26

Odp: Dostęp do Routera

Ciekawe jest też to że w zakładce Status->Połączenia, nie mam nic, mimo że jestem teraz akurat na TP Linku po wi-fi podłączony.

27

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie portów bo sie troche gubie.

otworzyć port 9091 dla transmision w wr1043 to znaczy ze w zakładce:  Firewall -> przekierowanie portów wpisac : z ip 9091 do ip .... i tu jest pytanie do jakiego IP, czy tym IP jest IP komputera z którego się łącze?

dla przypomnienia wr1043 jest w trybie klient i robi za komputer do torrentów który podłączony jest do AP po wifi i łącze się z nim przez komputer który tez jest podpięty do AP a nie bezpośrednio do wr1043, moge wejsc na panel i sie zalogowac do niego ale do transmission juz nie hmm

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

28

Dokładnie to co zostało napisane - "otworzyć" nie przekierować. W gui tego nie ma i masz zrobić odpowiednie polecenia w konsoli.

(ps. chociaż "przekierowanie" z 9091 na 192.168.1.1:9091 też powinno zadziałać, ale nie sprawdzałem tego wiec się nie wypowiem).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

mogłbyś jeszcze napisać komendę otwierającą port 9091 ?

z góry dzięki

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

30

Jak przeczytasz na eko.one.pl dokument opisujący transmission to tam je znajdziesz.

31

no i lipa.

wpisałem :

# uci add firewall rule
    # uci set firewall.@rule[-1]._name=transmission_wan
    # uci set firewall.@rule[-1].src=wan
    # uci set firewall.@rule[-1].target=ACCEPT
    # uci set firewall.@rule[-1].proto=tcp
    # uci set firewall.@rule[-1].dest_port=9091
    # uci commit firewall

i nawet router zrestartowalem i dalej nie łączy się sad

32

Mam nadzieję że bez tych # to zrobiłeś...

33

eee... smile wlasnie z #  Ale edytowalem /etc/config/firewall i dopisalem ręcznie smile i działa big_smile:D:D

A tak na boku to dzieki za zmuszenie do myślenia a nie podanie na tacy wszystkiego, bo przynajmniej sie czegoś naucze a nie skopiuje i zapomne big_smile

34

Właśnie o to w tym chodzi...

35 (edytowany przez wabikboy 2011-05-27 11:10:14)

czy jak zapisze konfiguracje dla routera i chciałbym ją przywrócić wrazie "w" to czy wszystko przywróci np: otwarte porty w firewallu tez beda przywrócone czy na nowo trzeba wszystko ustawiać? to co nie dostępne jest z GUI?

I czy Putty łączy sie tylko po LAN czy w WAN też jest dostęp bo port 22 jest otwarty a nie łączy

36

Firewall jest backupowany, wiec to przywróci.

ssh na wanie działa jak sobie to włączysz w gui.

37

jak moge sprawdzić/ włączyć pingi na wanie?

38

Domyślnie są włączone. w /etc/config/firewall to jest.

39

Może jeszcze jakieś sugestie, co mógbłym sprawdzić? Bo nadal nie moge pingować TP linka i brak do niego dostępu. Natomiast przy odpowiednim przekierowaniu na otwarte porty z zewnątrz kumpel dostał się bezpośrednio do TP linka, który jest za Linksysem. Tylko wewnątrz sieci sie z nim nie moge połączyć. No i 2 problem, dlaczego nie pokazuje jakie są do niego aktualnie podłączone urządzenia?

40

icmp szukaj.

Wiec ewidentnie masz coś skopane (w sensie izolowane) w tej podsieci linksysa.

41

Witam.

Odkopię temat smile

Jestem szczęśliwym posiadaczem tplinka tl-wdr3600 od wczoraj. Wgrałem najnowsze Gorgoyle PL i o dziwo wifi na lapku raz jest raz nie ma (to częściej). Kombinowałem z ustawieniami i kicha. Od lapka do routera 1 (jedna ściana z cegły). Orginalny soft tplinka nie robił takich niespodzianek. Net z upc po kablu. Poprzedni router pentagrama spisywał się wyśmienicie ale zachciało mi się dysku pod usb smile

Znawcy poradźcie czego i ew. gdzie szukać ?

42

Ustaw HT20 a nie 40, zmień kanał.

43 (edytowany przez tomciek 2013-12-13 14:00:57)

Ustawione tak było od początku mych pierwszych kroków z kolegi modem Gargoyle. Piszę właśnie już z lapka. Kanałami mieszałem tylko tym banerkiem "wyszukaj najlepszy kanał".

Dzięki, pozdrawiam.

P.S. - Kawał wspaniałej pracy ten Gargoyle PL

44

podepnę się...

Mój TP-1043nd(gargoyle) pracuje jako AP+klient i jest podpięty do TP-543g po WiFi.
W momencie gdy TP-543g jest wyłączony to w TP-1043nd przestaje działać radio... sieć znika z eteru.
Czy to naturalne?

45

Tak, pad klienta pociąga za sobą wyłączenie całego interfejsu. Więc tak, "naturalne".

46

Dzięki za szybką odpowiedź.
A czy jest możliwe wymuszenie ciągłej pracy interfejsu?

47

Najprościej to kup drugiego ap najtańszego który za klienta będzie robił. Obejście to sprawdzanie w cronie czy interfejs żyje jak nie to wifi up i już.

48

nie mam teraz dostępu do sprzętu, ale czy chodzi o coś w stylu:

# touch /bin/aaa.sh
# chmod 755 /bin/aaa.sh

#!/bin/sh
    if ! ping -q -c 1 -W 10 192.168.1.1 > /dev/null; then
    (ifup radio0) &
    fi

# /etc/init.d/cron stop
# echo "*/2 * * * * /bin/aaa.sh" >> /etc/crontabs/root
# /etc/init.d/cron enable
# /etc/init.d/cron start

49

wifi up raczej. Podnieś wszystko.

50

WiFi już się podnosi i widać sieć w eterze, ale podczas próby połączenia z siecią znowu znika... "główny" router oczywiście wyłączony.
dodam tylko że SSID jest ukryte, ale nie powinno mieć to chyba znaczenia...