1 (edytowany przez wabikboy 2011-06-03 16:09:44)

Temat: openvpn

wyświetla mi sie cos takiego: przy instalacji openvpn

resolve_conffiles: Existing conffile /etc/config/openvpn is different from the conffile in the new package. The new conffile will be placed at /etc/config/openvpn-opkg

a przy wpisaniu:
/etc/init.d/openvpn-startup start
cos takiego
Fri Jun  3 16:18:22 2011 Note: Cannot ioctl TUNSETIFF tap0: Device or resource busy (errno=16)
Fri Jun  3 16:18:22 2011 Note: Attempting fallback to kernel 2.2 TUN/TAP interface
Fri Jun  3 16:18:22 2011 Cannot open TUN/TAP dev /dev/tap0: No such file or directory (errno=2)
Fri Jun  3 16:18:22 2011 Exiting
bridge bl-lan does not exist!

poprawka była literówka bl-lan zamiast br-lan ale tera cos takiego sie wyswietla

/etc/init.d/openvpn-startup start
Fri Jun  3 17:04:46 2011 Note: Cannot ioctl TUNSETIFF tap0: Device or resource busy (errno=16)
Fri Jun  3 17:04:46 2011 Note: Attempting fallback to kernel 2.2 TUN/TAP interface
Fri Jun  3 17:04:46 2011 Cannot open TUN/TAP dev /dev/tap0: No such file or directory (errno=2)
Fri Jun  3 17:04:46 2011 Exiting
device tap0 is already a member of a bridge; can't enslave it to bridge br-lan.

o co kaman??

naj bardziej potrzebuje dostepu do transmission bez uruchamiania komputera bo narazie za pomomoca teamviewer łącze sie z kompem a potem grzebie w routerze wiec prosił bym o rade jak to uruchomic,

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

2

Odp: openvpn

kmod-tun nie masz załadowanego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez wabikboy 2011-06-03 16:36:44)

w katalogu /dev w ogole brak jest tap0 tak jak by nie zainstalowane bylo

nie kumam tej konfiguracji sad

i w ogole czy jest sens ustawiac to wszystko jak nie mam mozliwosci przekierowania portow w routerze głównym?

czy nic nie trzeba przekierowywac ?? i dziala tak jak teamviewer ?

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

4

wabikboy napisał/a:

w katalogu /dev w ogole brak jest tap0 tak jak by nie zainstalowane bylo

nie kumam tej konfiguracji sad

i w ogole czy jest sens ustawiac to wszystko jak nie mam mozliwosci przekierowania portow w routerze głównym?

czy nic nie trzeba przekierowywac ?? i dziala tak jak teamviewer ?

nie ma tap0 - trza go zrobić
openvpn --mktun --dev tap0

potem daj brctl show

domyślnie powinno być

bridge name     bridge id               STP enabled     interfaces
br-lan          8000.d85d4cb9ebb0       no              eth0.1
                                                        wlan0
brctl addif br-lan tap0

5

a jest mozliwosc konfiguracji openvpn z no-ip bo jestem w wewnetrznej sieci i nie moge przekierowac portu na routerze głównym

6

Jedna ze stron musi być dostępna pod publicznym adresem. Chcesz postawić serwer w wewnątrz? To musisz mieć przekierowane porty. Jak klient wewnątrz to nie ma problemu.

7

no wlasnie tak myslalem wiec openvpn odpada bo nie przekieruje portu, a jeszcze inna mozliwosc np: Wake On Lan
pewnie tez wymaga przekierowania portu dla konkretnego komputera??

8

Jak wszystkie usługi - potrzebujesz publicznego hosta w sieci lub przekierowania portów.

9

a da sie w jakis sposób wykorzystac no-ip albo DDNS, czytalem tez o hamachi ale nie bylo rozwiazania.
Myśle jeszcze nad czyms takim jak: Przycisk QSS i konfiguracja pliku do niego zeby po wciscieciu wyslal pakiet WOL, oczywiscie fizyczne wcisniecie jest nie mozliwe wiec podłaczyć pod przycisk uklad z telefonem który by zwarł podczas dzwonienia na nr tego telefonu. Czytalem o takim czyms na elektrodzie.

Najbardziej chodzi mi o dostep do Transmission a ze jestem w wewnetrznej sieci to mam lipe i bez wlaczonego komputera z TeamViewer sie nieda a nie chcem tez zeby komputer chodził 24/7 tylko w momecie kiedy bedzie mi potrzebny, wiec przydalo by sie cos co by zdalnie go uruchamialo. wiec proste pytanie, jak skonfigurowac plik dla QSS zeby po wcisnieciu wyslal WOL.

10

Bez sensu z tym przyciskiem. Przecież możesz sobie stronę www zrobić, a gotowiec masz tu: http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … -w-openwrt . Chyba chodzi ze o sam fakt że dostepu do www serwera nie masz.

11

Potrzebuje jednego z rozwiązań (napisze od najwygodniejszego) które:

a: da mi dostęp przez internet do Transmission zainstalowanego na TL-WR1043 bez komputera podłączonego do niego,
b: da mi dostęp przez internet do Transmission zainstalowanego na TL-WR1043 z włączanego zdalnie komputera np: WOL

Jestem w wewnętrznej sieci bez dostępu do routera z publicznym IP i przekierowanie portów nie wchodzi w grę, więc rozwiązanie typu VPN odpada chyba ze da się zainstalować np: Hamachi,

Zastanawia mnie usługa no-ip lub DDNS tylko nie wiem czy da się skonfigurować w moim przypadku

12

Nie da się. no-ip czy ddns to przypisanie nazwy do adresu ip (zmiennego) a nie dostęp do routera zza natem.

a i b nie do zrealizowania. Chyba że znajdziesz jakiś inny host do którego z 1043 będziesz zestawiał tunel, i wtedy będziesz łączył się do tego hosta który po zestawionym tunelu będziesz mógł dostać się do routera.

13

czyli w moim przypadku albo muszę zostawić komputer włączony z TeamViewer lub Hamachi żeby się dostać do transmission, albo skorzystać z rozwiązania z telefonem i zdalnie włączać komputer ??

Czy ktoś zna może jakieś inne wyjście ??

PS. Cezary czy postawienie strony www i dostęp do niej na 1043 też wymaga przekierowania portów??

14

KAŻDY serwis. Jak inaczej chcesz się do niego dostać?