1

Temat: TP-LINK TL-WR1043ND - kilka pytan

witam
jestem tutaj nowy i mam kilka pytań odnośnie alternatywnego oprogramowania, a mianowicie
czy jest możliwość po zastosowaniu OpenWrt podłączenia do wyjścia usb huba a do huba urządzenia wielofunkcyjnego oraz dysku, czy router obsłuży te urządzenia ??
Konkretniej dysku jako Nas a drukarki jak serwer wydruku?

2

Odp: TP-LINK TL-WR1043ND - kilka pytan

Oba pytania tak. Chociaż urządzenie "wielofunkcyjne" zostanie upośledzone i tylko z drukarki skorzystasz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

wyczytałem też w google ze czasami sa problemy z drukarkami i niektóre nie chca działać mój model to canon mp550 czy ktoś próbował z nim powalczyć, sprawa nr 2 czy z zasobów podłączonego dysku może korzystać konsola lub telewizor po dlna? oraz czy mozna go w kazdym kompie w sieci zamapować ?

4

Sprawa nr2 - znów tak.

5

moja drukarka została wykryta, drukuje, ale często przerywa drukowanie, nie wiem dlaczego. A co do twojego pytanie, dysk można zmapowac w kazdym komputerze podlaczonym pod ten router. Trzeba tylko uruchomic Sambe, jest również taka funkcja jak minidlna, wszystko opisane na eko.one smile

6

wolał bym żeby moja raczej nie przerywała smile mam jeszcze do wyboru d-linka DIR-655 który ma standardowo napisany soft do obsługi usb pod drukarkę,  a w tp-linku alternatywa która daje większe możliwości ale za to stabilność nie ta eh:)

7 (edytowany przez kecik18 2011-05-23 13:29:08)

jak dla mnie stabilność 1043ND jest bardzo duza z alternatywnym oprogramowaniem , podejrzewam ze przerywa gdyż coś z drukarką się dzieje, normalnie podpieta tez zdaza sie zaciąć,  pozatym pyLoad, transmission, MInidlna, samba i ftp , po prostu wszystko co chciałbyś mieć 24 h wlaczone i działające.

8

655 jest kompletnie nie rozwojowy wink

9

no jest:) ale ma działający port pod drukarkę:) a dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłby router mający 2xusb pod dysk oraz drukarkę, wbudowany printserver, coś co by udostępniało pliki na tv oraz konsole, pracowało jako dysk sieciowy było szybkie i stabilne smile bez torentów i innych zbędnych badziewi smile

10

to tylko i wyłacznie 1043ND , bardzo dobry wybór i tani smile

11

Teraz routera z dwoma usb to ze świeczką szukać. W RT-N16 masz dwa, stary wl-500gp/500W ma dwa.

12

no chyba ze kupić obudowę sieciową dysku i tam wpiąć to wszystko a router najprostszy gigabitowy:)

13

Dołącze do tematu
potrzebuję podpiąć dwa czytniki phoenix USB.
Przez huba czy lepiej w srodku dolutować, czytałem gdzieś ze można, jak w Linksysie

Próbował ktoś już ?

Jak przez huba to zdecydowanie łatwiej ale czy zadziała poprawnie?

14

tplinka ma tylko jeden serial wewnątrz.

15

Hmm .o tak . To jaki router teraz mozna kupić z dwoma portami USB aby odpalić na nim Openwrt ? Wiem o Assusie ale wymiotło trochę z rynku.

16

Mam na zbyciu wl-500gp w bardzo dobrym stanie mało używany jak chcesz smile

17

Może łyknę smile
ile chcesz zań ?

18

A zgłoś się na priv.

19

Kurdę , gdzie tu Priv
sorry ale widzę tylko e-mail

20

Mejlem, mejlem...

21

mam jeszcze takie pytanie jakie obecnie na rynku routery do powiedzmy 270 zl umożliwiają podłączenie po usb drukark, kamery usb, oraz dysku?? wzioł bym tego tp-linka ale mam pewne obawy co do stabilności działania na alternatywnym sofcie:)

22 (edytowany przez bociek 2011-05-26 09:40:33)

mam jeszcze takie pytanie jakie obecnie na rynku routery do powiedzmy 270 zl umożliwiają podłączenie po usb drukarki, kamery usb, oraz dysku?? brał bym tego tp-linka ale mam pewne obawy co do stabilności działania na alternatywnym sofcie:)

mam jeszcze pytanie czy alternatywny soft ma interfejs graficzny czy wbija sie wszystko z palca??

23

W oryginalnym softcie kamerę ma mało który. A nie czytałeś faqu, ma gui i to kilka do wyboru.

24

asus który miał 2 usb jest już raczej nieosiągalny smile narazie co mnie zainteresowało to tp-link 1043, asus rt n13u oraz netgear wnr 3500l ale tylko asus ma standardowo printserwer:) tak że teraz nie wiem co wybrać

25

Asusów jest kilka na allegro. I nie licz na dużą funkcjonalność w standardowym oprogramowaniu, tym bardziej że jak coś nie działa to nawet nie masz możliwości zmiany czy zobaczenia co się dzieje i dlaczego.