1

Temat: Niektóre urządzenia nie łączą się do wifi

Witam:
Mam router Linksys_WRT32 i wgrane oprogramowanie OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7714-4918fe0291 / LuCI openwrt-18.06 branch (git-19.051.55698-76cf653). Mam kilka problemów z siecią wifi. Na oprogramowaniu openwrt pojawiły mi się 3 radia wifi. Skonfigurowałem 2 radia (radio0 dla sieci 5GHz i radio1 dla 2.4GHz). Radio2 skonfigurowałem również dla sieci 2,4GHz, ponieważ na radiu1 niektóre urządzenia nie chcą działać. Niestety Radio2 wyłącza się po jakimś czasie (żeby je włączyć muszę restartować router, dlatego to radio jest przeze mnie zdyskwalifikowane). No a na radiu1, jak pisałem wcześniej, urządzenia do automatyki domowej typu Sonoff nie chcą działać. Niby się łączą (wyniki polecenia:  iwinfo wlan1 assoclist):

F8:04:2E:FB:FC:5B  -62 dBm / -99 dBm (SNR 37)  530 ms ago
        RX: 65.0 MBit/s, MCS 7, 20MHz                    141 Pkts.
        TX: 6.0 MBit/s                                   100 Pkts.
        expected throughput: unknown

84:0D:8E:57:3D:15  -57 dBm / -99 dBm (SNR 42)  2750 ms ago
        RX: 1.0 MBit/s                                    11 Pkts.
        TX: 6.0 MBit/s                                     5 Pkts.

84:0D:8E:57:3D:46  -69 dBm / -99 dBm (SNR 30)  10830 ms ago
        RX: 1.0 MBit/s                                     7 Pkts.
        TX: 6.0 MBit/s                                     4 Pkts.
Pierwsze urządzenie to klimatyzator i on działa, normalnie się z nim łączę. Kolejne 2 to właśnie sonoffy i one niby są połączone ale nie da się wejść na ich stronę konfiguracyjną (chociaż adres ip został im przydzielony).
Logi systemowe po restarcie sieci można zobaczyć tutaj: remusek.cba.pl/!logisonoff.txt i remusek.cba.pl/!logisonoff.jpg
Może ktoś miał już podobny problem i go rozwiązał. Aha na oryginalnym oprogramowaniu wszystko działa (ale tam widoczne są tylko 2 radia). Wyniki polecenia Iwinfo dla oryginału i openwrt: remusek.cba.pl/!iwinfo.txt
Jak widać w oryginale jest inny BSSID (Mac) dla wlan1. W openwrt w ogóle nie mam tego Mac dla żadnego radia. Na ssid nie patrzeć, bo próbowałem również dla normalnych i też nie działa.
Aha do sonoff'ów wrzucałem różne opgrogramowanie (tasmota, espeasy) i na żadnym nie działa (nie jest to więc wina oprogramowania w tych urządzeniach).
Będę wdzięczny za pomoc, bo już miesiąc z tym walczę i na razie nie umiem dojść, gdzie tkwi problem.
Pozdrawiam

Linksys WRT32x, Netgear r6220

2

Odp: Niektóre urządzenia nie łączą się do wifi

Radio2 (trzecie) wywal. Jest, ale sprawia tylko problemy, nie używaj.

A co do walki - sterowniki do tych nowych linksysów są jakie są. Niektóre wersje są lepsze, niektóre gorsze, generalnie wszystkie są kiepskiej jakości (IMO). Nie masz jak i co z nimi tak na prawdę zrobić żeby chodziło to lepiej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez steel_rat 2019-06-17 13:12:42)

Jak napisał Cezary usuń trzecie radio.

opkg remove kmod-mwifiex-sdio
opkg remove mwifiex-sdio-firmware
reboot

Zobacz jaki masz kraj ustawiony. Jak FR to tak zostaw jak nie to ustaw i zrób restart. I nie ruszaj kodu kraju.
Mam podobny router i nie miałem problemu z połączeniem urządzeń przez WiFi chociaż zasięg mógł by być lepszy.
W logach co rusz te urządzenia się łączą i rozłączają. Usuń to radio, jak pisałem, usuń plik  "/etc/config/wireless" i restart routera. Potem WiFi ustaw jeszcze raz. (Jak masz zamiar usunąć ten plik to nie musisz zmieniać kodu kraju. Sam się jeszcze raz ustawi. Podaj jaki masz po resecie).

4

Usunąłem trzecie radio, skonfigurowałem wifi od nowa ale bez zmian, dalej urządzenia się nie łączą. Kraj w automacie ustawił mi się na PL, zmieniłem na FR ale i tak nic to nie daje. Rzeczywiście, jak zmieniłem router z tplink to zauważyłem, że wifi ma gorszy zasięg, ale na prędkość nie narzekam. Nie wiem, co jeszcze ustawić, żeby te urządzenia działały. W oryginalnym oprogramowaniu nie ma problemu, wszystko działa a tu lipa. Aha, a co daje zmiana kodu kraju na FR?

5

Sterownik do radia linksysów mapuje tylko kilka krajów:

static const struct region_code_mapping regmap[] = {
    {"US", 0x10}, /* US FCC */
    {"CA", 0x20}, /* Canada */
    {"FR", 0x30}, /* France */
    {"ES", 0x31}, /* Spain  */
    {"FR", 0x32}, /* France */
    {"JP", 0x40}, /* Japan  */
    {"TW", 0x80}, /* Taiwan */
    {"AU", 0x81}, /* Australia */
    {"CN", 0x90}, /* China (Asia) */
};

W zależności od regionu gdzie nabyłeś urządzenia.

6 (edytowany przez steel_rat 2019-06-18 10:53:28)

Spróbuj zmienić jeszcze sposób szyfrowania. Wlogach coś pisze o AP-STA-POSSIBLE-PSK-MISMATCH może zmień na wpa-psk2 albo samo psk. Nie mixed.

7

AP-STA-POSSIBLE-PSK-MISMATCH too po prostu złe hasło...

8

Cezary napisał/a:

AP-STA-POSSIBLE-PSK-MISMATCH too po prostu złe hasło...

Mam to samo hasło dla oryginalnego softu i openwrt. Jak przełączę router na oryginalny soft to od razu się łączy a tu nie.
Sposoby szyfrowania też zmieniałem, nic to nie daje

9

Masz znaki specjalne w haśle?

10 (edytowany przez Remus 2019-06-18 11:29:44)

Cezary napisał/a:

Masz znaki specjalne w haśle?

Nie, mam zwykłe hasło z 12 liter i to samo hasło w oryginalnym sofcie działa

11

No cóż, router twierdzi że mu się nie zgadza...

12

Dla wpa2 wygląda, że się  wszystko zgadza:
Tue Jun 18 12:17:02 2019 daemon.info hostapd: wlan1: STA 84:0d:8e:57:3d:15 IEEE 802.11: associated (aid 2)
Tue Jun 18 12:17:02 2019 daemon.notice hostapd: wlan1: AP-STA-CONNECTED 84:0d:8e:57:3d:15
Tue Jun 18 12:17:02 2019 daemon.info hostapd: wlan1: STA 84:0d:8e:57:3d:15 WPA: pairwise key handshake completed (RSN)
Tue Jun 18 12:17:13 2019 daemon.info hostapd: wlan1: STA 84:0d:8e:57:3d:15 IEEE 802.11: authenticated

a dalej nie da się wejść na stronę

13 (edytowany przez steel_rat 2019-06-18 11:49:30)

Może zmienił się adres urządzenia? Czy masz adresy na stałe ustawione? Nie masz innej klasy IP w tych wlacznikach.? Jak jest połączenie to logowanie musi działać.

14

steel_rat napisał/a:

Może zmienił się adres urządzenia? Czy masz adresy na stałe ustawione? Nie masz innej klasy IP w tych wlacznikach.?

Mam ustawione stałe adresy, zresztą widzę, jaki jest przydzielony. Poza tym urządzenie powinno wysyłać dane do domoticza a te się nie aktualizują, więc pewnie tak naprawdę nie jest połączone. Jak pisałem, na 3 radiu mi to działało, a ustawienia były takie same. Już nie mam pomysłu, co może być nie tak

15

Cóż to może pokaż jeszcze raz jak masz ustawione WIFI na routerze i kliencie. A do klienta jak się logujesz kiedy nie ma on połączenia? Jeszcze raz logi z serwera i klienta.

16

steel_rat napisał/a:

Cóż to może pokaż jeszcze raz jak masz ustawione WIFI na routerze i kliencie. A do klienta jak się logujesz kiedy nie ma on połączenia? Jeszcze raz logi z serwera i klienta.

Wifi na routerze ustawione jest następująco: remusek.cba.pl/!wifirouter.txt
Na kliencie mam ustawione normalnie, wpisuję ssid, hasło i po dhcp przydzielanie ip (w routerze mam ustawione dzierżawy statyczne).
Logi z routera (podaję dla jednego urządzenia): remusek.cba.pl/!logrouterpralka.txt
Logi z klienta (podłączyłem przez uart, bo innej możlliwości nie ma: remusek.cba.pl/!logsonoffpralka.txt

Logować się do tych urządzeń na razie nie muszę, bo w tej chwili używam ich tylko jako przekaźników bistabilnych (tak są skonfigurowane) i działają bez połączenia z netem. Zamiast kupować łączniki schodowe lub przekaźniki bistabilne kupiłem sobie sonoffy za 30zł i 2 przyciski dzwonkowe rozmieszczone w różnych miejscach. Chwilowe naciśnięcie któregokolwiek zmienia stan przekaźnika na przeciwny (jest to skonfigurowane lokalnie wewnątrz urządzenia). Ale docelowo chciałbym to rozbudować i stąd potrzebuję połączenia z netem.

Niestety pojawił się kolejny problem. Wczoraj rano usunąłem to 3 radio a jak wróciłem wieczorem z pracy, to już nie działał mi net na radio0 (5GHz) i niestety nawet restart routera nie pomaga. Niby jest włączone ale ma 0dB i nie jest wykrywana ta sieć przez komputer i komórkę. Iwinfo pokazuje: remusek.cba.pl/!iwinfo2.txt Ok naprawiło się, jak zmieniłem VHT ze 160 na 80.

17 (edytowany przez steel_rat 2019-06-19 11:37:39)

Logi wyglądają ok.  Urządzenia się łączą. Myślę że to jednak problem z IP. Może jednak nie przydziela tych IP prawidłowo?

18

steel_rat napisał/a:

Logi wyglądają ok.  Urządzenia się łączą. Myślę że to jednak problem z IP.

Ip raczej nie. Luci podaje: http://remusek.cba.pl/Luci.jpg
Natomiast arp -a: http://remusek.cba.pl/arp.jpg
arp widzi tylko jedno urządzenie (z końcówką 122) ale mac jest 00
Nie mam koncepcji, chyba odpalę osobne wifi na innym routerze tylko do tego, bo nie mam już koncepcji.

19 (edytowany przez Remus 2019-06-20 14:54:53)

Znalazłem stronę z tym samym problemem, widać nie jest to odosobniona rzecz dla routerów linksys: https://github.com/kaloz/mwlwifi/issues/278
Poczytam do końca i jak do czegoś dojdę to opiszę rozwiązanie. Wg tego co tam piszą jedyną opcją, aby to działało jest wyłączenie WMM, co spowoduje przejście wifi do szybkości b/g (zamiast N). No i kicha, chyba jednak na razie jedynym wyjściem (też podanym tam) jest użycie osobnego routera w trybie bridge.

20

Hej,
Tak mnie teraz naszło...
Nie trzeba dodatkowego urządzenia jak sugeruje Remus
Wystarczy ustawić dodatkowy SSID (dedykowany dla IoT) na tym samym radiu z wyłączoną opcją WMM
Można ten SSID ukryć co by w oczy nie bolało. Taki układ też działa smile

21

tyka napisał/a:

Hej,
Tak mnie teraz naszło...
Nie trzeba dodatkowego urządzenia jak sugeruje Remus
Wystarczy ustawić dodatkowy SSID (dedykowany dla IoT) na tym samym radiu z wyłączoną opcją WMM
Można ten SSID ukryć co by w oczy nie bolało. Taki układ też działa smile

Niby tak, ale ponoć nie da się wyłączyć WMM dla jednego SSID, bo to działa dla całego radia, czyli wyłączy WMM dla wszystkich SSID (pisali gdzieś wtedy o tym). Ja już dawno mam to rozwiązane przez dodatkowy AP, który generuje sieć wifi dla iot i tak to zostawiam.