Odp: Nie działa GPIO, Serial Port i LEDy - U7628-01
A kiedy chcesz. Byle byś nacisnął raz jak się pojawi menu.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Nie działa GPIO, Serial Port i LEDy - U7628-01
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A kiedy chcesz. Byle byś nacisnął raz jak się pojawi menu.
Nie zrozumiałeś mnie, kiedy zaczyna się ładowanie...
U-Boot 1.1.3 (Jun 12 2015 - 11:03:22)
Board: Ralink APSoC DRAM: 128 MB
relocate_code Pointer at: 87fb8000
Software System Reset Occurred
flash manufacture id: c2, device id 20 18
find flash: MX25L12805D
*** Warning - bad CRC, using default environment
============================================
Ralink UBoot Version: 4.3.0.0
--------------------------------------------
ASIC 7628_MP (Port5<->None)
DRAM component: 1024 Mbits DDR, width 16
DRAM bus: 16 bit
Total memory: 128 MBytes
Flash component: SPI Flash
Date:Jun 12 2015 Time:11:03:22
============================================
icache: sets:512, ways:4, linesz:32 ,total:65536
dcache: sets:256, ways:4, linesz:32 ,total:32768
##### The CPU freq = 575 MHZ ####
estimate memory size =128 Mbytes
RESET MT7628 PHY!!!!!!
Please choose the operation:
1: Load system code to SDRAM via TFTP.
2: Load system code then write to Flash via TFTP.
3: Boot system code via Flash (default).
4: Entr boot command line interface.
7: Load Boot Loader code then write to Flash via Serial.
9: Load Boot Loader code then write to Flash via TFTP.
You choosed 3
0...to cały ten ekran przechodzi w kilka milisekund. To kiedy mam nacisnąć? Jak jest jeszcze w poprzedniej pętli podczas nieudanego uruchomienia kernela, czy już po tym ekranie. Tam serio jest kilka milisekund, a jak powinno być?
Ta płyta to naprawde cos zupelnie innego niz jest tutaj.
Ten goldpin-6 to miałobyć niby gpio0, okazalo sie gpio11...
Zrozumiałem. I masz nacisnąć kiedy się pojawi menu. Jak pojawia się w ciągu sekundy to masz się wyrobić w tym czasie. Tyle że ten serial musi ci w pełni działać.
Wziąłem aż UniElec U7621-06 aby przetestować to o czym mówisz. Bez problemu, piękne odliczanie 3 2 1 0, jest na wszystko czas. Z drugiej strony to przypomina mi się, że robiłem w nim procedurę recovery używając przycisku reset i to z powodzeniem, czy nie działa ona z przycisku w u7628-01?
Teraz zobacz jak działa to w u7628-01, zanim nazwiecie mnie wszyscy blondynką ![]()
Noo, tylko że nie masz jak wciskać ja ci serial nie działa...
Jakiego u-boota nagrać na kość?
Mogę bez wylutowywania?
Najlepiej, żeby z przycisku zadziałał recovery
Bez wylutowania nie zadziała pewnie. Uboota nie ruszaj, wgraj tylko system który teraz nie działa.
Ale jeśli nagram system to nadpisze u-boota, chyba ze zaczne nadpisywac od jakiegos obszaru, ale moj soft chyba tego nie potrafi i nagrywa od poczatku zawsze. Szczerze mowiac wolałbym nagrac u-boota z recovery ktory dziala z przycisku. Obawiam sie, ze jak nawet to zrobie to znowu kiedys uwale router i bede mial ten sam problem. Nie licze juz nawet ze RX ruszy w tym routerze, mysle ze to kolejna niespodzianka w nim ![]()
To sobie najpierw ściągnij zawartość flash, potnij plik, dodaj firmware i wgraj całość ponownie. Nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma.
