Temat: Aktualizacja z 18.06 do 19.07 kilka pytań

Witam,

obecnie mój wysłużony router TP-Link TL-WR842N/ND v3 pracuje na OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7301-55bbd8293c / LuCI openwrt-18.06 branch. Jest zrobiony exroot, zainstalowany OpenVPN, Netlink Bandwidth Monitor i inne potrzebne mi pakiety.
Zrobić aktualizację przez *tplink_tl-wr842n-v3-squashfs-factory.bin czy *tplink_tl-wr842n-v3-squashfs-sysupgrade.bin? Druga sprawa to czy da się zrobić tak żeby nie musieć wszystkiego instalować i konfigurować od nowa?

2

Odp: Aktualizacja z 18.06 do 19.07 kilka pytań

Sysupgrade, od zawsze w takim przypadku.

Teoretycznie możesz zrobić aktualizację z zachowaniem konfiguracji (konfiguracji, nie pakietów), ale później spędzisz pewnie kilka godzin w szukaniu dziury w całym. Lepiej zrób sobie backup plików, zainstaluj system na czysto, zainstaluj usługi które używaj i mają backup konfiguracji - zrób taką samą konfigurację. Niektóre programy są takie same, niektóre się zmieniły, więc sam musisz dojść czy możesz podmienić konfig czy musisz robić go od nowa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

dzięki a jak jest z OpenVPN? Czy faktycznie da się go skonfigurować przez LUCI podobnie jak w Gargolye? Bo powiem szczerze ze w 18.06 to była droga przez mękę smile

4

Aplet do luci był o zawsze. Ale nigdy nie był to wizard jak w gargoyle tylko jest do zwykły klikacz opcji, w sumie identycznie jak byś ręcznie opcje w plikach zaznaczał.

Nie wiem gdzie ty widzisz drogę przez mękę. To tylko kwestia ustawienia kilku opcji w pliku. Co więcej - jak masz juz gotowy konfig to możesz go po prostu użyć.

5

no i uwaliłem router wink nie mogę znaleźć tego sposobu z wgrywaniem przez TFTP - pomocy smile

6

https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery- … -link/5519

7

dzięki

8 (edytowany przez endo8892 2019-08-06 06:40:34)

Podepnę się pod temat. Posiadam obecnie wersję 18.06 na Mi Router 3G. Większość upgradeów robiłem przez GUI, dlatego chciałbym upewnić się co do poprawności komendy aktualizacji z CLI:

# sysupgrade -v -F /tmp/luci-19.07-snapshot-r10270-0a64b70e4e-ramips-mt7621-xiaomi_mir3g-squashfs-sysupgrade.bin

Czy ktoś z was korzysta z wersji 19 na wcześniej wymienionym routerze? Jak jest ze stabilnością softu? Warto instalować teraz czy czekać na późniejsze wydanie?

Dziękuję

9 (edytowany przez Cezary 2019-08-05 21:16:34)

-F jak już, nie -f

I nie .bin.bin, tak się obraz nie nazywa (chyba że to specjalnie zrobiłeś).

10

Cezary napisał/a:

-F jak już, nie -f

I nie .bin.bin, tak się obraz nie nazywa (chyba że to specjalnie zrobiłeś).

Sorry, źle się wkleiło kopiując nazwę pliku. Dziękuję za sprawdzenie i sprostowanie Cezary smile