1

Temat: Linksys WRT1900ACS- możliwości

Witajcie,
Od długiego czasu jestem posiadaczem tytułowego.
Oglnie to śmiga tak że lekko zapomniałem o ni, Miałem 15.05od długiego czasu działa na 17.01
Dziś z jakiegoś powodu przełaćzył się na drugą partycję-wystartował oryginalny firmware.
W manualny sposób resetując 3 razy udało mi się wystartować z drugiej i przywrócić Wrt.

Trochę zacząłem rozmyślać i mam kilka pytań do expertów - bardziej proźbę o poradę:)

1. Czy mogłem inaczej aniżeli bawiąc się resetami zmienić partycję z której miał router wystartować? Czytalem jak to zrobić z posiomu openWRT do oryginału - ale w tą stronę?
2. Jeślibym chciał teraz zaktualizować do 18.06 to powinienem z poziomu OpenWRT wgrać luci-18.06-**-sysupgrade.bin?

Thanks!

2

Odp: Linksys WRT1900ACS- możliwości

1. steruje tym zmienna bootloadera boot_part. Jeżeli masz z poziomu oryginalnego softu dostęp do zmiennych bootloadera z jakiś sposób to możesz sobie przełączyć.
2. tak

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

1. Jeśli masz na tym Luci, to jest bardzo przyjemny dodatek - luci-app-advanced-reboot - Dodaje do GUI menu pokazujące obecnie aktywną partycje i umożliwia restart do wskazanej partycji smile
2. Nie lepiej poczekać na wydanie 19.07? Pojawi się lada moment, a mimo że upgrade robisz przez *-sysupgrade.bin, zmian od 15.05 i tak jest na tyle dużo, że czeka Cię ponowna konfiguracja routera smile

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

4

Tak, fajny pakiet ale chodziło mi o frugi kierunek - z partycji pryginalnej jak zmienić na tą z LUCI

Co do wersji- chyba jednak poczekam na 19.07 zgodnie z radą... - będzie prościej

THX!!

5

Jest metoda zmiany bootowania w tym routerze.
wyłaczyć z pradu przyciskiem power, włączyć poczekać aż włączy się dioda power i zgaśnie( ok 1-2 sek)  , wtedy wyłączyć, i następnie to samo 3 razy.
razem robi się to 4 razy i bootuje z drugiej partycji. Bardzo przydatne jak się coś źle wgrało. Trzeba popróbować kilka razy, bo raz sie udaje a raz nie,  w necie piszą że it's all about timing,
Mialem i mam ten router, i chodzil pieknie przez  2 lata, ale później zaczęły się robić dziwne rzeczy nie pamiętał ustawień itd.
teraz robi już jako repera sygnału

orginalna instrukcja
Firmware Recovery
contributed by edgeman
Manually switch the router from primary to alternate partition or vice versa [backup] partition:

Power off router with power switch.
Turn power back on and Power LED will light.
As soon as all LEDs turn off (~2s), power off router with power switch
Turn power back on and allow router to fully boot.
It should now be booted to the alternate firmware partition (partitions)

6

Jak się kaszani po 2 latach, to chyba nie najlepsza ocena?
Czy czegoś nie zrozumiałem ze względu na późną porę?

7

manieq napisał/a:

Tak, fajny pakiet ale chodziło mi o frugi kierunek - z partycji pryginalnej jak zmienić na tą z LUCI

Co do wersji- chyba jednak poczekam na 19.07 zgodnie z radą... - będzie prościej

THX!!

Jak masz dostęp po ssh do routera (mam wrt32x i w oryginalnym sofcie jest dostęp po ssh) to wejdź i spróbuj komendy:

/usr/sbin/fw_printenv -n boot_part

Podaje ona na której partycji aktualnie jesteś. Polecenie:

/usr/sbin/fw_setenv boot_part 2 && reboot

zmieni partycję na drugą (lub zamiast 2 wpisz 1 to zmieni na pierwszą)

Linksys WRT32x, Netgear r6220

8

Dyziek napisał/a:

Jak się kaszani po 2 latach, to chyba nie najlepsza ocena?
Czy czegoś nie zrozumiałem ze względu na późną porę?

Część ludzi w necie, narzekała na ten router, u mnie trochę służył aż się zaczeło kaszanić, moja wiedza zaczyna sie i konczy na wgraniu gargoyle i wyklinaniu konfiguracji, wiec nie jestem specjalista, ale router po 2 latach, coś z nim było nie tak, niby oprogramowanie sie wgrywało, i gargoyle i orginalne, ale zawsze cos było nie tak. nie zawsze pamiętał ustawienia.
teraz mam xiaomi 3 g , i śmiga aż milo
Moim zdaniem dla laika, jakim jestem, duzym plusem jest zmiana  partycji, jak coś sie nie uda , na druga, i to bylo impulsem do kupna, i to faktycznie działa, tak jak opisałem wcześniej