1

Temat: Openwrt Intel 82567LM-3

Koledzy, podpowiedzcie proszę czego potrzebuję żeby Openwrt uruchomił mi kartę zintegrowaną na płycie Intela? Chodzi w tym wypadku o openwrt x86 generic. Karta to:

product: 82567LM-3 Gigabit Network Connection
vendor: Intel Corporation

znalazłem że obsługuje to driver e1000e. Próbowałem sobie skompilować własną wersję całego openwrt ze źródeł wraz z tym sterownikiem ale coś toto nie startuje pomimo że na inne urządzenia nie mam problemu z kompilowaniem. Jak wybrałem żeby zrobił wersję do uruchomienia w vmplayerze to startuje niby okey a na żywym sprzęcie nie chce. Więc albo muszę sobie poradzić z tym aby skompilować działającą wersję openwrt z tym sterownikiem albo podpowiedzcie czego potrzebuję żeby uruchomić na obecnej konfiguracji?

2

Odp: Openwrt Intel 82567LM-3

Uruchom zwykłe ubuntu live z pendrive i zobacz czy w ogóle sieciówka będzie działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zrobilem to na samym poczatku i dziala. Tam tez sprawdzilem co to jest ogolnie za karta smile

4

Cezary w swoich obrazach ma je w  pakiecie, sprawdź , to intel pro 1000 pt pcie z tego co pamietam

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

5

Ja kompiluję tylko x86/64. Tak swoją drogą to powinno działać od strzała, ot tak po prostu.

6

Od strzala masz na mysli po kompilacji nowy obraz ze zrodel czy masz na mysli ze ta karta powinna dzialac? 2 inne dzialaja prawidlowo tylko ta sie nie zalacza. Jak w takim razie zrobic zeby uruchomic ja na tym na czym mam? Troche jest tam narzezbione bo karty swiatlowodowe tam dzialaja i nie chce mi sie teraz wszystkiego od nowa robic

7

To to samo co pytasz. Ma po prostu działać jak ma sterownik, nie wymaga z tego co wiem jakiś specjalnych zabiegów dodatkowo.

8

a wykrywa Ci ją w ogóle ? mi pro 1000 pf single port multimode pcie od kopa wykrywa openwrt Cezarego i działa wszystko włącznie z vlanami 32+ , ale jest czasem taki myk który zauważyłem z moją hp nc364T quad port , mianowicie po pierwszym uruchomieniu openwrt widzi tylko dwa interfejsy dolne, po restarcie widzi wszystkie cztery i działa normalnie smile

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

9

W etc/lib/modules.d nie ma e1000e. Gdzie i co w takim razie powinno byc zeby karta wystartowala? Jakie moduly czy cos?

10

W ogóle to pokaż komunikaty startowe.

Zaznaczyłeś kmod-e1000/kmod-e1000e do kompilacji w obrazie?

11

Moj obraz nie startuje wiec kombinuje na tym co mam. Ten co mam to lede z oficjalnej strony. I na tym chce uruchomic ta karte. Ktore logi podeslac?

P. S. W tym moim skompilowanym obrazie ktory nie startuje mam skompilowane wszystkie sterowniki od wszystkich mozliwych kart. Kompilacja przebiegla pomyslnie ale nie startuje. Nie ma zadnych komunikatow a jedynie migajacy kuraor i nic sie nie dzieje

12

To co ukazuje się na starcie. Czemu pobrałeś lede, jak to jest soft sprzed 2 lat?

13

Na starcie kompletnie nic sie nie ukazuje. Po wgraniu obrazu na pendrive mam tylko 1 partycje i sa na niej pliki tak jak powinno byc ale nie ma drugiej partycji jak to zwyklo bywac przy x86. Po uruchomieniu jakby zawiesza sie na bootowaniu. A jesli chodzi o historie z lede to na samym poczatku w ogole mialem problem (teraz juz nie pamietam o co chodzilo) zeby to dobrze wystartowalo. A teraz musze zmienic karte sieciowa i takie problemy wyszly. Dlatego jak znalazlem chwile czasu to skompilowalem najnowsza wersje i ku mojemu zdziwieniu nie dziala. A w ten sam sposob robie dla tplinka i linksysa i jest wszystko super. Nie wiem gdzie popelniam blad hmm
1. czy bez generowania obrazu dla vmplayera jestem w stanie odpalic openwrt x86 generic na jakiejs platformie wirtualnej? A moze generowanie obrazu dysku vmplayera cos miesza?
2. Czy do tego lede mozliwe jest dodanie obslugi tej karty bez kompilacji?

14

1. qemu linuksowe działa normalnie z img generowanym dla x86
2. lede ma obsługę e1000. Zaś e1000e musisz sobie po prostu zainstalować/skopiować pliki na dysk.

15

Do tego e1000e to jakie pliki musze skopiowac? Tylko ten z lib/modules.d/e1000e?czy jeszcze jakies?

16

Oczywiście sam moduł .ko. Inaczej -  wszystko co jest w pakiecie.

17

za ten czas byś wrzucił openwrt od Cezarego na pena, zbootował i zobaczył smile

18

Tak też zamierzam zrobić ale w poniedziałek bo nie mam w tym momencie dostępu do maszyny. W między czasie kombinuję jeszcze ze swoją kompilacją. Dodałem żeby skompilowało się jeszcze iso i to iso w wmplayerze się uruchamia jak zamontuję pod cd co oznacza że dd będę mógł z niego zrobić pendrive i powinno wystartować.
Podpowiedzcie mi więc proszę jeszcze jedną rzecz. Mianowicie obecnie mam skompilowaną wersję 18.06.4 ale zobaczyłem że jest już 19.07 na którą bym chciał przejść więc jak mam teraz zrobić żeby skompilować całość da nowej wersji ale bez potrzeby zmian configa? Wcześniejszą wersję tj 18.06 wybierałem przez "git checkout v18.06.4". Czy teraz wystarczy że zrobię "git checkout v19.07", zaktualizuję feeds i zrobię make? i dzięki temu skompiluje mi nowszą wersję ?

19

Nie ma  jeszcze czegoś takiego jak v19.07. Musisz pobrać/przestawić źródła na branch openwrt-19.07.

Jakich zmian w konfigu i w ogóle jaki konfig?

20

Pogubiłem się ... teraz kompiluję wersję 18.06.4. U Ciebie w repo zobaczyłem obrazy zatytułowane 19.07 i myślałem że to nowa wersja ale sprawdzając w tags nie ma takiej. W takim razie:
1. Czym się różni branch 18.06 od 19.07 skoro najnowszy tag czyli wersja jest 18.06.4?
2. Jeśli wyjdzie nowa wersja to rozumiem że robię "git checkout v(nowa wersja)" potem "git pull" potem "make package/symlinks" i na koniec make ?
3. A z tym configiem chodziło mi o "make menuconfig" czyli że jak miałem wszystko ustawione przy kompilacji wersji 18.06.4 w make menuconfig to jak zrobie polecenia z pkt 2 powyżej to nie będę musiał wszystkiego od nowa ustawiać?
Innymi słowy to jak zrobić aktualizację kompilacji do najnowszej wersji i czy da się też zrobić tak żeby wygenerować sysupgrade? Jeśli tak to jak bo nie chce od nowa konfigurować wszystkiego.

21

1. 19.07 jest nowszy. To odłamy głównej gałęzi. A tags kiedyś będzie - na razie jeszcze nie oznaczyli konkretnego wydania przecież.
2. powiedzmy
3. przełóż config, zrób make defconfig i co jest nowego to ustawi na domyślne wartości. trochę się pozmieniało mimo wszystko i są  nowe pakiety które musisz dołączyć do obrazu.

22

Udało mi się odpalić moją kompilowaną wersję .img na qemu.
Czy da się zwiększyć rozdzielczość ekranu?
Na obecnym systemie (lede) podczas bootowania po chwili zwiększa się rozdzielczość. Czy to się gdzieś zmienia lub kompiluje coś dodatkowo?

23

Zwiększ sobie okienko po prostu? -vga z odpowiednią opcją.

24

ssh?

25

zwiększenie okna nic nie daje. Mam ustawione w managerze qemu vga i zwiększyłem udział w ramie do 64RAM i nic. Dla mnie jest to nowa platforma (nie używałem tego nigdy) więc jak byś jeszcze napisał jak to zrobić?

ssh to co innego, a ja potrzebuję mieć to na srialu tj monitorze podpiętym pod VGA