1 (edytowany przez morales2 2019-05-10 15:24:39)

Temat: Problem z aplikacją STS - netgear wndr4300 + huawei e3372

Witam,

Mam problem z prawidłowym działaniem aplikacji STS na androida przy połączeniu przez wifi, telefon nie łączy się z serwerem sts, otrzymuje komunikat brak połączenia z siecią. Problem występuje na każdym telefonie. Poprzez dane komórkowe wszystko działa prawidłowo. Przez przeglądarkę można normalnie wejść na stronę, wszystko działa, problem dotyczy tylko aplikacji. Sprawdzałem na innych wifi i jest ok, działa. Dlaczego tak się dzieje? Domyślnie zablokowane są jakieś porty?

Wersja firmware    OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7405-06a20afb34 / LuCI openwrt-18.06 branch (git-18.329.26825-5e87083)

Pozdrawiam

2

Odp: Problem z aplikacją STS - netgear wndr4300 + huawei e3372

Czym jest "aplikacja STS"?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zakłady bukmacherskie, mają też aplikację na androida do pobrania z ich strony.

4

OpenWrt nie blokuje portów (wyjściowych). Zainstaluj tcpdumpa, uruchom snifer i zobacz do czego ta aplikacja chce się dostać.

5

Cezary może mi opisać jak to dokładnie zrobić, bo nigdy tego nie robiłem i nie mam pojęcia o co chodzi. Można to zainstalować na windows10?

6

Nie, nie na windowsie.

opkg update
opkg install tcpdump-mini

uruchamiasz po prostu jako np. tcpdump -i br-lan -w aaa.pcap

Następnie próbujesz uruchomić aplikację na androidzie (oczywiście będąc podłączonym po wifi do routera). Jak się wykrzaczy apliakacja to wyłącz tcpdump przez ctrl-c, plik aaa.pcap kopiujesz sobie do windowsa (możesz użyć winscp - masz to w faq na górze tej strony). Na windowsie instalujesz wiresharka, wczytujesz w/w plik i analizujesz pakiety. W szczególności co aplikacja próbowała wysłać, jakimi portami, co odpowiedziało.

Musisz też trochę poczytać o protokołach tcp/ip, bo bez tego nie będziesz wiedział co jest co.