Temat: PC Engines jako router

Witam
Zastanawiam się nad jedną rzeczą:
1. Skoro APU ma wsparcie ASE, jeśli wybierze się w configu openvpn którąś z wersji AES, to serwer openvpn powinien hulać bardzo szybko?
2. Jeśli tak, to zrobić z tego APU podstawową bramę z ustawionym serwerem openvpn z gargoyle (lub pfsense), włączyć mu dhcp. Do niego podłączyć WAN, dwa urządzenia (krytyczne pingi) i jako trzeci będzie router po stronie LAN z wyłączonym DHCP, w tej samej klasie adresowej (jako zarządzany switch).
3. Na routerze dodatkowo wi-fi, samba i inne historie.

Powinno zadziałać?

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

2

Odp: PC Engines jako router

1. "szybko" jest rzeczą względną. Mniej obciąży router
2/3 jak ustawisz tak będziesz miał smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez steel_rat 2019-09-28 10:33:21)

A takie APU da radę podzielić łączę 1Gb na dwa. Np jedno 700Mb a drugie 300 MB? Tzn ma działać QoS.

4

Pytanie trochę dziwne. Działa przecież jak każdy router, jak sobie robisz qos to tak będziesz miał.

5

Chodzi mi o sprzęd poprostu. Czy każde APU ma taki procesor,  który da radę przenieść taki ruch bez zadyszki. Wiem że jak odpowiednio ustawie QoS tak powinno być ale np procesor nie da rady.

6

A czy da przenieś gigabit tego nie wiem, nie sprawdzałem.

7 (edytowany przez ambrozy5 2019-09-28 17:16:23)

bez problemu ogarnie gigabita, wersja z lan intela wskazana,  poleci gbit w obie strony naraz choć się pomęczy trochę, z openvpn i aes to jeśli użyjesz gcm to poleci ok 2-3 x szybciej niz cbc , wireguard klo 200-300 Mbps +

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .