1 (edytowany przez S.Ciunczyk 2019-08-06 17:13:23)

Temat: NanoPi Duo + Huawei E3372 + OpenWRT jako "modem RJ45"

Dzień dobry,

to mój pierwszy post tutaj więc chciałbym przywitać się serdecznie. Proszę również o wyrozumiałość, dopiero zaczynam przygodę z OpenWRT.

A teraz przechodzę do pytania.

Sytuacja obecna:

Na mojej łajbie mam rozprowadzoną sieć przewodową / WiFi za pomocą routera Netgear-FVS318N.
Do jego portu WANwpinam albo wzmacniacz Ubiquiti-Bullet-M2HP albo (do tej pory) Mini Bridge Proxicast PocketPORT 2 z wpiętym modemem Huawei E3372. Link do Proxiacast http://www.proxicast.eu/

Oczywiście "wpinanie się" jest zrealizowane za pomocą prostego 3-portowego OEM'owego switcha i włączania zasilana na Ubiquiti lub Proxicast. Da ustalenie uwagi można przyjąć, że są podłączone bezpośrednio do portu Wan Neatgear'a.

To rozwiązanie ma dla mnie kilka zalet - z Ubiquiti korzystam w marinach, gdzie jest dostępne jakikolwiek WiFi a tam, gdzie nie ma włączam LTE.

Modem na USB ma dwie zalety - jeśli jestem za granicą mogę kupić lokalną kartę SIM Prepaid z Internetem i włożyć do mojego modemu - a wcześniej skonfigurować ją przekładając modem USB do kompa. Jeśli zaś będę w miejscu gdzie mój Huawei nie działa - mogę kupić inny lokalny modem USB.

Aaaaa nie wspominałem - instalacja jest na jachcie morskim ;-)

Ta konfiguracja dość dobrze mi działała. Generalnie nie bardzo chcę rezygnować z Netgear-FVS318N, bo mam na jachcie kilka urządzeń podłączonych kablami Komputer Navigacyjny, NAS, Media HTPC, TV. Podkreślam to, bo miałem już porady by zastosować Router z wbudowanym modemem LTE.

Routery z wbudowanym LTE pięknie przełączają się na sieć komórkową - w dodatku automatycznie. Jeżeli jednak jacht akurat jest w Rosji, a załoga podłączyła się swoimi smartfonami do lokalnego WiFi i puściła "aktualizuj wszystko" rachunek za roaming może nieźle zaboleć. Dlatego chcę mieć "ręczne przełączanie" WiFi <-> LTE.

Wszystko działało przez paręnaście dni - aż Proxicast padł - generalnie "uceglił się". Od razu nadmienię, że miał bardzo dobre zasilanie 5V 3A ze specjalnego dedykowanego zasilacza. Producent wymienił mi na nowy bez gadania. Nowy popracował kolejne dwa tygodnie i to samo. Poczytałem sobie w necie i dowiedziałem się że one często padają. Już nie chce mi się z tym bawić.

Chciałbym więc zrobić własny Bridge na mini-komputerku NanoPi Duo http://wiki.friendlyarm.com/wiki/index.php/NanoPi_Duo

Postawiłem na nim OpenWRT 18.06, podłączyłem Huawei E3372 HiLink z kartą do Orange. Wszystko śmiga, ale nie wiem jak mam skonfigurować OpenWRT, by port eth0 nie był typu WAN, a był typu LAN - z DHCP na nim. Bo do Neatgear'a wpinam go w port WAN i Netgear spodziewa się dostać adres IP. Tak mam teraz właśnie skonfigurowany Bullet.

Chciałbym aby Netgear "nie rozróżniał" co ma podłączone do WAN.

Czyli obrazowo: Huawei (HiLink) ->USB->OpenWRT(eth1)(LAN)->RJ45->(WAN)Netgear-> lokalna sieć Lan/WiFi

Jak to skonfigurować ? Proszę o popchnięcie mnie w odpowiednią stronę. Może być UCI może być LuCI smile

Najlepiej gdyby IP na porcie LAN DHCP dawał tyko jedno: 19.64.53.8. Takie mam teraz na Bullet.

pozdrawiam serdecznie

Sławek

2

Odp: NanoPi Duo + Huawei E3372 + OpenWRT jako "modem RJ45"

A nie jest tak domyślnie? Pokaż wynik polecenia cat /etc/config/network

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez S.Ciunczyk 2019-08-06 19:22:37)

Proszę bardzo:

root@OpenWrt:/# cat /etc/config/network

config interface 'loopback'
        option ifname 'lo'
        option proto 'static'
        option ipaddr '127.0.0.1'
        option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
        option ula_prefix 'fdf0:45a0:1964::/48'

config interface 'lan'
        option type 'bridge'
        option ifname 'wlan0'
        option proto 'static'
        option ipaddr '192.168.2.1'
        option netmask '255.255.255.0'
        option ip6assign '60'

config interface 'wan'
        option proto 'dhcp'
        option ifname 'eth0'
        option dns '8.8.8.8'

w takiej konfiguracji gdy podłączę się do NanoPi Duo (jako AP) mam połączenie z Internetem przez LTE

root@OpenWrt:/# ping playboy.com
PING playboy.com (66.254.119.42): 56 data bytes
64 bytes from 66.254.119.42: seq=5 ttl=51 time=173.424 ms
64 bytes from 66.254.119.42: seq=6 ttl=51 time=177.159 ms
64 bytes from 66.254.119.42: seq=7 ttl=51 time=175.780 ms
64 bytes from 66.254.119.42: seq=8 ttl=51 time=180.042 ms

terminal mam połączony przez UART. Szału z prędkością nie ma, ale taki mam niestety sygnał komórkowy przy biurku.

Miałem wrażenie, iż default jest taki, że gniazdo Ethernet jest portem WAN dla OpenWTR i potem rozprowadza to np po WiFi. NanoPi Duo ma jedno gniazdo "RJ45" - jak Malinka.

4

A gdzie masz interfejs modemu?

config interface 'lan'
        option type 'bridge'
        option ifname 'wlan0 eth0'
        option proto 'static'
        option ip6assign '60'

config interface 'wan'
        option proto 'dhcp'
        option dns '8.8.8.8'

Zmieniając w ten sposób przenosisz eth0 z wan do lan (o ile eth0 jest sprzętowym interfejsem ethernet)
On na lan ma teraz 192.168.2.1. Zmieniając to np na 19.64.53.1 zmienisz adresację. Dodając do tego tzw  static dhcp ( http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … staticdhcp ) jesteś w stanie przydzielać określony adres IP dla określonego adresu MAC w sieci lokalnej.

5

Oooops sorki jestem ciapą i przewinąwszy okno terminala uciąłem jedną sekcję. W cat /etc/config/network jest jeszcze

config interface 'test'
        option proto 'dhcp'
        option type 'bridge'
        option ifname 'eth1'

Modem jest HiLink, a jego interface to eth1. Mam go dodać do sekcji wan ?

config interface 'wan'
        option proto 'dhcp'
        option ifname 'eth1'
        option dns '8.8.8.8'

6

Generalnie tak, możesz zrobić w wan, możesz być i sekcji test o ile odpowiednio zrobiłeś firewalla.

7

Nie zrobiłem jeszcze wcale firewalla, muszę jeszcze troszkę poczytać i doszkolić się wink

Czy jak dodam do wan bez zmian w firewall to powinno zadziałać? Chodzi mi o pierwszy krok... potem będę dopieszczał, utwardzał, robił automatyczne podnoszenie / resetowanie modemu itp.

dobrej nocy
S.

8

Tak, jak dodasz do wan to wszystko powinno działać od razu.

9

config interface 'lan'
        option type 'bridge'
        option ifname 'wlan0 eth0'
        option proto 'static'
        option ip6assign '60'

config interface 'wan'
        option proto 'dhcp'
        option dns '8.8.8.8'
        option peerdns 0
        option ifname 'eth1'

10

Melduję posłusznie, że konfiguracja działa jak należy.

Dziękuję pięknie.

Mam jeszcze jedno pytanie. Modem w Trybie HiLink udostępnia konfigurator pod adresem http://192.168.8.1 na interface eth1 (wan). Czy mogę (zapewne tak) i jak to zrobić by na lan - pod adresem 19.64.53.7:jakiśport był dostęp do tego konfiguratora.

pozdrawiam
Sławek

11

Po prostu będąc w lanie wpisz http://192.168.8.1, dostaniesz się do gui modemu. Nie musisz robić jakiś przekierowań.

