Temat: Routing klientów VPN do wybranego serwera
Cześć wszystkim, sory że tak z buta wchodzę i ledwo zarejestrowany i już pomocy szukam ![]()
Nie jestem wybitnym administratorem i nie mogę sobie poradzić z chyba pozornie prostym routingiem na linksysie z Gargoyle v.1.9.1.2 (r49474), a temat przejąłem po jeszcze większej łamadze.
Otóż mianowicie potrzebuję wszystkich podłączonych zdalnie klientów VPN wypuszczać przez IP publiczne tego routera ale tylko dla jednego specyficznego adresu ip / lub domeny.
Opis praktyczny: Mam sobie serwer zewnętrzny, w innej lokalizacji zabezpieczony przez firewall z ruchem dopuszczonym po IP z tego routera linksys postawionego na Gargoyle. Jeśli podepnę się bezpośrednio pod ten router (kabel, wifi) to mam dostęp do serwera zewnętrznego, jeśli podepnę się za pomocą OpenVPN to rzecz jasna nie mam dostępu, a chcę mieć go również.
Jest oczywiście opcja w konfiguracji serwera openvpn by klienci vpn mieli dostęp do całego ruchu internetowego i wtedy działa, bo wychodzi z IP publicznym routera ALE to nie jest rozwiązanie dla mnie, muszę wypuścić ruch z VPN przez IP publiczne TYLKO do wybranych serwerów.
Da się to jakoś zrobić, wyklikać z panelu albo z consoli? Szukać w konfiguracji serwera openvpn czy w statycznych trasach? Czy może trzeba dodać jakąś trasę po stronie klienta (choć to chyba słaba opcja)?
Dzięki za pomoc!