1

Temat: ISP + SWITCH + X KOMPUTERÓW + Router ( OpenWRT )

Witam

Faktyczne zapotrzebowanie:

1. Muszę wpiąć wtyczkę od ISP do switcha gigabitowego ( niezarządzalny )
2. "Muszę" wpiąć wtyczkę od routera do switcha gigabitowego ( aby mieć wifi )
3. Muszę mieć możliwość aby X komputerów w switch_1 i switch_2 gigabitowym ( niezarządzalnym )
miała internet bez zrywania połączenia.

Podczas zamówienia usługi internetu, ISP przydzielił dostęp do WAN po adresie MAC,
jednego z komputerów. Problem w tym że mam X komputerów, dwa switche niezarządzalne.

Powstaje zatem pytanie, jak rozwiązać problem z tym MAC. Gdy do X komputerów wpisze
ten sam MAC, internet będzie, ale będzie zrywał. ( sprawdzone )

Gdy wydzielę jeden komputer aby pracował jako serwer i dostawca internetu dla pozostałych,
nie będę miał z niego wifi. Chyba że jest jakiś tani nadajnik wifi, który można by wpiąć w kompa
z Slackware. Przeczuwam że będzie to jakiś ślimak.

Model sieci - powierzchownie, pomysł...

Switch_1:
port: - WAN I/O FROM ISP ( public ip )
port: - komputer_1 ( server Slackware SMB, ISCSI, FTP, ewentualnie dostawca internetu dla pozostałych w switchach... ) + gdyby
istniał dobry tani nadajnik wifi do kompa - aby udostępniać internet ( WIFI )
port: - komputer_2
port: - "komputer_3" ( router TP-LINK z OpenWRT - tylko po to aby mieć WIFI )
port: - komputer_4
port: - komputer_5
port: - komputer_6
port: - połączenie z switch_2 --|---
                                                   |
Switch_2:                                    |
port: - połączenie z switch_1---|---
port: - komputer_2
port: - komputer_3
port: - komputer_4
port: - komputer_5
port: - komputer_6
port: - komputer_7
port: -

SERVER - pracujący z Slackware chodzi 24 h / dobę. Gdyby mieć jakiś dobry nadajnik WIFI na usb, teoretycznie
sprawa jest prosta. Slackware mógłby udostępniać internet do X komputerów oraz przez usb udostępniać sieć WAN przez WIFI.
Usiłuje się odciąć powoli od Routera, jednak niechętnie ponieważ mam przerobiony - ma w sobie przekaźniki do włączania
oraz wyłączania różnych urządzeń.

smile

2

Odp: ISP + SWITCH + X KOMPUTERÓW + Router ( OpenWRT )

mza napisał/a:

I właśnie w tym miejscu zaczyna się twój problem.
Wtyczkę od ISP musisz wpiąć do routera. W przypadku urządzeń z OpenWRT na pokładzie podpinasz do portu zwanego WAN.
Do portów LAN podłączasz switche i całą resztę.
Dla portu WAN musisz "podmienić" adres MAC na ten, który masz zarejestrowany u providera.
Uwierz mi prawie wszyscy użytkownicy tego forum mają to zrobione w ten sposób. To działa!!!

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

3

Gr4nd0 napisał/a:
mza napisał/a:

I właśnie w tym miejscu zaczyna się twój problem.
Wtyczkę od ISP musisz wpiąć do routera. W przypadku urządzeń z OpenWRT na pokładzie podpinasz do portu zwanego WAN.
Do portów LAN podłączasz switche i całą resztę.
Dla portu WAN musisz "podmienić" adres MAC na ten, który masz zarejestrowany u providera.
Uwierz mi prawie wszyscy użytkownicy tego forum mają to zrobione w ten sposób. To działa!!!

Witaj, robiłem tak wcześniej. Ta forma mi nie do końca odpowiada. Ponieważ w przypadku przekierowania na routerze ruchu na inny ip / port, problemem staje się router, wąskie gardło.

smile

4

Kup lepszy router...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Jeżeli próbujesz się odciąć od routera to zawsze możesz dorzucić drugą kartę sieciową do serwera i on może robić za router. Sam zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, bo w serwerze mam podwójny ethernet ale wychodzę z założenia, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Lepiej zainwestować w porządny router.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

6

No nie do końca. Stawiasz sobie jakiś serwer maszyn wirtualnych i spokojnie jedna może robić za serwer a druga za router. Wtedy masz już do wyboru więcej systemów, m. in. OpenWRT albo np. pfSense. Wszystko zależy od klasy sprzętu.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

7

Ale nadal będzie to jedna fizyczna maszyna, a awarie się zdarzają. O ile jak serwer mi padnie na kilka dni to stresował się nie będę ale gdyby miał on robić jeszcze za router to byłoby nieciekawie.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

8

Królik napisał/a:

No nie do końca. Stawiasz sobie jakiś serwer maszyn wirtualnych i spokojnie jedna może robić za serwer a druga za router. Wtedy masz już do wyboru więcej systemów, m. in. OpenWRT albo np. pfSense. Wszystko zależy od klasy sprzętu.

to nie jest dobry pomysł, przerabiałem, osobny router z firewallem to podstawa płynnego działania sieci smile

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

9

Dalej uważam, że wszystko zależy od klasy sprzętu i konfiguracji.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

10

Królik napisał/a:

Dalej uważam, że wszystko zależy od klasy sprzętu i konfiguracji.

Racja. Intel i3-8800, 16GB RAM, kilka dysków SSD w RAID, Debian 9. Nawet wentylatory nie mają co robić. smile

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220