12

No tak sprawdziłem - działa.

Ale na łajbie lan będzie wpięty do portu wan Netgear'a i będę dopiero na jego porcie lan, a tam mam 192.168.1.xxx z maską 255.255.255.0. Więc pewnie muszę coś w Neatgear'ze ustawić.

13

Nie. Dopóki w tym całym ciągu nie będziesz miał ponownie na jakimś routerze adresacji 192.168.8.x to odwołanie się z dowolnego miejsca sieci lan spowoduje że pojawi się gui modemu. No tak routing działa smile

14

Oj to widzę, że muszę jeszcze sporo się dokształcić by dobrze zrozumieć. Jakiś ebook typu "Routing for dummies" potrzeby mi.

Na łajbie będę dopiero w przyszły weekend wtedy podłączę i sprawdzę.

Miłego popołudnia

15

Napisz jakie są ew problemy z takim zestawem. Nie wiem, zasięgowo czy obejmuje cały jacht, nie ma problemu np. z zasoleniem powietrza i osadzaniem się minerałów czy korozją złącz.

16 (edytowany przez S.Ciunczyk 2019-08-07 15:09:13)

Ja wszystkie płytki pcb elektroniki na jachcie pokrywam silikonowym preparatem Electrolube FSC. Każde urządzenie rozkręcam, psikam/maluję, suszę i skręcam wink Po siedmiu latach na morzu zero śladów korozji, nawet w tych urządzeniach, gdzie płytka nie jest w obudowie. A mam i takie wynalazki.

Oczywiście napiszę jakie są rezultaty.

BTW: https://www.electrolube.com.pl/products … _silicone/

17

Melduję, że w docelowej konfiguracji router na NanoPi Duo działa zgodnie z założeniami. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

W Marinie w Górkach Zachodnich wewnątrz jachtu (stalowego) modem daje prędkości 4-5MBit/s DL, po podłączeniu anteny zewnętrznej (taniej chińszczyzny od SignaFlex) prędkość wzrosła do 60MBit/s DL 12MBit/s UL.

Testy robiłem speedtest.net ' em. LTE jest od Orange.

Na telefonie HTC U12+ umieszczonym w tym samym miejscu co antena prędkości dochodzą do 90MBit/s więc na moim routerze jest słabiej nieco. Ale ... dane od Huawei 3372 idą do komputera przez OpenWRT --> Netgear --> do kompa.

Może jeszcze dla porównania wetknę Huawei do komputera bezpośrednio i porównam.

Ale przy 60MBit/s DL stabilnie rozprowadzonym dla użytkowników wewnątrz jachtu nie będę chyba grymasił wink

Czy powinienem na OpenWRT konfigurować Firewall ? Jakie są wasze sugestie ?

18

Nie, domyślny jest dobry, o ile sam nie pootwierasz portów (zresztą przy dostępnie komórkowym i tak wszystko jest zablokowane przez operatora).

19 (edytowany przez S.Ciunczyk 2019-08-20 08:05:19)

OK. To nie dotykam.

A jeśli kogoś to zainteresuje, to jak już wysmażę PCB do osadzenia NanoPi Duo (z zasilaczem PoE, sterowaniem zasilania USB modemu do twardych restartów, przełączaniem Ubiquiti-Bullet-M2HP / NanoPi Duo itp) to mogę wrzucić schemat i fotkę jak to wyszło. No i obudowę muszę jeszcze wydrukować, bo całość będzie na zewnątrz jachtu na bramie rufowej. Ale to pewnie w innym temacie forum powinienem wrzucić.

No i pytanie - jeśli działa cacy to czy jest sens bawić się w upgrade do wersji 19.x? W myśl zasady "Działa? To nie ruszaj, bo popsujesz"

20

19.x jeszcze nie ma, coś tam się zmienia i na dodatek ma większe zapotrzebowanie na ram. Jak ci działa - nie ruszaj, chyba że znajdą coś krytycznego czego już nie będą poprawiali w starej wersji.