Temat: Gargoyle 1.11 do WR1043N/ND
Witam,
Czy mogę zaktualizować Gargoyle 1.10.0.3 do wersji 1.11
w routerze TP-LINK WR1043N/ND?
Pozdrawiam.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.11 do WR1043N/ND
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
Czy mogę zaktualizować Gargoyle 1.10.0.3 do wersji 1.11
w routerze TP-LINK WR1043N/ND?
Pozdrawiam.
Tak, ale:
- bez zachowania konfiguracji
- nowa wersja wymaga więcej ramu, więc jeżeli używasz samby/minidlna/openvpn itd to będzie się wywalała na tym modelu z powodu braku ramu
Witam.
Z braku wiedzy zrobiłem coś czego nie powinienem z moim routerem TP-LINK WDR 3600 rev 1.5
Wgrałem w miejsce Gargoyle 1.10.03 nowsze 1.11 (nawet nie....02) z zaznaczonym zachowaniem konfiguracji.... niesterty.
Oczywiście skutkiem tego jest brak neta- Vectra.
Po czasie doczytałem, że zrobiłem dwa błędy (32ram oraz zachowanie konfiguracji na czerwono)
Skutkiem mojej niewiedzy nie mam neta po stronie rutera.
Nie mogę się również zalogować na 192.168.1.1 tak aby np. zmienić oprogramowanie.
Restart urządzenie również nie przyniósł żadnej poprawy niestety.
Co ciekawe po WiFi istnieje moja sieć, z którą niestety nie mogę się połączyć.
*Nie mam wiedzy odpowiedniej do bawienia się w sieć, tak więc proszę o wyrozumiałość w tym względzie.
Chętnie powrócę do poprzednie wersji Gargoyle ew. do najnowszej,ale nie wiem jak mam to zrobić.
Być może swoją bezmyślnością uśmierciłem na wieki moje urządzenie.
Ale nic na to nie wskazuje ![]()
Proszę o rzeczową i jasną odpowiedz jak z zaznaczonym *
Poz.
Trzymaj reset przez 20 sekund to wróci do ustawień fabrycznych i skonfigurujesz od nowa.
Wciśnij i przytrzymaj reset na 30s to się pozbędziesz starej konfiguracji. O ile nie ubiłeś urządzenia to powinien się uruchomić na standardowych ustawieniach.
Możesz także uruchomić go w failsafe (http://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe ) i wyczyścić konfigurację.
Niestety zrobiłem tak kilka razy i nic nie pomogło.
Po ponownym uruchomieniu się routera dalej nie mogę zalogować się na 192.168.1.1
Co ciekawe nazwa mojej sieci (po WiFi z laptopa) nie uległa zmianie a powinna- tak myślę.
Więc nie zresetowałeś go. Uruchom w failsafe.
Wciskając reset (nawet 2min) wszystkie diody gasną i ponownie się uruchomiają do pełnej pracy urządzenia.
Nie rozumiem w czym mogę to zepsuć nie mogąc zrestartować rutera.
Sieć dalej mam ukrytą (sprawdzając laptopem po WiFi) a nazwa z racji ukrytej sieci hm... taka jak wcześniej raczej.
Chyba, że się zmieniła na domyślną- pytanie jaką?
Z failsafe raczej nie dam rady z racji małej wiedzy pomimo opisu.
Gdzie i z jakim kabelkiem mam się podpiąć przy zmienionym IP...
Chyba przyjdzie mi się poddać. ![]()
Wszystko działało poprawnie do tej nieszczęsnej aktualizacji.
Była również przeprowadzona prawidłowo z sysupgrade.bin po zalogowaniu na 192.168.1.1
W failsafe po prostu podpinasz kabel do lanu, tak jak zawsze i ustawiasz stałe IP 192.168.1.2, następnie logujesz się przez ssh i możesz wpisać firstboot -y
Czarna magia;
- kabel lam z czego do czego podpinam?
- kabel wan ten z modemu leży od tak sobie niepodpięty pod ruter?
- ustawienie stałego IP... hmm mam dwie karty na mojej płycie głównej.
- logowanie ''SSH'' ustawione na stałym IP 192.168.2.1 loguję się na innym IP 192.168.1.1?
Używając skrótów myślowych pamiętaj proszę mojej * ![]()
- kabel od komputera do jednego z portów lan.
- jaki kabel wan z jakiego modemu? Odłącz, masz mieć tylko kabel od komputera do routera, nic wiecej
- ustaw więc adres na tej karcie która jest kablem podłączona do routera. Ty wiesz która.
