1

Temat: Brak sygnalu LTE Orange - E3372 oraz E3272

Mam dwa modemy z iPlus - E3372 oraz E3272 (oba hilink). Jak załaduję kartę Play to hula aż miło. Gorzej natomiast z kartą Orange. W LTE jest brak zasięgu. Jak patrzę na BTS Search to widzę, że lokalny (jedyny) nadajnik Orange pracuje tylko na 800mhz.

Nie wiem czy słusznie podejrzewam, że modemy iPlus nie mają odblokowanego pasma 800mhz. Jeśli tak to jak to zrobić?

Dziękuję

2

Odp: Brak sygnalu LTE Orange - E3372 oraz E3272

Wgrać modowowany soft  i jeżeli tylko sprzęt na to pozwala (bo są różne modemu) to zaklikać sobie wsparcie dla 800 w gui hilinka.

Modowane wersje softu które maəą wybór pasma znajdziesz na forum bez-kabli.pl, tam też są instrukcje jak to wgrać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję za informację. Udało mi się zmodować, choć nie obyło się bez problemów. Ogólnie po reanimacji metodą szpilki wygląd ana to że działa i pasmo 800 jest odblokowane.

Niestety nie jestem zadowolony. Modem pobiera z max. prędkością 15mbs natomiast telefon ciągnie 50mbps.

Nadajnik mam jakieś 300m od siebie, zasięg 5 kresek.

Czy coś możecie poradzić?

Dziękuję.

4

1. Odsunąć modem od routera na jakimś kablu
2. Dać anteny zewnętrzne

5

Parę razy potestowałem i to chyba jednak był zbieg okoliczności tzn. sieć przycinała. Teraz modem wpięty w komputer 45-50mbs czyli ok.

Niestety kolejny problem. Po wpięciu w Gargoyle (mr 3420 v2) tylko  5-6mbs/s.

Oczywiście mam aktywnego huba. E398 z kartą play (nadajnik jest w tej samej odległości) spokojnie dobija 50mbps.

Czy coś w sofcie może blokować? Kiedyś miałem taki problem z E398, ale doinstalowanie QMI pomogło.

e3372 i gargoyle konfigurowałem wg poradnika Obsługa modemów w trybie karty sieciowej (np. HiLink) https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g

6

W gargoyle nie masz co konfigurować, wybiera się interfejs i to wszystko. Cokolwiek możesz zrobić to w gui modemu, a i tak za wiele tam nie ustawisz.

7

Do huba była podłączona przedłużka USB. Wypiołem ją a modem podłączyłem bezpośrednio do huba aktywnego. I jest 23 mbps smile Więc już w miarę spoko.

Pytanie czy ewentualne przerobienie na nieHilink e3372 coś da?

Pozostaje jeszcze test wpięcia bez huba, niestety nie pójdzie tak łatwo, gdyż mam tam pendrive z extrootem.

8

W sumie nie. Po za faktem że ty będziesz martwił się całym połączeniem, wyborem pasma itd a nie modem. Hilink jest dość bezobsługowy.

9

Dziękuję za pomoc. Z tego co czytam tu i tam to jeszcze ten router słabiutki jest pod ten modem.