Odp: OpenWrt 18.06
Nie. Wychodzą jak się chce deweloperom ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWrt 18.06
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie. Wychodzą jak się chce deweloperom ![]()
Czy to w sumie nie ma znaczenia dla tego Netgeara, bo obsługuje wszystko na co go stać i nie będzie nic dodane wraz z nowszym kernelem?
Będzie dodany flowoffload, więc będzie mógł szybciej natować. Dla 4.9 nie ma tego dodatku.
Przepustowość podskoczy?
Powinna.
Wiesz może na kiedy jest nowy termin 19.x?
Czy 20.x?
Miała być w maju
pewnie będzie za kilka miesięcy.
Posiadam Netgeara WNDR4300 z 128MB pamięcią wewnętrzną. Gdy instaluje oficjalne wersje Openwrt 18.06 lub Gargoyle 1.11, to mam wolną pamięć jakieś 10MB. A gdy zainstaluje buildy z forum, to mam ponad 90MB, czyli ok. Co się dzieje z oficjalnymi buildami, ze wypluwają tak malo MB? Jakiś limit?
Nie, takie są po prostu obrazy. OpenWrt trzyma się zwykle oryginalnego podziału flash producenta, a ja to zignorowałem i używam też innych obszarów flash które można wykorzystać, stąd więcej wolnego.
Myślałem też, że jest może przydzielana dynamicznie. Wraz z instalacją dodatków sama się powiększa, żeby mieć te 10MB cały czas.
Nie, nie jest z gumy ![]()
Podlaczylem pod router xiaomi 3g pamiec usb. Jak sie teraz moge do niej dostac z poziomu komputera (windows 10) i np. telewizora z android tv?
Podlaczylem pod router xiaomi 3g pamiec usb. Jak sie teraz moge do niej dostac z poziomu komputera (windows 10) i np. telewizora z android tv?
Zainstalować sambę i udostępnić zasób: http://eko.one.pl/?p=openwrt-samba
Tylko że we współczesnym windowsie będziesz miał różne sprawy związane z typem protokołu, ale to sobie już wygooglujesz, bo windows to nie mój temat.
A jeslli chce, zeby cala pamiec byla udostepniona to tez cos musze konfigurowac na routerze?
samba/ftp/nfs to tylko udostępnianie zasobu. Co udostępnisz to już tylko twoje widzimisie, ale coś do udostępniania musisz mieć. W gołym sofcie poza ssh nie ma nic innego.
Czyli samo podpiecie pamieci usb nie wystarczy?
Musze zrobic to https://eko.one.pl/?p=openwrt-hdd i to http://eko.one.pl/?p=openwrt-samba ?
Tak, musisz zamontować nośnik i udostępnić katalog. Samo podpięcie pamięci pod usb kompletnie nic nie robi (no chyba że masz soft który sam to wykrywa i udostępnia, ale zadałeś takie pytanie wiec nie, nie masz takich automatów).
Cezary chyba sam nie znasz swojego oprogramowania ;p
Nic nie konfigurowalem i w zakladne "Punkty montowania" https://192.168.1.1/cgi-bin/luci/admin/system/fstab pojawilo sie takie cos 
Tylko zastanawiam nie ten napis w nawiasie "nieobecny"
Że też trzeba każdemu z osobna wyjaśniać. Nadal podtrzymuje to co napisałem - czyste oprogramowanie tego nie ma. Jak masz zainstalowany block-mount to automat będzie montował. Co więcej - używasz luci, więc jeżeli to mój soft to nawet masz tam już sambę zainstalowaną która raz skonfigurowana będzie udostępniała nośnik. Czytaj ze zrozumieniem.
Tak to jest Twoj soft. Co oznacza ten napis "nieobecny"?
Dobra jest to konfiguracja? Chce zeby cala pamiec byla udostepniona i zeby kazdy mogl kopiowac/kasowac.
cat /etc/config/samba
config samba
option 'name' 'OpenWrt'
option 'workgroup' 'WORKGROUP'
option 'description' 'OpenWrt'
option 'homes' '1'
config sambashare
option name publiczny
option path /mnt/sda1
option read_only no
option create_mask 0700
option dir_mask 0700
option guest_ok yes
Obsługa exfat domyślnie nie jest zainstalowana w obrazach. Więc strzelam że go po prostu nie zamontował. Zweryfikuj ręcznie (i zapomnij o luci).
Co do samby - o ile będziesz miał nośnik zamontowany w /mnt/sda1 a nie w /mnt/sda czy /mnt/sdb1 i o ile parametry montowania dadzą prawa zapisu na nośniku.
Usunalem wpis o exfat bo w sumie sam go dodalem i teraz tak to wyglada, dobrze jest?
root@OpenWrt:~# cat /etc/config/fstab
config global
option anon_swap '0'
option anon_mount '1'
option auto_swap '1'
option auto_mount '1'
option delay_root '5'
option check_fs '0'
config mount
option target '/mnt/sda'
option uuid '1A79-E3A9'
option enabled '1'
To zależy. W ten sposób będzie montowany tylko ten jeden konkretny nośnik w katalogu /mnt/sda. Jeżeli tak właśnie chciałeś to może być.
Jeśli kompiluje sobie openwrt dokładnie z tymi samymi paczkami za każdym razem, to mogę robić sysupgrade z zachowaniem zmian przez luci?
Dopóki się wydanie nie zmieni lub nie będzie jakieś poważnej zmiany w plikach konfiguracyjnych.
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWrt 18.06
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc