1

Temat: Raspberry Pi 3 Model B z OpenWrt LEDE Reboot 17.01 i brak digitemp

Witam,

wgrałem w Raspberry Pi 3 Model B Rev 1.2  - LEDE Reboot 17.01-SNAPSHOT r4045-0d38db6.
Mam jednak problem, bo nie mogę zainstalować pakietu digitemp by wykonać taki projekt: http://kernelreloaded.com/reading-tempe … n-openwrt/

Dodatkowo mam digitemp w postaci ipk ale gdy pobiorę go do tmp za pomocą wget i wydam polecenie  opkg install /tmp/digitemp/ipk  to wywala błąd że nie da się tego pakietu zainstalować (na routerach tp-link działa)

Czy ktoś potrafi mi pomóc? smile

2

Odp: Raspberry Pi 3 Model B z OpenWrt LEDE Reboot 17.01 i brak digitemp

Tak - zainstaluj openwrt 18.04 a później po prostu zainstaluj digitempa - jest w repo

opkg update
opkg install digitemp-usb lub  opkg install digitemp

To co pobrałeś nie jest pewnie dla tej architektury którą ma rpi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Moja architektura to arm_cortex-a53_neon-vfpv4 i masz rację to nie jest architektura z typowych tp-linków

Mam już zainstalowane wszystkie pakiety i skonfigurowane po za digitemp. Naprawdę muszę wgrać na nowo system by wgrać tylko digitemp? Obecne pakiety i konfiguracja ich zajeła mi kilka godzin.

4

Dla lede nie było tego pakietu. Możesz spróbować zainstalować go z repo 18.04 raz ze wszystkimi zależnościami.

Nie uważasz że posiadanie systemu sprzed 2 lat, tym bardziej praktycznie martwego bez żadnych poprawek jest złe?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

ok, przekonaliście mnie mam już 18.04

system ten ma za zadanie kontrolować inteligentny dom za pomocą GPIO i skryptów w bash