Temat: Openwrt 17.01 wysyłanie komend telnet
Witam
Mam mały problem natury software-owej w openwrt na TP-Linku MR3020 i nie wiem zbytnio jak to ugryźć. Trafiłem zdobyczny modem LTE LG FM300, łączy się on po ethernecie, on jest dodawany w Vodafone jako dostawka do Easyboxa 803A. Przekopałem internet i znalazłem info że aby go zainicjować trzeba wysłać 2 komendy po telnecie na vlan99 i określony adres, po tych komendach modem się inicjuje i na vlan132 dostajemy już normalne IP z DHCP od dostawcy internetu. I to jest dla mnie narazie zrozumiałe
Na próbę w tp-linku ustawiłem 2 interfejsy jak poniżej (wan to wan a ctrl to wysyłanie komend)
config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'config globals 'globals'
option ula_prefix 'fd40:1b96:cc72::/48'config interface 'lan'
option type 'bridge'
option ifname 'eth0'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
option ip6assign '60'config interface 'wan'
option ifname 'eth0.132'
option proto 'dhcp'config interface 'ctrl'
option ifname 'eth0.99'
option proto 'static'
option ipaddr '10.0.0.2'
option netmask '255.255.255.0'
I teraz zaczynają się schody. Aby ustanowić połączenie przy inicjacji, trzeba wysłać telnetem na porcie 10000 komendę
AT%LG_CGDCONT=1,"IP","internet"
pauza 2-3 sekundy
AT%LG_STS
Ta druga komenda z tego co zauważyłem powinna być powtarzana co 5-15 sekund aby podtrzymać połączenie ale do tego przejdę później.
Do brzegu, jakie polecenie, skrypt wykorzystać aby z poziomu openwrt na określony interfejs wysyłać takie komendy? Fajnie jakby odbywało się to automatycznie ale narazie chciałbym się dowiedzieć czy jest to osiągalne na poziomie systemu?
Pozdrawiam