1

Temat: TP-LINK Archer C7 v5 i działanie Gargoyle

Cześć, szukam czegoś w miarę przystępnego z obsługą 5 GHz. Chciałbym się zapytać czy warto inwestować w wyżej wymieniony router, czy Gargulec go w pełni obsługuje i czy nie ma żadnych problemów z upgradem czy zmianą oprogramowania. Może jest coś lepszego w tej cenie?

2

Odp: TP-LINK Archer C7 v5 i działanie Gargoyle

Netgear R6220 za 90z z allegro?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Panie Cezary a ten Archer C7 działa bezproblemowo? Ze statystyk na stronie widzę, że mało osób z niego korzysta.

4

Statystyki obejmują tylko tych którzy sami chętnie je udostępnili; one nie są obowiązkowe. Więc w żaden sposób nie oddają tego co właściwie ludzie używają.

To zwykły qualcomm jakich wiele na rynku. Możesz brać.

5

Posiadam C7 V2 z LEDE i działa doskonale.

6

solargrim napisał/a:

Jak wygląda u ciebie zasięg 5 GHz? Z jednym stropem regipsowym i odległością circa 6 metrów odczuję różnicę względem starszej technologii?

7 (edytowany przez odde 2019-09-28 16:35:58)

Panie Cezary to jeszcze jedna kwestia - zmienię mu oprogramowanie na Gargulca z poziomu GUI, czy będzie więcej zabawy?

8

W tym modelu tak po prostu z gui.

9 (edytowany przez solargrim 2019-09-28 18:46:39)

odde napisał/a:
solargrim napisał/a:

Jak wygląda u ciebie zasięg 5 GHz? Z jednym stropem regipsowym i odległością circa 6 metrów odczuję różnicę względem starszej technologii?

Ścianę dalej w 'kiblu' mam już gorszy zasięg ale dalej jeszcze ciut jest. Bardziej zastanawia mnie o co chodzi z transferem.
Na 2.4GHz mam większy transfer niż po 5GHz. Np. kopiowanie pliku z sieci 2.4GHz powiedzmy srednio 10M/s, na 5GHz tylko ok 9M/s

bitrate dla 5GHz - 866Mbps zaś dla 2.4 300mbps

10

solargrim napisał/a:
odde napisał/a:
solargrim napisał/a:

Ścianę dalej w 'kiblu' mam już gorszy zasięg ale dalej jeszcze ciut jest. Bardziej zastanawia mnie o co chodzi z transferem.
Na 2.4GHz mam większy transfer niż po 5GHz. Np. kopiowanie pliku z sieci 2.4GHz powiedzmy srednio 10M/s, na 5GHz tylko ok 9M/s

bitrate dla 5GHz - 866Mbps zaś dla 2.4 300mbps

Tego właśnie się boję, dorobiłem się pierwszego laptopa z 5 GHz i nie chciałbym bym sobie pogorszyć tego co mam (starej sieci tylko na 2.4), bo działa stabilnie, a widzę, że te 5 GHz problematyczne jest.

11

To że ktoś ma tyle nic kompletnie nie znaczy. Dopóki nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział. Ja mam 27MB/s na 5GHz i co to znaczy dla Ciebie? Też nic kompletnie.

12

Doskonale o tym wiem, jednak te liczne opinie (internetowe) na temat zasięgu 5 GHz są dla mnie odrobinę demotywujące, ale przekonam się sam.
Dzięki za pomoc.

13

Przecież zasięg 5GHz będzie mniejszy a to z fizyki wynika. Nikt nie twierdził że będzie lepszy.