywrócić oryginalnego oprogramowania sad

1,761

Panowie, dzisiaj na allegro ze smartem można kupić r6220 w najtańszej wersji za 61 zł a wersja pudełkowa z oryginalnym zasilaczem za 68 zł.

NETGEAR r6220: link --> tworzenie buildu
NETGEAR r6220: link --> przywracanie oryginalnego oprogramowania za pomocą nmrpflash
NETGERA r6220: link --> sterownik mt76

1,762

Od tygodnia już to jest smile

1,763

Czy ten r6220 jest dużo lepszy od wndr4300 ? czy jest sens podmiany z wndr4300 na r6220

1,764

R6220 jest szybszy i ma AC. A czy ma sens - to już sam odpowiedź czy to potrzebujesz.

1,765

Zależy mi na dobrej, stabilnej pracy, dobrym WIFI, obsługą WOL, DLNA, i żeby dobrze się dogadywał z serwerem NAS

1,766

Tego to już ci nikt nie powie dopóki sam nie sprawdzisz.

1,767

fido napisał/a:

Czy ten r6220 jest dużo lepszy od wndr4300 ? czy jest sens podmiany z wndr4300 na r6220

Cześć

Mam wndr4300 i zasięg wifi ma bardzo dobry, jeżeli nie potrzebujesz AC to bym nie zmieniał (miałem r6220 na testy).
Jak już to wziąłbym r7800 o ile możesz poświęcić tyle pieniędzy.
Pozdrawiam

1,768

A ja bym nie brał r7800 ani nic na qca9984. VHT160 nie działa na openwrt. Nie wiem jak wypada z oryginalnym softem ale w końcu będę musiał sprawdzić. Kupiłem NBG6817, bo układy qualcomm zawsze były dobrze wspierane przez openwrt i niestety się zawiodłem. Minęło sporo czasu i nic się nie zmieniło.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

1,769

Gruberek napisał/a:

A ja bym nie brał r7800 ani nic na qca9984. VHT160 nie działa na openwrt. Nie wiem jak wypada z oryginalnym softem ale w końcu będę musiał sprawdzić. Kupiłem NBG6817, bo układy qualcomm zawsze były dobrze wspierane przez openwrt i niestety się zawiodłem. Minęło sporo czasu i nic się nie zmieniło.

Ok. To co byś wziął? Pozdrawiam

1,770

Gdybym teraz kupował router to pewnie wziąłbym wrt32x.

1,771

Ma dalej nie dopracowane sterowniki WiFi. Nie działa na nim Mesh. Nie można zmienić kraju. Dla Europejskiej wersji należy ustawić Francję i nie ruszać.

1,772

Jest w ogóle jakieś WiFi AC 160mhz albo WiFi AX w pełni wspierane przez OpenWrt?

Dziwne, ze oprogramowanie które w założeniu ma zwiększać możliwości urządzeń upośledza ich podstawowe funkcje.

1,773

Ale teraz dowaliłeś. Jak masz dokumentację to siadaj i pisz sterowniki. Przecież żadna firma się nie udziela na tym poletku, żadna nie udostępnia szczegółowych dokumentacji i nie robi sama sterowników.

1,774 (edytowany przez jabbaa 2019-10-10 11:53:58)

Ja przez ostatnie kilka lat maiłem Archer c 5v1. Po instalacji gargulca śmiga, ale ok 2mc, później zaczynają się schody. Wywala radio 2.4 , niby jest ale nie można się połączyć, a jak się połączę to brak neta z wan. Transfery lanu z neta ok 0.8mbit Jak by jakieś dane go zamulały. Po resecie i wgraniu jeszcze raz gargoyle spokój na dwa miechy. Poddałem się, kupiłem frycka i używam na stocku.

1,775

Cezary napisał/a:

* Potrzebuję urządzenie z portem USB 3.0

Newifi-D2, Xiaomi Mi Router 3G, Linksys WRT1200AC, Linksys WRT1900ACv1/ACv2/ACS,  Linksys WRT3200ACM,  TP-LINK Archer C2600. Zastosowanie USB 3.0  w routerze nie oznacza automatycznie że router będzie w stanie uzyskać duże transfery z takiego interfejsu. Podobny problem jest z portami USB 2.0.

A wie ktoś gdzie kupić mi router 3g na aliexpresie ? (nie 3gv2! to zrebrandowany mi router 4a gigabit) Z tego co wiem mi r3g został już wycofany.... sad

Albo wie ktoś gdzie kupić newifi na ali ? Widziałem go na ebay, ale dziwna ta oferta, bo nigdzie nie ma napisanego jego modelu..... Jakby był na ali to biorę od razu big_smile Nie chcę przegapić tak jak z mi router 3g. Miałem na niego chętkę od dawna, ale uznałem że kiedyś go kupię, na razie mój internet jest zbyt wolny.