501

Odp: OpenWrt 18.06

Nie. Wychodzą jak się chce deweloperom smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

502

Czy to w sumie nie ma znaczenia dla tego Netgeara, bo obsługuje wszystko na co go stać i nie będzie nic dodane wraz z  nowszym kernelem?

503

Będzie dodany flowoffload, więc będzie mógł szybciej natować. Dla 4.9 nie ma tego dodatku.

504

Przepustowość podskoczy?

505

Powinna.

506

Wiesz może na kiedy jest nowy termin 19.x?
Czy 20.x?

507

Miała być w maju smile pewnie będzie za kilka miesięcy.

508 (edytowany przez marcin19883 2019-06-15 19:45:01)

Posiadam Netgeara WNDR4300 z 128MB pamięcią wewnętrzną. Gdy instaluje oficjalne wersje Openwrt 18.06 lub Gargoyle 1.11, to mam wolną pamięć jakieś 10MB. A gdy zainstaluje buildy z forum, to mam ponad 90MB, czyli ok. Co się dzieje z oficjalnymi buildami, ze wypluwają tak malo MB? Jakiś limit?

509

Nie, takie są po prostu obrazy. OpenWrt trzyma się zwykle oryginalnego podziału flash producenta, a ja to zignorowałem i używam też innych obszarów flash które można wykorzystać, stąd więcej wolnego.

510

Myślałem też, że jest może przydzielana dynamicznie. Wraz z instalacją dodatków sama się powiększa, żeby mieć te 10MB cały czas.

511

Nie, nie jest z gumy smile

512 (edytowany przez gutgut 2019-06-20 17:00:19)

Podlaczylem pod router xiaomi 3g pamiec usb. Jak sie teraz moge do niej dostac  z poziomu komputera (windows 10) i np. telewizora z android tv?

513

gutgut napisał/a:

Podlaczylem pod router xiaomi 3g pamiec usb. Jak sie teraz moge do niej dostac  z poziomu komputera (windows 10) i np. telewizora z android tv?

Zainstalować sambę i udostępnić zasób: http://eko.one.pl/?p=openwrt-samba

Tylko że we współczesnym windowsie będziesz miał różne sprawy związane z typem protokołu, ale to sobie już wygooglujesz, bo windows to nie mój temat.

514 (edytowany przez gutgut 2019-06-20 17:15:09)

A jeslli chce, zeby cala pamiec byla udostepniona to tez cos musze konfigurowac na routerze?

515

samba/ftp/nfs to tylko udostępnianie zasobu. Co udostępnisz to już tylko twoje widzimisie, ale coś do udostępniania musisz mieć. W gołym sofcie poza ssh nie ma nic innego.

516

Czyli samo podpiecie pamieci usb nie wystarczy?
Musze zrobic to https://eko.one.pl/?p=openwrt-hdd i to http://eko.one.pl/?p=openwrt-samba ?

517

Tak, musisz zamontować nośnik i udostępnić katalog. Samo podpięcie pamięci pod usb kompletnie nic nie robi (no chyba że masz soft który sam to wykrywa i udostępnia, ale zadałeś takie pytanie wiec nie, nie masz takich automatów).

518

Cezary chyba sam nie znasz swojego oprogramowania ;p
Nic nie konfigurowalem i w zakladne "Punkty montowania" https://192.168.1.1/cgi-bin/luci/admin/system/fstab pojawilo sie takie cos
https://i.imgur.com/pXOXh3w.png

Tylko zastanawiam nie ten napis w nawiasie "nieobecny"

519

Że też trzeba każdemu z osobna wyjaśniać. Nadal podtrzymuje to co napisałem - czyste oprogramowanie tego nie ma. Jak masz zainstalowany block-mount to automat będzie montował. Co więcej - używasz luci, więc jeżeli to mój soft to nawet masz tam już sambę zainstalowaną która raz skonfigurowana będzie udostępniała nośnik. Czytaj ze zrozumieniem.

520

Tak to jest Twoj soft. Co oznacza ten napis "nieobecny"?

Dobra jest to konfiguracja? Chce zeby cala pamiec byla udostepniona i zeby kazdy mogl kopiowac/kasowac.

cat /etc/config/samba
config samba
        option 'name'                   'OpenWrt'
        option 'workgroup'              'WORKGROUP'
        option 'description'            'OpenWrt'
        option 'homes'                  '1'

config sambashare
        option name publiczny
        option path /mnt/sda1
        option read_only no
        option create_mask 0700
        option dir_mask 0700
        option guest_ok yes

521

Obsługa exfat domyślnie nie jest zainstalowana w obrazach. Więc strzelam że go po prostu nie zamontował. Zweryfikuj ręcznie (i zapomnij o luci).

Co do samby - o ile będziesz miał nośnik zamontowany w /mnt/sda1 a nie w /mnt/sda czy /mnt/sdb1 i o ile parametry montowania dadzą prawa zapisu na nośniku.

522

Usunalem wpis o exfat bo w sumie sam go dodalem i teraz tak to wyglada, dobrze jest?
root@OpenWrt:~# cat /etc/config/fstab

config global
        option anon_swap '0'
        option anon_mount '1'
        option auto_swap '1'
        option auto_mount '1'
        option delay_root '5'
        option check_fs '0'

config mount
        option target '/mnt/sda'
        option uuid '1A79-E3A9'
        option enabled '1'

523

To zależy. W ten sposób będzie montowany tylko ten jeden konkretny nośnik w katalogu /mnt/sda. Jeżeli tak właśnie chciałeś to może być.

524 (edytowany przez marcin19883 2019-06-20 21:56:18)

Jeśli kompiluje sobie openwrt dokładnie z tymi samymi paczkami za każdym razem, to mogę robić sysupgrade z zachowaniem zmian przez luci?

525

Dopóki się wydanie nie zmieni lub nie będzie jakieś poważnej zmiany w plikach konfiguracyjnych.