1 (edytowany przez badziewiak 2019-07-03 20:57:29)

Temat: Naprawiony gargoyle 1.11.0.3

Witam
Niedawno @Cezary napisał, że w gargoyle naprawiono pewien problem. Nie chce mi się szukać nazwy tego problemu. Chciałbym tylko zamieścić moje spostrzeżenia:
Podczas wybudzania NAS przy gargoyle 1.11.0.1-2 praktycznie każdorazowo było ostrzeżenie po stronie NAS:

[Network & Virtual Switch] Default Gateway "Virtual Switch 1" disconnected.

Po aktualizacji gargoyle do 1.11.0.3 już się to nie pojawiło od ponad 2 tygodni, odkąd zaktualizowałem gargoyle.
Odnośnie zdalnego pulpitu: Na poprzednich gargoylach miałem częste zwiechy. Teraz tych zwiech nie zauważyłem, ale na razie zbyt krótko na tym pracowałem, by odtrąbić sukces. Wygląda jednak na to, że problem ustąpił.
Nie wiem wprawdzie, czy ma to jakikolwiek związek z naprawionymi w gargoyle problemami, czy jest to zwykły zbieg okoliczności, ale jak dla mnie jest lepiej.
Jeśli ktoś ma podobne spostrzeżenia lub inne, napiszcie parę słów.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

2

Odp: Naprawiony gargoyle 1.11.0.3

Zwykły zbieg okoliczności. A problem dotyczył ładowania modułu nat iptables bo moduł imq miał swoje widzimisie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

hej
sorkiże podłąćze się ale widzę że działasz na Gargoyle i w dodatku na Linksysie 1200.Ja posiadam 1900 i mam obecnie 17,01Luci.
Kiedyś miałem Gargoyle ale brak w gui różnych funkcji spowodował że Luci wzięło górę.
Może cś się zmieniło przez ostatnie kilka lat - jak możesz to podpowiedz. Chodzi mi o:
- mwan3 - jest możliwość ustawienia tego sensownie?
- różne vlany na różnych portach?
- osobne adresacje na w/w vlany?
- analiza utylizacji łączana poszczególne vlan-ach?

Jak nie masz czasu a moja szukajka szwankuje to potraktuj mnie linkiem:)

thx

4

nie/nie/nie/nie. W gui gargoyle nie znajdziesz takich rzeczy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.