Temat: przekaźnik WiFi

Witam, mam skonfigurowany router z Gargulcem na pokładzie jako repeater dla WiFi z OpenWRT 19,07 w taki sposób
https://i.ibb.co/NmBzGFh/a.jpg
Pytanie czy jak zrobię Bridge IP np na 192.168.3.1 to będzie działało? Obecnie po IP 192.168.1.3 nie mogę się zalogować do routera z Gargulcem a OpenWRT nadaje mu swój 192.168.1.216 i tutaj jest ping.

2

Odp: przekaźnik WiFi

Dlaczego nie przeczytałeś tego co jest na ekranie? Wyraźnie jest napisane że adres bridge ma być INNY niż AP, czyli siłą rzeczy masz ustawić właśnie np. 192.168.3.1.

I dostajesz się wtedy po adresie ip który ma przydzielony na interfejsie wifi, nie 192.168.3.1. Ten adres to tylko zaślepka.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

no własnie przeczytałem, ale i tak działało smile pytanie dlaczego urządzenia za Gargulcem dostają adres z puli *.*.1.* ? nie powinny dostać *.*.3.* ?

4

Nie, bo zrobiłeś przekaźnik i to router nadrzędny przydziela adresy a nie gargoyle. Nie ten tryb pracy żeby to gargoyle robiło. Gdybyś zrobił zwykłego klienta z natem wtedy to gargoyle by przydzielało.

5

jak to zrobić, chodzi o to, że od pewnego czasu router połączony do sieci (842nd v3) często zrywa połączenie. W sieci są jeszcze dwa inne routery, a po adresie 192.168.1.* połączonych jest kilkanaście urządzeń i wydaje mi się, że to może być przyczyną zrywania połączenia. Pomyślałem sobie ze jak każdy router będzie miał inną adresację to dodatkowe urządzenia podłączone do któregoś z nich zwolnią miejsce na routerze głównym smile

6

Co zrobić? Przecież ma inną adresację i robi za przedłużenie sieci bezprzewodowej. Ideologicznie jest wszystko jest tak jak trzeba.

7

chodzi o to aby Gargolye przydzielało adresy z klasy 192.168.3.x a nie jak do tej pory tak jak napisałeś wcześniej adresy przydziela router główny. Drugi router mam połączony kablem, na nim adresacja 192.168.2.x i wszystkie urządzenia dostają adres z klasy .2.x

8

Więc zmień do na klienta ap - przywróć ustawienia domyślnie, wan zmień na dhcp (bezprzewodowo) i uzupełnij resztę danych.
Masz dokładnie tak jak ustawiłeś.

9

ok dziękuję, w ten sposób działa wg mojego założenia. Ostatnie pytanie, do tego routera (reapetera wifi) jest podłączone jedno urządzenie które muszę niestety ręcznie skonfigurować obecnie ma adresację 192.168.1.110 i brama 192.168.1.1. Rozumiem, że aby było widoczne po zmianach muszę zmienić zarówno adres urządzenia na 192.168.3.110 jak i bramę na 192.168.3.1 ?

10

Tak, albo ustaw mu staticdhcp w routerze żeby zawsze otrzymywał to samo ip.

11

ok dzięki działa prawie jak powinno smile tzn zauważyłem, że muszę być połączony do WiFi w danej sieci aby mieć dostęp do urządzeń za danym routerem. Routery ponumerowane 192.168.1.1, 192.168.2.1 , 192.168.3.1 . Jedynie będąc połączony do WiFi z dowolnego routera mam dostęp do 192.168.1.1 i urządzeń za nim. Jak jestem podłączony do routera np 192.168.2.1 nie mam dostępu do routera i urządzeń za 192.168.3.1

12

Oczywiście, bo zrobiłeś klienta z natem a nie wszystko w jednej adresacji. Tak właśnie to działa. Nie chciał byś chyba że ktoś z internetu miał dostęp do twoich urządzeń za routerem? (bo to taki sam przypadek).

13

yes, but why ?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

14

a czy jest jakaś opcja żeby dostać się nie zmieniając sieci wifi? próbowałem przekierować porty na obu routerach i nie działa

15

Tak, właśnie się to robi przez przekierowanie  portów (niespodzianka!). W gui gargoyle to masz. I ignorując twoją wypowiedź - tak, to działa (czego internet jest dowodem).