Temat: Dylematy poczatkujacego sieciowca

Witam drogich forumowiczow
Mam troche pytan bo dopiero rozpoczynam przygode z sieciami, dlatego prosze o wyrozumialosc i przepraszam za bledy.

1. jaki ruter polecacie tak do 150zl, dla takich warunkow:
-instalacja gargoyle albo luci, czyli cos do wyklikania
-gniazdo usb w miare wydajne do modemu 3g/4g
-ram/flash jak najwiecej + dobry cpu.
-radio jest zbedne, poleci po kablu
-urzadzen w lanie max do 2szt.
-wan/lan 1 Gbit

napiszcie jakie modele z jaka wersja softu szukac

2)
-Flash sluzy jako miejsce na soft i aby kolejne aktualizacje sie tam miescily to chyba 128MB styknie a Ram na bierzaco laduje wszystko i musi byc spory aby sie nie dlawil. Jakie wiec wartosci polecacie dla sprawnego dzialania klienta openvpn na ruterze na Flash/Ram
-co najbardziej jest obciazane Flash/Ram czy Cpu
-luci ma wbudowane:
a) wsparcie dla modemow 3g/4g
b) pakiety do obslugi roznych protokolow wan , modemy 3g/4g
czy gargoyle tez ma to w obrazie czy trzeba doinstalowywac
-mozecie polecic jakies modemy (moga byc i 3g i 4g) ktore bezproblemowo dzialaja z openwrt (luci i gargoyle)
albo jest z nimi najmniej problemow
-czy jest jakas roznica w podlaczeniu modemow do usb 2 i 3. Czy to tylko kwestia wydajnosci pradowej zlacza
.
3)Czy alternatywa dla mocniejszych ruterow sa tzw. mini pc w rodzaju malinki, banana itp ale:
-jak jest z instalacja na nich openwrt z webgui oczywiscie.
-jak dobrac sobie takie komputerki aby tutaj znalesc na nie obrazy.
-nie czerpaly duzo pradu, byly wydajne tzn. ram/cpu, gniazda wan-lan 1Gb itd ,fajnie jakby mozna to rozbudowywac tez
-chodzilo na tym plynnie openVPN
-jakies wirtualizacje robic
-moze zainstalowac pfSense

2

Odp: Dylematy poczatkujacego sieciowca

1. Za taką cenę to tylko używki typu tplink 1043 lub 3600, netgear r6220
2. a) nie ma. Moje obrazy mają
2 b) nie ma. Moje obrazy mają
- Huawei E3372, hilink
- kwestia wydajności prądowej złącza. Zresztą nie znajdziesz modemu na usb 3.0 dostępnych dla zwykłego śmiertelnika
3)
- tak samo jak innych systemów dla danej platformy
- jak najmocniejszy, jak najwięcej ramu
- to już zależy od specyfikacji danego urządzenia
- tu procka ładnego potrzebujesz, a jeszcze lepiej wbudowanego sprzętowego wsparcia dla AES.
- witualizacja wchodzi tylko w grę na procesorach x86
- nie związane z openwrt smile

Nie masz co wybrzydzać. Jak masz 150zł to po prostu to po prostu szukasz używki która ma najwięcej ramu i sporo flash.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

ad.1) a ktore z nich da sie potem rozbudowac, tzn zmienic mu kosci na wieksze ( czy np netgear wndr 3700, 4300 oraz ten r6220 dadza sie tak)
ad.2) rozumiem ze twoje gargusie maja juz wsio do oblsugi modemow, a czy do wysylania kodow ussd tez czy trzeba cos doinstalowac. ten 3372 to 4g a jakies zwykle 3g bezproblemowe tez mozesz polecic. Czy przypadkiem Hilinki nie sprawiaja wiecej klopotow bo tworza wlasne podsiec
-no dobra ale zazwyczaj rutery nie maja po rowno flash i ram to na co sie bardziej skusic, co mi sie bardziej przyda bo nic "Cezary" nie napisalem czy dobrze rozumuje z tym Ramem i Flashem
ad.3) no ok ale na co musze zwracac uwage przy tych mini komputerkach abym mial na to obrazy, sam ich niezbuduje musze liczyc na ciebie i innych. Musze wiedziec jakich urzadzen unikac.

4

Jeżeli mówisz o rozbudowie - to w żadnym routerze się nie da tego zmienić. Tylko przez fizyczne wylutowanie kości, o ile jeszcze dany procek na to pozwala.

Modemów 3g już nie kupuj, nie ma sensu. I hilinki są właśnie najmniej problemowe. Do ussd musisz sobie coś doinstalować jeżeli będziesz miał modem "zwykły".

Na wszystkich RPi, banana pi czy orange pi mają chipy wifi broadcoma dla których nie ma lub są bardzo złe sterowniki wifi. Więc jak chcesz wifi to jakiś dongle na usb. No i nie na wszystkie płytki jest openwrt - to już musisz zobaczyć we wspieranych urządzeniach czy na daną płytkę jest czy nie (o tutaj: https://openwrt.org/toh/start )

5 (edytowany przez 87of91d3bc 2019-07-09 17:03:50)

Tak chodzi mi o fizyczne lutowanie kosci , czy to jest np mozliwe i oplacalne w netgear r6220, 3700, czy 4300. Bo wiekszy ram/flash to modele duzo drozsze (bo maja np mocniejsze radio ktore jest mi zbedne). Chetnie bym przytulil np takie cos 256/256 ale nie widze nic takiego.

Sek w tym ze troche tych 3g mi sie poniewiera po rodzince, ale musze wiedziec ktore zbierac wink Czyli przy Hilinkach nie musze doinstalowywac czegos do ussd.

Co do malych pc to nie zalezy mi na radiu, wiec ten klopot odpada. A czy ty "Cezary" masz jakies obrazy pod te plytki ew. z luci cos czy tylko szukac u zrodla  https://openwrt.org/toh/start. aha i pewnie mam patrzec czy dany procek jest wspierany przez openwrt bo ram i flash chyba nie sa istotne dla obrazow
A czy tego typu sprzety tez sie moga nadawac
https://allegro.pl/oferta/terminal-dell … 8140961063
https://allegro.pl/oferta/hp-8200-usff- … 7488642909

6

Opłacalne - mało, koszy pamięci i robocizny zwykle kosztuje tyle ile używka.

Jeżeli masz po rodzienie to oczywiście bierz. Huawei. zte, option - te 3g były w polsce popularne i działały.

Ja nie robię obrazów pod płytki bo takich nie posiadam. Robię tylko obrazy dla x86/64.

7 (edytowany przez 87of91d3bc 2019-07-09 19:11:36)

"Cezary"

4)  A masz jakies konkretne 3g na mysli z tych firm czy wszystkie sa bezproblemowe np w gargoyle

5) A czy te modele co podlinkowalem z alle to nie sa wlasnie x68/64, bo niezbyt rozumiem co to za architektura.

6) No dobrze a co bys proponowal jak sie chce mocniejszy procek+ram+flash a nie ma sie kasy rzedu 800 stow gdzie jest tez sporo dla mnie zbednych rzeczy jak chociazby radio, 4 antenki itd

-Czy do wszystkich ruterow ktore sa tutaj w bazie sa obrazy, czy kazdy trzeba sprawdzac osobno

7) aha sa u ciebie w gargoyle po 4 pliki dla danego modelu
a) initramfs-kernel.bin
b) squashfs-rootfs.bin
c) squashfs-kernel.bin
d) squashfs-sysupgrade.bin
z poradnikow wiem ze ten (d) laduje sie na ruter ktory juz wczesniej mial openWRT
pytanie ktory z w/w laduje sie jak wgrywamy soft 1 raz , czyli na fabryczny

8

4. Modemów było bez liku. Raczej napisz co możesz mieć to ci powiem czy je znam smile
5. Zwykły PC ten drugi. Ten pierwszy ma marvella, ale ten konktenie model terminala może nie być wspierany.
6. kup netgeara r6220
7. wszystko zależy od urządzenia które będziesz miał. I wtedy dopiero czytasz które pliki będą potrzebne żeby wgrać dany obraz. Nie mart się na razie który plik wgrać, bardziej się przejmuj tym czy router który kupisz będzie wspierany przez openwrt.

9

ad.4) tak na zimno co kojarze to huwajki 1720 chyba, 3131, 160
ad.5)czyli liczy sie procek, od niego zaczyna sie zabawa, jak jest wspierany przez openwrt (patrze w tej tabeli co dales)
ad.7)to wezmy tego r6220 - jak juz mial jakis openwrt to ladowac ten (d) a jak mial fabryczny soft to ktory?

