Temat: Zdalny dostęp do domowej sieci

Witajcie,

Zastanawiam się jak najbezpieczniej dostać się do domowej sieci za NATem.

WAN - internet z PLAY (LTE).
Router - Gargoyle

Brak publicznego IP.

Czytałem w poradnikach, że w takiej sytuacji to najlepiej "reverse tunnel" robić ale tu muszę kupić jakiś serwer np VPS za minimum 11zł/msc no i jest z tym trochę zachodu (wypadało by go jakoś utrzymywać, patchować itd).

Czy nie lepiej kupić kartę SIM sieci Otvarta i najmniejszy abonament z publicznym IP 21zł (5Gb/msc - później lejek ale pewnie do SSH wystarczy).
https://otvarta.pl/internet

Do tego moduł MWAN do Gargoyle żeby zrobić dual WAN z czego drugi WAN to tylko do SSH i może OPEN VPN.

Co bezpieczniejsze i prostsze?

będę wdzięczny z sugestie.
Kacper

2

Odp: Zdalny dostęp do domowej sieci

A otvarta udostępnia publiczny ip? Jeżeli tak to kup.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak jest stały IP opcjonalnie.
Za 49,99 jest 100Gb dzień + 200Gb noc  od północy do 08:00.

U mnie nadajnik blisko pingi i prędkości dobre.
To chyba nawet prościej będzie zrezygnować z Play bo tu płacę około 100zl za 3 MSC co realnie daje 100Gb / 1 MSC + 100Gb 2msc + 68gb trzeci miesiąc.

Cezary - wybacz pytanie ale czy Twoje kompilacje Gargulca są na tyle bezpieczne że można je wystawić na publiczny adres IP i nie będąc biegłym w sprawach bezpieczeństwa sieci zapomnieć o routerze i spać bezpiecznie?
Jedyne co bym wystawił na zewnątrz to serwer openvpn żeby móc dostać się do domu?

4

Jeżeli tylko będziesz robił aktualizacje to możesz to wystawić na świat.

5

Ok, w takim razie spróbuję z siecią Otwarta.

Dzięki

6

kacperr napisał/a:

Witajcie,
Czytałem w poradnikach, że w takiej sytuacji to najlepiej "reverse tunnel" robić ale tu muszę kupić jakiś serwer np VPS za minimum 11zł/msc no i jest z tym trochę zachodu (wypadało by go jakoś utrzymywać, patchować itd).

Nie piszesz, do czego potrzebujesz więc nie wiem czy wydajność jest ważna... i nie robię reklamy, bo sam nie korzystam ale zdaje się, że są tańsze rozwiązania. 2.5 pln/mc to na pewno mniej niż 11 pln. big_smile

7

A za 4 netto 1GB RAM i 20GB dysku z własnym a nie współdzielonym IPv4 na Vmware (kernel własny a nie współdzielony). Przy 'promocji' w tej cenie można mieć DC w Wawie.

Wally

8 (edytowany przez vip 2019-09-30 10:21:43)

Za piątaka masz vps na nazwa.pl (nie wiem ile kosztuje po okresie promocji); arubacloud kiedyś miała smart vps, za 4zł netto, ale nie widzę już tej opcji. U nich możesz przetestować przez jakiś czas, dają voucher na 50 zł.

9

Faktycznie. nazwa.pl za 5zł tylko po promocji ceny wysokie.
Jakoś to przeoczyłem.

10

Poluj na arubę, w ub.r. w Black Friday mieli 4 za dc w wawie (normalnie chyba 11). Co jakiś czas mieli takie promocje, a po zakupie nawet miesiąca (trzeba tylko pamiętać żeby stan konta nie wyzerował) cena już zostawała, nie to co nazwa.
No i ten voucher - masz trochę czasu na zabawę i czekanie na okazję

Wally

11

już dwa lata mam tego vpsa za piwo, działa spoko , uptime miałem ostatnio 560dni i zrobiłem restart, wireguard i openvpn działają spoko , dc w wawce mam , r/w z dysku ok 1GB/s bo na nvme siedzi , za tą kasę polecam, co jakiś czas na @ dostaję info z promocjami, wysyłają też powiadomienia o cve i rozwiązanie gotowe na @ za tą kasę aż szkoda rezygnować smile

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

12

odkopuje temat, bo potrzebuje zrobić znajomemu dostęp ale nie chce tunelować przez swoje serwery.
Zrobię mu wireguaerd do frog, ale chciałem jeszcze drugie coś na backup. Myślałem o cloudflared, ale sama binarna do tego waży 7.6M nie zmieści mi się na flash. Może zrobię zerotier - 488.0K

Jakieś inne pomysły podrzucicie?

13

Może ZeroTier?

14

ZeroTier robi mi problemy z połączeniem, działa jakoś tak kwadratowo natomiast TailScale działa wyśmienicie i mogę go z czystym sumieniem polecić.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

15

Tylko wspomnę dla porządku że powstała masa podobnych projektów, np. netbird.

16

O NetBird nie słyszałem, ktoś to testował?

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T