Odp: Netgear R6220 instalacje OpenWrt
Sprawdź czy pendrive jest na FAT32. Windowsy teraz standardowo formatują na exFAT, a tego r6220 nie zobaczy.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Netgear R6220 instalacje OpenWrt
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Sprawdź czy pendrive jest na FAT32. Windowsy teraz standardowo formatują na exFAT, a tego r6220 nie zobaczy.
Przymierzam się do kupna tego R6220 i mam, może dziwne do Was pytanie:
Kiedy stosujemy kernel z initramfs w nazwie?
Dla tego modelu w ogóle nie używasz tego pliku.
Czy buildy Cezarego dla R6220 mają powiększoną wielkość flash dostępną dla użytkownika podobnie jak ma to miejsce z WNDR4300 gdzie jest jest 128 MB?
Nic z tymi obrazami nie robiłem, jest tak jak openwrt domyślnie robi.
poczytałem sobie forum - z uwagi że jestem zmuszony używać netiaspota z VDSL = kiepski sprzęt + brak 5ghz - zdecydowałem się przełączyć go w tryb bridge i podłączyć netgear r6220 - wszystko już śmiga - na netgeara wgrałem gargoyle (openwrt) - śmiga pięknie. Czy ten router pociągnie jeszcze coś więcej na tym procku i ramie ? Wyczytałem, że fajną opcja jest SQM ? Da radę pociągnąć SQM - czy warto w ogóle to włączać ? Używacie może jeszcze jakiś innych wtyczek ? Widziałem, że jest jakiś adblock - chociaż pewnie pi hole byłbym lepszy. Generalnie mam jeszcze intel nuc włączonego 24h i tam kontenery = duckdns, open-vpn itp. - zastanawiam się czy by na dało rady np. takiego open-vpn przenieść na router ?
1. Więcej to znaczy ile/co jeszcze chcesz?
2. sqm nie jest fajny
co kto lubi
3. adblock robi dokładnie to samo co pihole (choć bez wykresów)
4. openvpn i wiele innych rzeczy, kwestia tylko dostępnych zasobów.
2. sqm nie jest fajnyco kto lubi
korzystasz z tego adblocka ?
Tak.
Tak.
Blokuje to z poziomu DNS - ale tak z doświadczenia to nie ma jakiś stron gdzie coś się później nie wyświetla czy np. nie wejdziesz bo wykryje że używasz jakiegoś adblocka - chociaż tutaj z poziomu DNS to chyba nie... Normalnego adblocka wtedy łatwiej sobie wyłączyć w przeglądarce - po za tym ten netgear ma wystarczajace bebechy pod adblocka ?
Tak samo jak pihole - blokuje na poziomie dns. Więc nie wszystkie reklamy zablokuje, powoduje dziury lub wyświetlanie że hosta nie ma w miejsce reklam itd, identycznie jak pihole ![]()
Czy sobie poradzi to już zależy ile źródeł danych włożysz - w openwrt w adblocku masz predefiniowane kilkanaście źródeł które możesz włączyć i wyłączyć, od tego zależy ile tysięcy hostów będziesz miał na liście.
Tak samo jak pihole - blokuje na poziomie dns. Więc nie wszystkie reklamy zablokuje, powoduje dziury lub wyświetlanie że hosta nie ma w miejsce reklam itd, identycznie jak pihole
Czy sobie poradzi to już zależy ile źródeł danych włożysz - w openwrt w adblocku masz predefiniowane kilkanaście źródeł które możesz włączyć i wyłączyć, od tego zależy ile tysięcy hostów będziesz miał na liście.
5-6 urządzeń - 2 komputery + 2 telefony. Równie dobrze mogę postawić pi hole na moim serwerze który ma 2x1.1ghz pentiuma :-)
Nie używałem nigdy pihole - dziury - to troche lipa - nie wiem czy nie lepiej zostać przy adblockach w przeglądarkach.
adblocki w przeglądarkach i tak zostaw. A te dnsowe - są przydatne np. dla smartfonów.
adblocki w przeglądarkach i tak zostaw. A te dnsowe - są przydatne np. dla smartfonów.
To może tylko na smartfony włącze dnsowe :-)
adblock na routerze sporo wycina, warto mieć bo wtedy te blokery w przeglądarkach mają sporo mniej roboty
szału nie robi ten netgear , 260Mb/s po wifi z natem gdy jeden wątek full a drugi na pół gwizdka , za to vlan z wan do wlan już 404 Mb/s i obciążenie podobnie. pppoe na pewno trochę zwolni , zasięg obleci - za tą kasę (88pln) rewelacja . dosyć szybko bootuje się też.

Włączyłeś HWNAT?
tak, testowałem z ofw, openwrt 19.07 od Cezarego z wył soft offloadingiem, z wł soft i wł hw , wieczorem sprawdzę z pppoe jeszcze
Daj znać jakie masz wyniki, jakiś czas temu testowałem i były wyższe
2. sqm nie jest fajnyco kto lubi
1. ten router ma pamięć 128MB a w openwrt jest dostępne tylko 32MB. Da się to przerobić na 128MB, ale trzeba samemu kompilować. Mógłbyś dodać na stałe tę łatkę ![]()
Nie, nie mógł bym. We flash za systemem masz partycję factory na której są dane kalibracyjne oraz mac adresy. Jeżeli chcesz zwiększyć obraz danych to musiał byś wcześniej tą partycją skopiować i przenieść w jakieś inne miejsce, adekwatnie do zmian zrobionych w dts. I teraz weź wytłumacz komuś jak to ma zrobić żeby tego nie stracić. Ja umiem, a ludzie jeden po drugim zaraz by uwalili routery bo nikomu nie chce się czytać co i jak trzeba wcześniej zrobić.
Później masz nieużywana partycje, możesz sobie ją przeformatować i normalnie używać.
Później masz nieużywana partycje, możesz sobie ją przeformatować i normalnie używać.
Na wiki openwrt jest opis jak tego użyć.
A jak zwiększyć wielkość loga?
Jest trochę RAMu, można wykorzystać. A tak mam informację z kilku godzin.
log_size w /etc/config/system
i reboot?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Netgear R6220 instalacje OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc