Temat: wr1043nd openwrt planowane zadania

Witam! Mam dwa pytania, które bardzo by mi ułatwiły pracę z tym urządzeniem. Pierwsza sprawa to:
dhcp od strony wana - czasami sie zdarza sytuacja, że w mojej sieci wysypuje się net i wtedy pobiera mi jakieś bzduny adres IP, jedyną opcją dla tp linka po naprawie jest restart. Wtedy pobierze przypisane na stałe do mojego adresu mac IP. Czy da się stworzyć jakiś skrypt, który by sprawdzał IP od wana i jeżeli jest inne to robił oswieżanie ?

Zaznaczam posiadam najnowszy obraz gargolye/exroot

Druga sprawa to czy jest możliwość stworzenia skryptu który by sprawdzał czy dany proces jest aktywny i jeżeli go nie ma to by go podnosił ?

Z góry dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam

2

Odp: wr1043nd openwrt planowane zadania

Druga sprawa - tak, wielokrotnie to było. hasła kluczowe - cron, pidof

Pierwsza sprawa - router pobiera adres taki jak dostanie smile. Skoro jest bzdurny to szukaj problemów po stronie serwera dhcp a nie zaślepek na routerze. Ale tak, możesz tak zrobić jak chcesz. Inne pytanie - skoro ip jest przypisany do okreslonego mac'a to czemu ten adres po prostu na stałe nie ustawisz na wanie - nie będzie wtedy żadnego problemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mario123 2011-05-26 10:33:27)

Odp: wr1043nd openwrt planowane zadania

OKi wlasnie to jest dobry pomysl. Tylko nie wiem jak wpisać dnsy z ktorych ma korzystać. W gargoyle widze tylko ip maska i brama nie ma opcji dns.