10

4) Jak najbardziej, ściągaj je od rodziny
5) I tak i nie. Marvell też jest wspierany, ale to konkretne urządzenie nie, a nie wiadomo co zrobili w środku i czy będzie chciało działać pod openwrt.
7) https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 9cfc8cf267 czyli pli z -squashfs-kernel.bin i -squashfs-rootfs.bin w nazwie.

11 (edytowany przez 87of91d3bc 2019-07-09 19:51:57)

ad.5) czyli co albo ryzykowac i kupowac albo znalesc taki model plytki/minipc itp do ktorego juz powstaly obrazy
ad.7) sory ale cos nierozumiem, tutaj w bazie pokazuje takie cos
https://dl.eko.one.pl/firmware/?vendor= … able=false       
i potem sa 3 zolte pola                        Kernel-Image   Root-Image    sysupgrade   
i ktore klikam gdy soft jest fabryczny a ktore gdy juz jest jakas wersja openwrt

12

5. Dokładnie. Zależy w co i jak chcesz się bawić.
7. Ja wejdziesz do katalogu to masz tam m.in te dwa pliki które trzeba: https://dl.eko.one.pl/luci/openwrt-18.06/ramips/mt7621/

13

ad.7) czyli trzeba wgrac oba te pliki squashfs-kernel.bin i -squashfs-rootfs.bin? po kolei czy jakos inaczej
a do czego sluzy ten squashfs-sysupgrade.tar

14

Przecież dostałeś link do tego jak wgrać. Co i w jakiej kolejności.  Czego nie zrozumiałeś?

sysupgrade służy do aktualizacji openwrt. Jest to opisane w faq na górze tej strony.

15

czyli tak
2 plik squashfs-kernel.bin i -squashfs-rootfs.bin   wgrywamy 1 raz na firmowy soft
1 plik sysupgrade wgrywamy jak juz wczesniej bylo cos openwrt

16

Dla tego modelu - tak.

17 (edytowany przez 87of91d3bc 2019-07-09 20:20:59)

i to jest ta instrukcja dla tych 2 plikow
https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 9cfc8cf267
na niebieskim polu rozpoczynajaca sie od slow: "Installation through telnet:"

jesli tak to troche mnie przerazila, boje sie ze go zepsuje

aha czy przy gargoyle sposob postepowania jest taki sam jak dla luci

18

Tak, taki sam.

Jak Cię przeraża to kup inny router.

19

gdyby byly jakies alternatywy w tej kasie to oczywiscie a tak pozostaje ryzyko smile

20

To spójrz na górę tej strony do "sprzedam"

21 (edytowany przez 87of91d3bc 2019-07-09 20:41:44)

-dzieki super masz oferte, napewno przeanalizuje

-ale i tak narazie zaryzykuje z tym wgraniem tylko prosze o mala pomoc jeszcze

zapisac te 2 pliki na pendrive i wlozyc go do usb rutera a potem polaczyc sie przez telnet (np putty)
wpisujac adres http://192.168.1.1/setup.cgi?todo=debug i powinno sie pojawic ze odblokowano debug
potem zakonczyc polaczenie i znowu przez telnet wejsc na adres 192.168.1.1 i wtedy wklepac login root ? a jakie bedzie haslo
i dalej juz nierozumiem sory
- ls /mnt/shares/ to find out path of your USB disk. 'myUdisk' for
  example.
- cd /mnt/shares/myUdisk
- mtd_write write rootfs.bin Rootfs
- mtd_write write kernel.bin Kernel
- reboot

22

Zrób ls /mnt/shares żeby zobaczyć jak się dysk nazywa
Zrób cd /mnt/sdares/ten-dysk
Wykonaj polecenia
mtd_write write rootfs.bin Rootfs
mtd_write write kernel.bin Kernel
reboot

Domyślnym hasłem w tym netgearze jest password

23

dzieki wielkie, dobry z ciebie nauczyciel, a ja jak zawsze glad - kapusty
a co do tych twoich urzadzen to pytac trzeba o cene kazdego z osobna czy podeslalbys jakis cennik tego wykazu

24

Nie mam cennika i nie chce mi się wszystkiego opisywać. Jak jesteś zainteresowany jakim modelem - pisz mejla, postaram się opisać jego stan itd.

25

kup sobie terminal jakiś mały i switch zarządzalny jak nie masz , wszystko po vlanach sobie zrobisz jak chcesz i będzie działać o wiele żwawiej niż jakieś zabawki mips/arm . ze swojej strony polecam pfsense jako świetny firewall z ids i dobry router

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .