Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Na wakacje, pod ap z modemem 3g. A że wyjeżdżam jutro to nawet nie bardzo mam pole do manewru
Edit
ważne żeby obsłużyć te 4 urządzenia i stały VPN do domu, więcej mi nie trzeba
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Strony Poprzednia 1 … 66 67 68 69 70 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na wakacje, pod ap z modemem 3g. A że wyjeżdżam jutro to nawet nie bardzo mam pole do manewru
Edit
ważne żeby obsłużyć te 4 urządzenia i stały VPN do domu, więcej mi nie trzeba
No to większego pola do manewru już nie masz. Bierz co masz pod ręką ![]()
Trochę za późno zacząłem się orientować w temacie, bo w sklepach stacjonarnych nie ma od ręki nic... Znalazłem używkę mr3020 za 50 zł na miejscu i to będą brać, wg opinii to starszy brat 902ac więc chyba nie powinienem być zawiedziony. Pewnie o luci na nim będę mógł pomarzyć ale będzie to dobry moment żeby w końcu nauczyć się obsługiwać i zrozumieć uci :-)
Upewnij się czy ten TL-MR3020 to wersja 3.x - ma 8MB Flash i 64MB RAM - poprzednie wersje miały (jak pisał Cezary) tylko 4MB/32MB.
Noszę się z zamiarem zmiany routera (pasmo AC)
Aktualnie korzystam z Netgear WNR3500L - wgrane tomato
Posiadam dwóch faworytów:
ASUS RT-AC58U
D-Link DIR-882 EXO
Jak sądzicie który stanowiłby lepszy wybór?
Tylko RT-AC58U jest wspierany pod OpenWrt, więc wyboru nie masz.
D-Link DIR-882 EXO jest dla niego dd-wrt i podobno da radę wgrać merlina https://www.acwifi.net/7629.html
D-Link DIR-882 EXO jest dla niego dd-wrt i podobno da radę wgrać merlina https://www.acwifi.net/7629.html
Ale nie dotyczy to tego forum.
Witam,
co teraz warto kupić ?
Analizując wątek stwierdziłem, że dobrymi propozycjami są:
1. Lenovo Ne Wifi ==> https://www.ebay.de/itm/401640857252
2. Netgear R6220 ==> allegro
Potrzebowałbym właściwie giga lan i jeszcze chciałem dopytać czy dałoby radę na tych sprzętach postawić klienta torrenta, vpn, czy jakiegoś małego dockera typu duckdns itp itd.
Obecnie mam postawionego intel nuca z 8gb i celeronem 2x1100mhz z zainstalowanym open media vaultem - pomyślałem że może wyeliminowałbym sprzęt z działania 24h takim jakimś lepszy routerem.
Mimo wszystko chyba lepiej dopłacić do lenovo - procek lepszy, więcej ramu i usb 3.0 (jakiś dysk chyba hdd 2.5 da rade podłączyć w kieszeni). Wiem że moi kumple kupują teraz MIKROTIK ROUTERBOARD RBD52G hAP ac2 17721 (ale widziałem że niby dalej usb 2.0)
Po taniości to 2. Chcesz lepiej to 1, choć jest lekko droższy.
Pamiętaj że o ile jesteś w stanie postawić na routerze torrenty, sambę, ftp, vpn i setkę innych rzeczy - to wydajnościowo będzie to gorsze niż zwykły nas.
hAP ac2 nie jest wspierany w openwrt (na chwilę obecną żaden nowy mikrotik na ipq40xx nie jest).
Po taniości to 2. Chcesz lepiej to 1, choć jest lekko droższy.
Pamiętaj że o ile jesteś w stanie postawić na routerze torrenty, sambę, ftp, vpn i setkę innych rzeczy - to wydajnościowo będzie to gorsze niż zwykły nas.
hAP ac2 nie jest wspierany w openwrt (na chwilę obecną żaden nowy mikrotik na ipq40xx nie jest).
Wlasciwie wszystko co chce mam postawione na intel Nuc w docerze - problem pojawil sie gdyz mam vdsl netiaspota, ktory defaultowo na porcie https 443 ma panel zarzadzania wystawiony na swiat - nie da sie go wylaczyc a ja potrzebuje https 443 - wiec pojawil sie pomysl zeby wrzucic netiaspota w tryb bridge I podlaczyc cos normalnego. Chyba ze poszukam jeszcze czegos taniego z modemem dsl. Ten Lenovo to roznica 40 zl. Problem jest tylko ze chcialem zredukowac ilosc podlaczony urzadzen 24h a tutaj juz bedzie netiaspot + router + serwer z OMV (Lan share)
Jak pisałem - to zależy co i do czego potrzebujesz. Jak do sporadycznego ściągania torrentów to może być. Jak będziesz nonstop chciał przewalać gigabajty po sambie to zapomnij.
Jak pisałem - to zależy co i do czego potrzebujesz. Jak do sporadycznego ściągania torrentów to może być. Jak będziesz nonstop chciał przewalać gigabajty po sambie to zapomnij.
Sporadyczne sciaganie - ale mowisz ze da rade ten tani netgear czy lenovo newifi ?