No problem jest taki, ze ja tego najzwyczajniej swiecie nie potrafie, dlatego wolalbym nagrac u-boota, a jesli sprobuje to napewno nie wyjdzie mi za pierwszym razem, a po trzecim czy czwartym wylutowywaniu tej kosci plyta bedzie do wyrzucenia, wypalą się w niej dziury. Rozwaliłem tak juz trzy routery w tym roku, niechciałbym uwalić nastepnego
Program dd. Pod linuksem masz standardowo, pod windows możesz ściągnąć. Masz plik o nazwie a.bin
dd if=a.bin of=poczatek.bin bs=1 count=1024
Wytnie i zrobi plik poczatek.bin o wielkości 1024 bajtów od samego początku
dd if=a.bin of=reszta.bin bs=1 skip=1024
zrobi plik reszta.bin pomijając pierwsze 1024 bajtów.
cat poczatek.bin reszta.bin > flash.bin
złączy oba pliki w jeden.
Nie są to optymalne parametry ale chodzi o pokazanie jak to zrobić. Wujek google i jedziesz samodzielnie...
Rozumiem, że ten reszta.bin zamienić na "openwrt-18.06.2-ramips-mt76x8-u7628-01-128M-16M-squashfs-sysupgrade.bin" podczas łączenia? Kość to ta 8pin najbliżej karty sd ?
Tak i tak, tylko masz to pociąć odpowiednio, oczywiście nie do 1024 bajtów tylko tyle ile mają łącznie partycje systemowe.
A jak ja mam to rozpoznac? fdisk?
Dobrze, ze o tym napisałeś, bo myślałem, że te 1024 to faktyczna wartosc u-boota
Na filmiku to pokazałeś samodzielnie - firmware zaczyna się 0x50000 czyli 327680
# dd if=flash_original.bin of=uboot.bin bs=1 count=327680
327680+0 przeczytanych rekordów
327680+0 zapisanych rekordów
327680 bajtów (328 kB, 320 KiB), 5,0946 s, 64,3 kB/s
# dd if=flash_original.bin of=reszta.bin bs=1 skip=327680
# wget http://downloads.openwrt.org/releases/18.06.2/targets/ramips/mt76x8/openwrt-18.06.2-ramips-mt76x8-u7628-01-128M-16M-squashfs-sysupgrade.bin
# cat uboot.bin openwrt-18.06.2-ramips-mt76x8-u7628-01-128M-16M-squashfs-sysupgrade.bin > flash_new.binok?
Możliwe. Wystaw gdzieś ten plik, zobaczymy jak wygląda wewnątrz.
Jasne
I po ponownym ograniu kości:
...niestety router nie wystartował po wlutowaniu, świeci się LED power i WiFi
Jakieś komunikaty na konsoli? Bootloader zachowałeś, obraz też jest na swim miejscu. Może kość nie wlutowałeś dobrze?
Tak, mam sam bootloader.
dd if=flash_original.bin of=uboot.bin bs=1 count=327680Na Serial Porcie cisza. Kość wlutowana raczej dobrze, sprawdzę jeszcze miernikiem. Może już uszkodziłem PCB
Możesz jeszcze raz wgrać ten flash_original.bin i zobaczyć czy się uruchomi. Będziesz wiedział czy to kwestia lutowania czy złożonego obrazu.
PS. Teraz to już chyba w podstawkę pod flash powienieneś zainwestować.
Co masz na myśli, mówiąc podstawkę? Chodzi Ci o to, abym wlutował podstawkę w PCB tego routera? Jeśli tak, to na pewno by się przydała, zwłaszcza że recovery nie uruchamia się z przycisku reset i serial port działa tylko w jedną stronę. Zaproponujesz mi jakiegoś u-boota, ktory obsluzy tryb recovery z przycisku reset? To by rozwiazało problem w przyszłości, jeszcze setki razy uwale ten router, zwłaszcza gdy grzebie w jądrze będąc tym samym nowicjuszem w tym.
Tak, podstawkę w pcb, flash do podstawki. Bo zaraz upalisz płytkę, tak jak pisałeś.
Masz jakiś namiar na zakup? Ogólnie:
1. Słaba dostępność
2. W cenie podstawki można mieć 12 kości flash
3. Chyba nie da się jej wlutować lutownicą grotową
Nie, nie dysponuję takimi namiarami.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Nie działa GPIO, Serial Port i LEDy - U7628-01
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc