1 (edytowany przez olo 2019-06-30 23:53:31)

Temat: extroot 1043NDv1

Hej,
jestem na:

Gargoyle PL 1.11.0.3 (94099aa9)
OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7790-2999c342aa
Machine: TP-Link TL-WR1043N/ND v1

i usiłuję zrobić extroot-a (polegając na poradnikach ze strony głównej) na pendrive, celem uruchomienia klienta OpenVPN.
Jestem tuż po firstboot, WAN działa.
opkg remove plugin-gargoyle-usb-storage - zwraca ERROR: No package named plugin-gargoyle-usb-storage found, cannot uninstall

dalej opkg install mkf2fs:

WARNING: opkg file "/var/opkg-lists/gargoyle_kmods" does not exist or can not be opened
WARNING: opkg file "/var/opkg-lists/eko1_base" does not exist or can not be opened
No packages to install.

Preparing to install package mkf2fs...
Segmentation fault

plz help

Pozdrawiam,
olo

2

Odp: extroot 1043NDv1

1. Po co chcesz usuwać plugin-gargoyle-usb-storage jak extroota robi się z gui gargoyle?
2. Pisałem że to obecne wydanie kiepsko działa na 32MB, więc nie plz help

Przywróć ustawienia domyślnie, podłącz nośnik, w zakładce nośniki kliknij odmonowanie nośników, pojawi się opcja zrobienia extroota. Wszystko co potrzebujesz do zrobienia extroota masz już w obrazie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez olo 2019-07-01 22:57:22)

Cezary napisał/a:

1. Po co chcesz usuwać plugin-gargoyle-usb-storage jak extroota robi się z gui gargoyle?

Bo tak pokierowały mną artykuły ze strony głównej.

Cezary napisał/a:

2. Pisałem że to obecne wydanie kiepsko działa na 32MB, więc nie plz help

Przywróć ustawienia domyślnie, podłącz nośnik, w zakładce nośniki kliknij odmonowanie nośników, pojawi się opcja zrobienia extroota. Wszystko co potrzebujesz do zrobienia extroota masz już w obrazie.

Ano pisałeś, true. Ale po cichu liczyłem, że skoro jest już obraz, to może OpenVPN działa. wink
Z GUI nie działa - po wpisaniu hasła, nic się nie dzieje. Czy dysk (pendrive 16GB) musi być wcześniej zamontowany i widoczny w Shared Disks?

Tak w ogóle to, chyba czas pomyśleć o zmianie urządzenia. Wiem, że polecany w poradniku, ale czy taki Xiaomi Mi WiFi Router 3G z girbesta (bo w PL w sklepach on-line nie bardzo dostępny) będzie najbardziej zasadny pod względem wydajność/cena, czy już jakaś rewizja może felerna? Mówimy o budżecie do 300 zł.

Pozdrawiam,
olo

4 (edytowany przez Dyziek 2019-07-02 04:47:03)

Możesz też szukać R6220 z demobilu. Sprzedają po ok 90 PLN.

Są też starsze WNDR4300 po ok 40-50, na OLX nawet czasem po 35. Mają 128MB RAM.
Ale tylko wtedy, gdy cena naprawdę jest aż tak istotna

5

Nie, ma być odmontowany. Inaczej nic z nim nie zrobisz.

Zmień przeglądarkę jak nic się nie dzieje. Powinno wyskoczyć następno okno, tym razem z przeglądarki. Jak masz blokadę wyskakujących okienek to masz przyczynę.

6

Odstawmy na chwilkę 1043NDv1... Plugin OpenVPN zainstalowałem na R6220 zaznaczając go z listy.

Odnośnie instalacji samego Gargoyle na nim właśnie, czy powinno się instalować initramfs-kernel? Jeśli tak, to jak?
Na stronie OpenWRT instrukcja dotyczy tylko squashfs-kernel i squashfs-rootfs, tak też zrobiłem, tylko, że z obrazami Gargoyle.

Wracając do OpenVPN - wygląda, że będzie trochę zabawy z konfiguracją z dostawcą usługi VPN, ale na pewno się da, a ja jeszcze się nie poddaję.

Pozdrawiam,
olo

7

initramfs-kernel wykorzystuje się tylko raz przy pierwszej instalacji openwrt  i to tylko dla niektórych szczególnych routerów. W innych przypadkach w ogóle Cię nie interesuje.  To że jest dla prawie wszystkich modeli to inna sprawa, bo tak po prostu działa sdk openwrt - wybiera się czy ma się zbudować czy nie i już. Tak samo jak możesz zbudować np. ext4, tgz, dla niektórych platform virtualbox, ubifs i inne, mimo że ich w życiu nie użyjesz bo nie masz jak i gdzie.

8

Initramfs jest też bardzo przydatny przy tworzeniu wsparcia dla nowych platform lub poprawiania tego, co jest. Obraz ładujesz z bootloadera (jeśli masz taką możliwość) do ram i nie musisz orać w kółko flasha. Nie zmienia to faktu, że dla 99% użytkowników nie jest do niczego potrzebny.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,