Przeglądałem też teraz jakieś routery z modemem VDSL ale chyba nie ma nic sensownego i najlepsze rozwiazanie to jednak bedzie bridge netiaspota i router osobny.
Nawet stary mr3420 da radę, jak będziesz ograniczał liczbę peerów
Czym więcej ramu tym więcej możesz ściągać na raz kolejek i więcej peerów ustawić.
Obecnie z vdsl nie ma nic nowego, same starocie wymienione w pierwszym poście.
Nawet stary mr3420 da radę, jak będziesz ograniczał liczbę peerów
Czym więcej ramy tym więcej możesz ściągać na raz kolejek i więcej peerów ustawić.
Obecnie z vdsl nie ma nic nowego, same starocie wymienione w pierwszym poście.
Ten netgear chyba będzie spox - a co do routerów z VDSL to wspomniane na początku tematu TD-W8970 czy TD-W8980 nie mają chyba VDSL'a tylko ADSL2+ == u mnie mam VDSL 53.26Mbps Downstream & 6.00 Mbps Upstream.
Ale zyxele są. Przynajmniej wg specyfikacji.
Ale zyxele są. Przynajmniej wg specyfikacji.
Sprawdzałem tego ZyXEL P-2812HNU - i niby ADSL2+ tylko
Dostępność tego urządzenia też średnia - jedną sztuke na allegro znalazłem. Radio 2.4ghz tylko....
ftp://ftp2.zyxel.com/P-2812HNU-F1/datas … U-F1_2.pdf i zobacz.
Dostępność tego urządzenia też średnia - jedną sztuke na allegro znalazłem. Radio 2.4ghz tylko....
Pisałem że to starocie są...
ftp://ftp2.zyxel.com/P-2812HNU-F1/datas … U-F1_2.pdf i zobacz.
hmm niby jest - ale zakup tego urządzenia też widze to ciężki temat - jedna sztuka na allegro używana...
Radio tylko 2.4ghz- ale to nie taki wielki problem, za to widzę że 1 gig LAN jest - to bardoz fajnie - w netiaspot jest 100mb :-)
P.S przeglądam internet i nie idzie znaleźć tego zyxela w wersji P-2812HNU-FX - zero ofert :-)
Zostaje chyba podpięcie tego netgeara i ustawienia netiaspotu w trybie bridge (mam nadzieje, że wtedy wyłączy się ten zdalny panel zarządzania dostępny z internetu na porcie https =443).
bridge jest przezroczysty, panel będzie miał niepubliczne ip , zaś publiczne ip będziesz miał na końcówce tunelu czyli interfejsie wan routera i tyle
jak nie wyłączysz firewalla na routerze to nie będzie problemu
p.s jak bys mial switch zarządzalny to byś mógł dołożyć mu openwrt w dockerze po vlan ;p
Hej!
Trafiłem tutaj szukając routera dla siebie z OPENWRT z którym dopiero bym zaczął swoją przygodę.
Mam internet światłowodowy z routerem Huawei HG8247H od ISP ale jest dramatyczny, rozłącza klientów, ma zero możliwości konfiguracji w związku z tym szukam czegoś co uciągnie moje potrzeby a moje potrzeby są takie:
1. Jak najlepszy stosunek cena/jakość (nie lubię przepłacać niepotrzebnie) więc pewnie do 100zł by było fajnie ale nie ustalam tego limitu na tej kwocie, jeżeli warto dopłacić do czegoś lepszego
2. Fajnie by było jakby miał wifi 5Ghz, porty 1Gb ale to nie jest jakiś wymóg konieczny. USB też by było spoko
3. Ważne aby uciągnął masę urządzeń wifi (płytki esp) bo to najważniejsze, narazie mam około 15 klientów a przydałoby się pewnie uciągnąć nawet koło 30.
Póki co nawet spoko wygląda Xiaomi Router 3g, ale może warto coś innego wybrać?
Netgaer R6220 za 88zł z allegro jak nie chcesz przepłacać.
Bardzo dziękuję Cezary za odpowiedź.
Ile bym musiał dołożyć by kupić coś dużo lepszego?
I tak na przyszłość co bym pieniędzy w błoto nie wyrzucił, na razie słabo się znam na openwrt, dlatego chciałbym zacząć z interfejsem Gargoyle. Czy abym miał dostępne to gui to wchodzę tutaj: http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/openwr … ps/mt7621/ pobieram gargoyle-1.11.0.4-ramips-mt7621-r6220-squashfs-kernel.bin gargoyle-1.11.0.4-ramips-mt7621-r6220-squashfs-rootfs.bin i instaluję zgodnie z instrukcją z https://openwrt.org/toh/netgear/netgear_r6220 i musi smigać? ![]()
I musi śmigać, tak.
A ile musiał byś dołożyć? 500zł do wrt32x
jak chcesz jeden z najmocniejszych. Albo i tysiąc jak chcesz składaka na x86
Ok, bardzo dziękuję za pomoc, zapewne po drodze natrafię na inne problemy ale na tą chwilę (póki router do mnie nie przyjdzie
) nie będę zawracał głowy. Miłego dnia!
Strony Poprzednia 1 … 66 67 68 69 70 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc