151

Odp: OpenWRT 12.04 + Luci + UPC Wi-Free

Nie, to tak nie zadziała. Jeśli musisz używać Wi-Free do pracy ciągłej to przetestuj za pomocą jakiegoś smartfona, może być nawet stary, byle można było  włączyć udostępnianie netu przez usb. Jeśli sprawdzi się, wtedy wystarczy kupić za grosze DWR-116 i spiąć go ze smartfonem.

Na każdym smartfonie jaki testowałam dotychczas, UPC Wi-Free działa pewniej niż na kartach lub routerach. Być może modemy UPC lepiej ze smartfonami współpracują.

152

Zuzia napisał/a:

Nie, to tak nie zadziała. Jeśli musisz używać Wi-Free do pracy ciągłej to przetestuj za pomocą jakiegoś smartfona, może być nawet stary, byle można było  włączyć udostępnianie netu przez usb. Jeśli sprawdzi się, wtedy wystarczy kupić za grosze DWR-116 i spiąć go ze smartfonem.

Na każdym smartfonie jaki testowałam dotychczas, UPC Wi-Free działa pewniej niż na kartach lub routerach. Być może modemy UPC lepiej ze smartfonami współpracują.

czy powyższe ustawienie poprzez udostepnienie usb ze smartfona miałaś na myśli po wgraniu wrt czy na fabrycznym np. z play też powinno to zadziałać. proszę o pomoc. pzdr

153

Na fabrycznym sofcie działają tylko modemy. Tethering ze smartfonów wymaga wgrania alternatywnego softu.

154

@Zuzia
Coś sobie namieszałem z ze środowiskiem do kompilacji openwrt
i nie udaje się mi skompilować Twojego konfigu dla TP-LInk TL-MR3040 v1.

Prośba o udostępnienie takiego obrazu, podziękowania zgóry. smile

155 (edytowany przez Zuzia 2019-01-14 14:44:22)

Nie mam takiego routera, kiedyś chciałam zrobić obrazy pod wszystkie popularne Tp-LInki, ale nikt nie chciał testować albo jak ktoś pobrał nie zostawiał komentarza, czy działa więc pomysł upadł. Padały jeszcze aluzje, że jakieś hack-malware tam zamieszam i dlatego robię obrazy za darmo smile Jeśli masz tam USB to zrób extroota i dograj pakiety, konfigurację podałam wyżej.

156 (edytowany przez smereka 2019-01-14 14:55:00)

W jednym miejscu gdzie to konfigurowałem te całe wifrii działa nieprzerwania prawie rok. Działa dość dobrze. Co godzinę na 5-10 sekund przerywa i potem dalej ogień. Antena Kuwifi (CPE) czy jak tam się to zwie bo już nie pamiętam z openwrt na pokładzie wycelowana w blokowisko z odległosci około 150m. Wykrywa około 20 BSSID o tej nazwie. Zmieniłem tylko na auto bo jak któryś zenek wyłączy to od razu przez innego leci wink Transfer regulaminowy wyssany na maxa czyli 10/1 Mbit/s

157

@secam7
Jeśli wzorujesz się na moim konfigu, to tam nie ma obsługi USB i nie dodawaj, bo nie zmieści się. Dlatego sensowniej wgrać obraz np. Cezarego i zrobić extroot. Chyba, że nie zależy ci na USB, to wtedy da radę.

@smereka
Dzierżawa adresu jest na 1h i powinna odnawiać  się błyskawicznie.

158

No i niby tak się odnawia a zajmuje to kilka sekund. Maja to dziadowsko skonfigurowane lub umyślnie co w moim mniemaniu jest bardziej prawdopodobne, żeby ludzie nie ściągali za dużo. Na torenta nie zadziała ale na jakieś serwisy typu catshare itp to i owszem przerwie i polka od początku...

159

Zuzia napisał/a:

@secam7
Jeśli wzorujesz się na moim konfigu, to tam nie ma obsługi USB i nie dodawaj, bo nie zmieści się. Dlatego sensowniej wgrać obraz np. Cezarego i zrobić extroot. Chyba, że nie zależy ci na USB, to wtedy da radę.

Właśnie nie zależy mi na usb.

OK, to tak, klonuję ostatnią wersję LEDE, podkładam Twój konfig i kompiluję?
Czy jeszcze coś trzeba dodać (jakieś własne pliki), zrobić?

160

Tak, ściągasz źródła LEDE, bierzesz konfig i ustawiasz w nim tylko swoją wersję routera. Trzeba jeszcze wyłączyć w plikach konfiguracyjnych IPv6 i dodać ustawienia pod UPC Wi-Free, w zasadzie tyle. To już możesz zrobić po wgraniu obrazu.

161

Drodzy Państwo, przyspieszamy big_smile

"Sieć UPC Wi-Free oferuje prędkość pobierania do 50 Mb/s i prędkość wysyłania do 5 Mb/s. Parametry te pozwalają na komfortowe przeglądanie stron www, odbieranie i wysyłanie e-maili, korzystanie z portali społecznościowych oraz oglądanie filmów na portalach typu YouTube."

Strasznie się cieszę że w końcu to nastąpiło smile Teraz to do wszystkiego wystarczy w zupełności.

162 (edytowany przez Zuzia 2019-05-01 22:01:01)

Żeby to uczcić skompilowałam obraz dla D-Linka DWR-116, który moim zdaniem jest obecnie najsensowniejszym ekonomicznie i wydajnościowo routerem, który można użyć do UPC Wi-Free:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 36#p220036

Z dedykacją dla wszystkich leni (bez urazy), bo wystarczy tylko pobrać, wgrać i  w gui ustawić login i hasło smile

163

Zuzia napisał/a:

Żeby to uczcić skompilowałam obraz dla D-Linka DWR-116, który moim zdaniem jest obecnie najsensowniejszym ekonomicznie i wydajnościowo routerem, który można użyć do UPC Wi-Free:

Z dedykacją dla wszystkich leni (bez urazy), bo wystarczy tylko pobrać, wgrać i  w gui ustawić login i hasło smile

Zuzka, Ty też sie udzielasz na forum UPC czy to tylko przypadek i zbieg okolicznosci NICKÓW ?

164

Zuzia napisał/a:

Zuzka pytanie, czy u Ciebie też po zmianie SSID na UPC Wi-Free #sprawdzUPCMobile! zwolniła predkość do 10/1 Mb ?
Dzisiaj łączyłem się już chyba z 4 punktami i w każdym to samo, max 10 mega.

165

Niestety u  mnie tak samo. Przycięte równo 10/1 Mbps.

166

Czy oprócz zmiany SSID zmieniło się coś jeszcze?
Dodawałem nowe połączenie, zmieniałem stare (działające) i nie mogę się połączyć.

167

Awarie mają częściej, od wczoraj są problemy z połączeniem.

168

Dzięki!
Od wczoraj próbuję i nie udało mi się połączyć (Katowice). sad
Chyba postanowili "wykończyć" usługę i sprzedać UPCMobile sad

169 (edytowany przez Zuzia 2019-08-07 06:24:44)

I po awarii, ale prędkość 50/5 Mbps nie wróciła, jest 10/1 Mbps. Oby to był błąd w konfiguracji, a nie celowe działanie...
Wszystkie ssid jakie widzę mają już nową nazwę: UPC Wi-Free #SprawdzUPCMobile!

Edit:
Wydaje się, że sytuacja wróciła do normy, sprawdziłam na swoim Compalu i nadaje 50/5 Mbps.

170

Mam kilka VPN na pptp i teraz (?)  ni działają mi na UPC Wi-Free.
Nie łączy się, nie zestawia połączenia. Oczywiście zrobiłem to:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … assthrough

Sprawdziłem w dwóch lokalizacjach i trzech routerach.
Też tak macie, czy coś źle (znowu) robię??

171

Raczej robisz wszystko dobrze. Niestety, PPTP nie działa na UPC Wi-Free.

172 (edytowany przez ambrozy5 2019-10-25 08:02:45)

cgnat blokuje, jeśli mam rację i nie wycinają z fw zwyczajnie to sprawdź wireguarda / openvpn - one za cgnat działają bezproblemowo

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

173

Połączenia OpenVPN daje się zestawić, a PPTP jest niestety wycięte.

174

Witam wszystkich
Od kilku tygodni męczę się z podłączeniem routera pod UPC Wi-Free i dopiero teraz znalazłem ten wątek. Pierwsze testy przeprowadzałem na TL-WA730RE v2.2 i po wgraniu OpenWRT i wpa-supplicant router łączył się z siecią ale sieć znikała i pojawiała się ponownie, router też nie pobierał adresu. Uznałem za problem nie wpieranie routera przez OpenWRT była tylko jakaś wersja testowa. Uznałem że na TL-WAR740N nie powinno być tego problemu bo jest w pełni wspierany. Zainstalowałem firmware w wersji 12 doinstalowałem wpa-supplicant i poprzyłączałem się z siecią, a przynajmniej tak mi się wydawało. Połączenie było ciągłe ale router nie pobierał adresu. Czy ktoś miał taki problem? Konfiguracja wydaje się banalna zwłaszcza w gui więc trudno mi uwierzyć w błędną konfigurację.

175

Wiesz że OpenWrt w wersji 12.x było 7 lat temu? Cokolwiek się dzieje - to już taka staroć że nikt nie pamięta  a i zakładam że nikomu nie będzie się chciało wgrywać starych wersji.

Na początek zainstaluj coś nowszego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.