- masz ustawić adres na karcie na 192.168.1.2 i zalogować się przez ssh na adres 192.168.1.1. Żaden inny.
Proszę o wyjaśnienie ''logowanie przez ssh''?
Mam odpalić internet (którego nie mam) i wpisać 192.168.1.1?
Tak jak to opisałem w poradniku o failsafe: ściągasz i uruchamiasz putty, podajesz wszystkie dane i jeżeli faktycznie masz tryb failsafe to się zalogujesz do niego.
- w nowszych wydaniach OpenWrt (wydanych po październiku 2017r): logujemy się ssh (w putty: protokół ssh, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, brak hasła)
Jak potrzebujesz obrazki z putty to google - jest tego cała masa.
Putty to program * mam już ściągnięty.
Pytanie;
Mam na komputerze Gargoyle w różnej wersji z sysupgrade.bin
Ostatnią stabilną, z którą nie miałem problemów 1.10.0.3 oraz najnowszą 1.11.0.2
Najnowsza wersja będzie prawidłowo działała na moim TP-LINK WDR3600 z nie modyfikowanym w ram?
W której z zakładek powinienem dać linka(?) do zmiany oprogramowania?
Tak, 1.11.0.2 działa z wdr3600.
Jak to w której zakładce? Jest tylko jedna do tego, System / Aktualizacja
Dzień poświęcony na ratunek rotera TP-LINK WDR3600 zakończył się fiaskiem.
I tak uruchomiłem putty z użytkownikiem root/hasło password.
Pojawiło się czarne Garogoyle, gdzie coś tam pokombinowałem.
(proszę wybaczyć, że nie umiem tego lepiej nazwać)
Koniec końców router po podpięciu tak, jak był wcześniej użytkowany nie pozwolił mi na logowanie poprzez 192...1.1
(diody na routerze działają tak, jak wcześniej gdy wszystko było ok.)
Zmianie uległo jednak WiFi, które stało się widoczną siecią Gorgoyle.
Niestety nie nie mogę się z nią połączyć w trybie auto- innego wyboru brak.
Proszę o wyrozumiałość w tym względzie jeszcze raz.
Co pokombinowałeś? Wymagasz od kogoś pisania od podstaw a sam piszesz ogólnikami.
Miałeś wpisać firstboot - zrobiłeś to? O jakim trybie "auto" piszesz? Gdzie nie ma wyboru? Jak był wcześniej podłączony? Dlaczego nie podłączyłeś się kablem skoro już ten kabel miałeś?
Od końca; kablem byłem podpięty brak internetu oraz możliwości zalogowania się na 192.168.1.1.
Tak więc poprzez USB sprawdziłem net na WiFi.
Był widoczny (to była moja sieć) ze zmienioną nazwą na Gargoyle, z którą mogłem się połączyć jedynie w trybie automatycznym bez możliwości konfiguracji z hasłem włącznie.
Nie wpisałem firstboot w uruchomionym programie putty, a raczej późniejszym Gargoyle prawdopodobnie.
Cóż mój błąd...
No to jeszcze raz - zaloguj się w failsafe i wpisz ten firstboot. 20s roboty.
Niestety nic nie pomogło.
Pamiętam, że robiłem już to wcześniej- bez powodzenia.
firstboot potwierdziłem ''y'' oczywiście
Teraz zrestartuj router normalnie (już nie w trybie failsafe), i tak jak jesteś podłączony kablem - zaloguj się przez ssh. Działa czy nie? Jeżeli tak to pokaż co wypisał na ekranie.
Dobre wieści!
Mam internet po kablu oraz WiFi.
W zasadzie wszystko ustawiłem tak, jak to miałem do tej pory na starszym Gargoyle 1.10.0.3
Urządzenie pracuje póki co stabilnie na nowym 1.11.0.2. z dogranymi kikoma dodatkami.
Dzięki za wyrozumiałość oraz pomoc w przywróceniu mojego rouera do życia.
Pozdrawiam.
Czy są znaczne różnice w nowym oprogramowaniu 1.11.0.3 w stosunku do starszego 1.11.0.2 ?
Znaczne nie. Ale być może rozwiązał sie problem z imq.
Inna sprawa - skompilowany jest na bieżącym openwrt a tam jest nowy kernel i poprawki bezpieczeństwa na bugi które ostatnio się pojawiły.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.11 do WR1043N/ND
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc