26

Odp: TP-Link TL-WR842ND v1.1 z Gargoyle i OpenVPN

Ten pakiet jest do gargoyle a nie do openwrt. pptp w CC powinieneś już mieć, jak na jest to pokazane za załączonym przykładzie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Ten opis różni się tym z tym co robię na routerze, że nie ma instalacji pakietu "Install package "ppp-mod-pptp".

28

Mylisz się, pakiet ppp-mod-pptp jest normalnie w repo CC.

29

Wykupiłem usługę VPN z 1 stałym publicznym adresem IP na jednym z serwerów usługodawcy VPN. Do tego wybranego serwera, gdzie jest ustawiony stały adres IP, można zestawić tylko 1 sesję VPN. Oczywiście na innych serwerach można ustanowić kolejne sesje. Czy posiadanie takiego IP da mi możliwość dostępu do urządzeń pracujących na określonych portach ze swoimi lokalnymi IP w sieci, z zewnątrz za pośrednictwem internetu GSM? Net w sieci lokalnej również jest GSM. Jeżeli tak, to co powinienem zrobić na routerze TP-Link TL-WR842ND v1.1 z Gargoyle, a jeżeli nie, to jak to skonfigurować biorąc pod uwagę w/w wykupione usługi?

30

Zależy od operatora vpn,  zapytaj się go. Najczęściej nie, nie jest to możliwe.

Z gargoyle zestawić jako klient połączenie z vpn i teraz w zależności od usługi którą chcesz udostępnić, otworzyć port tej usługi na interfejsie vpn.

31

Cezary napisał/a:

Zależy od operatora vpn,  zapytaj się go. Najczęściej nie, nie jest to możliwe.

Z gargoyle zestawić jako klient połączenie z vpn i teraz w zależności od usługi którą chcesz udostępnić, otworzyć port tej usługi na interfejsie vpn.

Obecnie korzystam na w/w TP Linku z VPN na protokole PPTP. Cz ten protokół mógłby pozostać czy musiałbym zmienić np. na OpenVPN, żeby móc otworzyć port tej usługi na interfejsie vpn?

32

Mógłby zostać ale przy pptp to już raczej żaden operator nie pozwala na coś takiego.

33

Prawdopodobnie nie da rady, choć wysłałem zapytanie. Równolegle próbuje uruchomić serwer VPN na Aruba Cloud wg tego opisu https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/tw … erwer-vpn/ . Niestety za każdym razem docieram do tego miejsca:

"Znajdujemy plik /etc/openvpn/easy-rsa/vars i w wierszu 72 zamieniamu „EasyRSA” na „server”

Nie mam w katalogu easy-rsa/ pliku vars i nie mam co edytować. Może jakaś podpowiedź?

34

Zapytaj się  Aruba Cloud. Przecież to ich serwer.

35

adch12 napisał/a:

Nie mam w katalogu easy-rsa/ pliku vars i nie mam co edytować. Może jakaś podpowiedź?

Zwykle jest vars.example lub coś podobnego. Skopiuj go sobie pod nazwą vars i po problemie.

Wally

36

Czy na najnowsze wersje Gargoyle jest pakiet obsługujący protokół L2TP dla VPN?

37

Samo w sobie gargoyle w sensie w gui  nigdy nie miało tego. Natomiast pod spodem, w openwrt sobie możesz zrobić:

38

Czyli generalnie mając wgrany ten soft np. w wersji Gargoyle 1.10.0.3 (r49617) nie można ręcznie tego pakietu zainstalować?

39

Ty chyba nie czytasz w ogóle postów. Nie ustawisz tego z gui bo gui tego nie umie, ale ręcznie możesz zainstalować i skonfigurować co chcesz i jak chcesz. Której części wypowiedzi nie rozumiesz?

40

Oczywiście czytam tylko nie mam takiej wiedzy. Zapytam najprościej jak można:

Czy w podobny sposób mogę na routerze z tytułu tematu zainstalować pakiet L2TP, jeżeli tak to jaka powinna być komenda w putty? :

Cezary napisał/a:

zaloguj się przez ssh i zainstaluj pakiet ręcznie (opkg update; opkg install plugin-gargoyle-pptp)

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

41

https://oldwiki.archive.openwrt.org/doc … ire_tunnel

opkg update; opkg install xl2tpd

Tylko jak ustawisz to nie zmieniaj nic w gui gargoyle bo ono tego nie zna i zgłupieje.

42

Bardzo dziękuję. PPtP ustawiałem po instalacji w interfejsie Gargoyle. Wygląda na to, że na tym routerze muszę pozostać z VPN po PPtP, a nie po L2TP. Pozdrawiam serdecznie.